Adana – Ceyhan Depremi 25. Yılı Basın Açıklaması Deprem değil, depreme dayanıklı olmayan binalar öldürür! Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz.
27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan depremi yerleşim alanlarının seçiminde ve yapılaşmanın oluşumunda bilimsel yöntemlere daha fazla itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan bir olay olmuştur.
1945 Adana depremi, 20 Mart 1945 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde gerçekleşen 6,1 Mw büyüklüğündeki deprem. Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sabah saat 08.442te gerçekleşen merkez üssü Adana Kozan olan 5,5 şiddetindeki deprem paniğe neden oldu.
25 TEMMUZ 2023 Ml=5.6 MİNNETLİ-KOZAN-ADANA DEPREMİ - B.Ü.
İlgili 38 soru bulundu
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir.
"Sarsıntılar, büyük bir depremin habercisi diyemeyiz"
Aykan'a göre son dönemde Adana, Erzurum, Konya başta olmak üzere farklı noktalarda meydana gelen sarsıntıların, yeni bir yıkıcı, büyük depremin habercisi demek doğru değil.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
Adana Kozan'da dün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bugün saat 11.30'a 140 artçı oldu. Sarsıntıların en büyüğü 4,4 olarak kaydedildi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtiyor.
Oktay'ın verdiği bilgilere göre Adana'da 10 kişi vefat etmiş, 118 kişi ise yaralanmıştı. AFAD'ın öğle saatlerinde verdiği bilgilere göre ölü sayısı 43'e çıktı. İHA'nın haberine göre ise Adana'da şu ana kadar 58 kişi hayatını kaybetti, 724 kişi yaralandı. 11 bina yıkıldı.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
Kuzeyde Kayseri-Yahyalı'nın batısında Dündarlı Köyü'nden başlayarak kuzey, kuzeydoğugüney, güney batı doğrultusunda, güneyde Mersin Gülek yakınlarına kadar yaklaşık 107 km lik bir alanda izlenir.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Adana ve çevresi depremsellik bakımından oldukça aktif bir bölgedir. Tarihsel deprem katalogları incelendiğinde, dünyada meydana gelmiş depremlerin yıkıcı ve en fazla can alıcı olanlarının önemli bir kısmının bölgemizde meydana geldiği görülür.
ADANA 1'İNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA
Literatürde öyle geçiyordu ve ona göre hesaplamalar yapılırdı. Fakat 6,2 büyüklüğündeki Ceyhan depreminin ardından Adana'nın 1'inci derece deprem bölgesi olduğu gerçeği ortaya çıktı.
100 yıl içinde kaydedilebilecek depremin büyüklüğü ise Adana sismotektonik yöresinde 6.34 M, İzmir sismotektonik yöresinde 7.30M, ve Muğla sismotektonik yöresinde 7.33 M'dir.
21 MAYIS 2023 Mw=4.8 AKSAAĞAÇ-SAİMBEYLİ-ADANA DEPREMİ - B.Ü. KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi.
Deprem, Osmaniye ve Gaziantep'te de hissedildi. 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 4,4 olmak üzere çok sayıda artçı deprem oldu.
SON DAKİKA | AFAD DUYURDU: ADANA'DA DEPREM!
11 Eylül 2023 Pazartesi günü kaydedilen sarsıntının merkez üssü Kozan ilçesi olarak açıklandı. Saat 02.19'da yaşanan depremin büyüklüğü 3.0 olarak ölçülürken, derinliği ise 1.9 km olarak kaydedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri