Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay tekrar yarım daire şeklinde görülür. İlk dördün evresinin tam tersi olarak görülen bu evre son dördün olarak adlandırılır.
Ana evreler; Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri iken, ara evreler ise şişkin ay ve hilaldir.
Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.
Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal.
Evre Numarası Evre ve Özellikleri
Şişkin ay: Ay'ın dolunay ile ilkdördün evresi arasında görülen evresidir. İlk dördün: Yeni ay evresinden 1 hafta sonra görülen evredir. Son dördün: Dolunay evresinden 1 hafta sonra görünür. Dolunay: Ay'ın yüzeyinin tamamen aydınlık olduğu evredir.
İlgili 28 soru bulundu
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023.
Ay, Dünya'nın etrafında yaklaşık 29.5 günde döndüğü için Ay'ın bütün evreleri de toplam olarak bu kadar sürer. Ay'ın evreleri, her ay bu döngüyü tekrarlar.
AYIN DÖRT EVRESİ VARDIR
YENİ AY (ilk dördün): Ayın büyümeye başlayıp dolunaya kadar olan yaklaşık 14 günlük bir zaman dilimidir.
Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir. Kameri ay hep tam sayılardan oluştuğu için 29 veya 30 gün sürer.
Kendinize dönmek ve sakin kalmak
Ayrıca, dolunay dönemlerinin detoks yapmak adına ideal bir zaman olduğu da belirtiliyor: "Kötü alışkanlıkların, titreşimlerin ve enerjilerin serbest bırakılmasına yardımcı olur. Meditasyon yapmak, analiz etmek ve şükretmek için bu zamandan yararlanın" diyor.
Ay tıpkı dünyada da olduğu gibi hareket halindedir. Ayın üç çeşit hareketi bulunmaktadır. Ay kendi ekseni çevresinde, Dünyanın etrafında ve bununla birlikte Güneş'in etrafında da döner. Ay kendi ekseni çevresinde ve dünyanın etrafında dönüş işlemini yirmi yedi gün ve sekiz saat içinde tamamlar.
Yeniay evresinde Ay, Dünya ile Güneş arasındadır. Ay, Dünya etrafındaki turunu 27 gün 8 saatte tamamladığı zaman Dünya da Güneş etrafında dönme sürecini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle gözlemlenebilmesi için gereken pozisyon olan Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girebilmesi için 2 gün, 4 saat daha geçmesi gerekir.
Ayın kendi ışık kaynağı olmadığı için güneşten aldığı ışığı bize yansıtır. Bu sebepten dolayı Dünya'dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir. Ay'ın 4 ana ve 4 ara evresi olmak üzere toplamda 8 tane evresi bulunmaktadır.
Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay, bu 28 günlük döngüsünü devam ettirirken yaklaşık olarak Güneş ve Dünya'nın arasına geldiği noktada Ay'ın aydınlık olan yarısı, Dünya'dan göremediğimiz yarısıdır.
Bu dolunayın etkisi 13 Temmuz'a kadar en devam edecek. 3 Temmuz Pazartesi günü Oğlak burcunda dolunay meydana gelecek. Bu dolunaya Yengeç burcundaki Merkür'ün sert, Boğa burcunda seyahat eden Jüpiter'inse olumlu kontağı olacak.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Kadersel gelişmelere açık bir dönem. İskelet sistemi, eklemler, dişler, diz kapağı, saçlar, cilt ile ilgili problemlere dikkat. Dolunay doğum haritanıza göre hangi evde gerçekleşiyor ise o konularla ilgili etkiler alıyor olacaksınız. Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
Ay, gün boyunca Oğlak burcunda ilerliyor. Salı günü saat 21:31'de Kova burcunda bir Süper Dolunay gerçekleşecek.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri