Bu olay Türkiye'nin beşinci büyük şehri olan Adana ve Adana bölgesinin en kalabalık yörelerinden bir tanesi olan Ceyhan'ı ve bu iki şehir arasında Ceyhan Nehri boyunca yerleşmiş olan köylerde 145 kişinin ölümüne, 1.500 kişinin yaralanmasına ve binlerce kişinin evsiz kalmasına yol açtı.
İlk bilgilere göre ölen veya yaralanan olmadığı belirtiliyor. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,27 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü binanın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi.
İlgili 15 soru bulundu
Alıntı yaptığımız yazımızda zaten en güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgiler verilmiştir: Adana, 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminde en fazla 7 şiddetinde sallanmıştır (çoğu yerde 6-7 şiddetinde).
Ana şokun aletsel koordinatı 36.85 K ve 35.55 D (ERD), 36.67 K-35.49 D(USGS) ve odak derinliği 23 km olarak saptandı. Depremde toplam 145 kişi hayatını yitirmiş ve 1500'den daha fazla kişi yaralanmıştır.
Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,8 Mw (± 0,4) olarak kaydetti. Sarsıntı sonucunda resmî sayılara göre 32 bin 968 kişi yaşamını yitirdi, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ - B.Ü.
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bir daha yaşanmaması temennimizle, 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
3840 kişi öldü, 9232 bina hasar gördü. 2000 kilometrekarelik bir alandaki evlerin %80'i yıkıldı. Deprem en çok Muradiye ve çevre ilçeler olan Erciş ve Özalp'de can ve mal kaybına sebep oldu. 3.304 kişilik nüfusa sahip Çaldıran'da evlerin %95'i yıkıldı ve 615 kişi öldü.
11 ilde ağır yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla etkilediği kentlerin başında yer alan Hatay'da en az 22 bin kişi hayatını kaybederken, 2 bine yakın kişinin ise kimliği belirlenemedi. Depremin ilk günlerinde yaşanan bazı olayların ayrıntıları ise günler sonra ortaya çıktı.
Doğu Anadolu Fay Zonu uzanımının tartışma konusu olduğu Kilikya Havzasında 27 Haziran 1998 yılında orta büyüklükte (Mw=6.2) bir deprem meydana gelmiştir.
Yakın tarihimizde, 1997 yılının 22 Ocağında MB (Cisim magnitiyudu) büyüklüğü 5.2, 5.3 ve 5.5 arasında deği- şen üç tane deprem yarım saat içinde Antakya ve çevre- sini vurmuştu. Türkiye'nin güneydoğusundaki bu sismik aktivite halkta panik, yaralanma ve yapılarda hasarlara neden oldu.
Mersin'de 4,3 büyüklüğünde deprem!
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
z Doğu Anadolu fayının GB ucunda, Türkoğlu-Samandağ arasında uzanan Karasu segmentinin güneybatısında 22 Ocak 1997 (Ml=5.5) ve Türkoğlu-Andırın-Ceyhan-Misis arasında yer alan Misis segmentinde 27 Haziran 1998 (Ms=6.3) tarihlerinde orta büyüklükte iki deprem olmuştur.
Depremin merkezi, bu fayın güneybatı ucuna yakın bir yer oları Ceyhan İlçesi civa- nnda yer almıştır. Bu bölgede, Doğu Anadolu Fayı'nın 4 ana kola ayrılma- sı, Arap Levhasının Anadolu Bloğu'- nu batıya kaydırması sonucu, bu alanda bir genişlemeye neden olmak- tadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri