İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
Süreç göndericinin düşünceleri, duyguları veya görüşleri hedefe göndermesiyle başlar. İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
En eski taş aletler ise 2.5 ve 2.6 milyon yıl öncesine (Haviland vd. 2008: 145-146) kadar gitmektedir. İşte bu kanıtlar aynı zamanda insanın iletişim kurmaya başladığının da göstergesidir.
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır. Eski Mısırlılar, Asurlular ve Uzakdoğuluların kullandığı bilinen tamtam, Bazı Afrika kabilelerinde halen kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir. İnsanın olduğu heryerde kişiler, gruplar ve türler arasında karşılıklı gerçekleşen, mesajların değiş-tokuşu sürecidir. Duygu, düşünce, fikir, bilgi ve kültürü kapsayan anlamların semboller yardımıyla aktarıldığı bir süreçtir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
İletişimin üç temel unsuru; kaynak, mesaj ve alıcı'dır. Kaynaktan hedefe bilgi akışı iletişimde esastır. İletişim, bilginin gücünü kanıtlar ve bunu açıkça sergiler. Tarih boyunca iletişim, sürekli yenilenmiştir.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
Yenidoğan ve süt çocukluğu döneminde çocukların konuşma yetileri henüz gelişmediği için formel dil ile iletişim kuramazlar. Ancak göz temasından ve davranışlardan her zaman etkilenirler ve birkaç aylıktan itibaren de söylenilenleri anlamaya başlarlar.
Graham Bell icat etmiştir ancak Thomas Edison tarafından geliştirilmiştir. Ahizeli telefonun icadıyla iletişim büyük bir devrim geçirmiştir. Thomas Edison tasarlamıştır ve Fonograf ile çok fazla ün kazanmıştır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
1- İletişimde temel amaç bilgi almak ya da vermektir. 2- Sağlıklı bir iletişim kurmak için iki tarafın da birbirini dinlemesi ve anlaması gerekir. 3- İletişim, hem gerçekleştiği ortamı etkiler hem de o ortamdan etkilenir. 4- Empati yoksunluğu ve ön yargılar iletişim bozukluğunun temel nedenleri arasında yer alır.
İletişim, herhangi bir konuyla ilgili bir mesajı bir ya da birden çok kişiye iletmek için sözlü, sözsüz ya da yazılı olarak yapılan bilgi, fikir ve duygu alışverişidir. İletişim, bir ya da birden fazla insanın duygularını, düşüncelerini, sahip olduğu bilgiyi vb. paylaşmak için kullandığı bir araçtır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim, iki kişi arasından olabileceği gibi ikiden fazla kişi arasında da gerçekleşebilir. İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İletişim öğeleri, iletişim sürecinde kullanılan kaynaklar ve araçlardır. İletişim öğeleri arasında mesaj, alıcı, kod, kod çözme, kanal, etkileşim, geri bildirim, çevre ve kültür yer alır. Mesaj, iletişim sürecinde iletilen bilgidir. Alıcı, mesajın alıcısıdır ve iletilen mesajı anlamlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri