Bu kayıtlar taşınmazların bir nevi kimliği gibi olup ada ve parsel numarası bilgilerinden oluşur. Kadastro parsel sorgulama olarak da adlandırılan parsel sorgulama, taşınmazlara ait bu kimlik bilgilerinin doğruluğunun kontrol ve teyit edilmesi işlemidir. Halk arasında ada parsel sorgulama olarak da kullanılır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması, vatandaşlarımıza kendilerine ait olsun olmasın taşınmazlarla ilgili güncel ve doğru bilgilere erişme imkânı sağlayan ve elektronik ortamda ücretsiz olarak herkesin kullanımına açık olan bir uygulamadır.
TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorgulamayı taşınmazın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini ya da doğrudan taşınmaz numarası ile yapabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Tapu sorgulama için kullanılabilecek bir diğer yöntem de TKGM Parsel Sorgulama uygulamasıdır. Bu uygulamada adres bilgilerinin yanı parsel ve ada bilgilerini girerek tapu detaylarına ulaşmak mümkündür.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
sorusu en çok merak edilen kadastro sorularının başında gelmektedir. Fakat parsel belli bir dönüm ya da metrekarelik araziyi ifade etmemektedir. 3 m2 arazi de bir parsel olabilir, 10 m2 arazi de bir parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü bazında tam bir karşılığı yoktur.
Ada Nedir? Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. İmar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolaylaştırır.
Bunun için https://e-plan.gov.tr/imar adresine tıklayarak, burada sol tarafta bulunan il, ilçe, mahalle, ada ve parsel numaralarını doldurup sorgulama yapabilirsiniz.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama sayfası üzerinden ilerlemek gerekir. Burada önemli olan nokta e-devlet sisteminin kişilerin yalnızca kendi üzerine kayıtlı olan taşınmazlar hakkında parsel sorgulama işlemi yapmalarına imkân tanıyor olmasıdır.
Parsel anlam olarak bir toprak parçasını ifade eder. Ancak gayrimenkul sektöründe ayrılmış ve sınırlanmış arazi parçasına parsel denilir. İmar Kanununun 18. maddesi gereğince bu toprak parçasının sahibi bir kişi olabileceği gibi birden fazla kişi de olabilir.
MEGSİS adı verilen tapu sorgulama sistemi nasıl çalışır? [email protected] adresinden 'Parsel sorgulama' linkini tıklayarak taşınmazın il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgilerini girerek sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında taşınmazınızın bir de uydu fotoğrafı ekrana geliyor.
Ada kavramının tanımlanması için gereken en genel ifade, doğal ya da yapay yollarla dört tarafının sınırlarla çevrilmiş olmasıdır. En basit tanımı ile kadastro adası; yapay ya da doğal etmenlerle etrafı sınırlandırılarak oluşturulan etrafı çevrilmiş olan bölgelere verilen isimdir.
Bu özellikleri adanın bulunduğu belediye ve valilik tarafından belirlenir. Kurumların bulundurulması istenen özellikler onaylanmış ise imar durumu ada olan yere izinler dahilinde adanın özelliklerine bakılır ve buna uygun ev yapılır.
18. madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.
Burada geçen “1.20” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “1.20” bir arsada emsal oranı (KAKS) %120, yani 1,20'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %120'si kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 1200 m2'yi geçmemelidir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir. 1945 yılında çıkan yasa öncesindeki, eski kullanım şeklinde ise 30,31 m boyu, 30,3 m eni olan bir alan olan 918,393 m2 için kullanılırdı. Günümüzde ise 1.000 m2 alana eşit olan dekar yerine kullanılmaktadır.
Bir dönüm kaç metrekare eder? Topraklandırma Kanunu hükümlerine göre 1 dönüm 1000 metrekare olarak kabul edilmiştir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ilçeler bazında bulunan müdürlüklerinden alınabilecek olan bilgiler ile gayrimenkullerin doğru şekilde değerlendirilmesi mümkün oluyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Parsel Sorgulama Uygulaması ile istenilen alanın tapu sorgulama işlemi yapılabiliyor.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri