Adana
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Bölge Müdürü Ersin Akpınar, AA muhabirine, 1977 yılında kurulan OSB'nin 16 milyon metrekarelik alanda faaliyet gösterdiğini söyledi.
Bugün 2,290 hektar alanda, 33'ü yabancı sermayeli 392 firmanın 478 işletmesi ile 41,500 istihdam sağlayan AOSB, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 40 milyon metrekare yeni genişleme alanının devreye alınması ile birlikte Türkiye'nin en büyük OSB'si olmayı amaçlıyor.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Buna göre Adana, TOBB Sanayi Veritabanı'na kayıtlı 3.926 ürün için üretim kapasitesine göre ilk 3'e en fazla giren iller sıralamasında 301 ürün ile 10 sırada yer aldı.
İlgili 20 soru bulundu
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor.
Mersin'de Organize Sanayi Bölgesi Sayısı 9'A Çıkıyor.
Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Sarıçam - Google Haritalarım.
ADANA HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (AOSB) Adana-Ceyhan D-400 Karayolu üzerinde, Yakapınar (Misis)'in kuzeyinde tarıma elverişli olmayan 1590 hektar alan üzerine 29.03.1973 tarih 7/6177 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş ve oluşturulan ilk Müteşebbis Heyet 21.04.1977 tarihinde göreve başlamıştır.
Adana ili Türkiye'nin imalat sanayii bakımından dördüncü gelişmiş ili durumunda bulunuyor. Adana'da sanayi sektörü tarım alet ve makineleri, inşaat makineleri, taşıma araçları, yedek parça, klima cihazları, gıda ve mensucat maddeleri gibi çok çeşitli alanlarda üretimde bulunuyor.
Adana sanayisi büyük ölçekli tekstil firmalarının yanında, hazır giyim, makine alet ve yedek parça sanayisi, otomotiv ve yedek parça, bitkisel yağ, plastik, gıda, çimento ve mobilya sanayi ağırlıktadır.
BEKİR SÜTCÜ
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışma hayatına devam eden SÜTCÜ, Eylül 2010 tarihinden bu yana Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Adana'da teşvikten faydalanan fabrika sayısı 1473 fabrikanın yüzde 2,7'sidir. Ancak sektör daha çok devlet yatırımları ile geliştirildi. Bu gelişmenin iti gücü ise 1933 yılında kurulan Sümerbank'tı (YA:92). Bu tarihlerde Adana bölgesindeki 3 büyük pamuklu mensucat fabrikasında 3210 işçi çalışmaktadır (İTA 1946: 25).
Bugün itibariyle Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 353'e ulaşmıştır. Bu OSB'lerden 266 adedi faaliyette olup, 87 adedinde ise proje, kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam etmektedir.
Adana'nın gelişmesindeki en büyük etken, üzerinde kurulmuş olduğu Çukurova'nın verimli topraklarıdır. Adana, günümüzde önemli bir sanayi, ticaret ve iş merkezi olan bir kenttir. Adana'da başta pamuklu dokuma olmak üzere, besin, çimento, tarım makineleri gibi çok sayıda sanayi kuruluşları bulunmaktadır.
Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele sürerken önemli bir sanayi şehri olan Adana'da üretim de tüm hızıyla devam ettiriliyor.
Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sunduğu avantajlarla yatırımcıdan gördüğü yoğun ilgi ile adeta kabuğuna sığmıyor.
Vali İsmail Çataklı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ziyaretinde Polateli'nde kurulan Organize Sanayi Bölgesinin tüzel kişilik kazandığını açıkladı.
İstanbul ilinde toplam 8 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Sanayi sitesi uygulamalarına; çarpık sanayinin önlenmesi ve sanayi yapılaşmalarının disipline edilmesi amacıyla, planlı kalkınma dönemi olan 1960'lı yıllarda başlanmıştır.
Ankara'da toplam 12 tane OSB var ve toplam büyüklükleri 60 milyon metrekarenin üstünde” dedi. Türkiye'de OSB'ler arasında tatlı bir rekabet bulunduğuna dikkat çeken Özdebir, “Bu rekabet 'Ben daha iyiyim, daha çevreciyim' gibi alanlarda yoğunlaşıyor” ifadelerini kullandı.
2000'li yıllarda devlet sektörlü işletmelerin payının azal- masının yanında Türkiye, genel olarak bir sanayi ülkesi görünümündedir. Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Son 4 yıldaki tahsis edilen bu alanın büyüklüğü 233 futbol sahası büyüklüğünde olup, en az 7 bin kişiye yeni iş imkânı sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri