Kısa Devre Çeşitleri Hakkında Bilgi Ev gibi alanlarda bu tarz bir problemle sıkça karşılaşılmaz. Faz-nötr problemli kısa devre ise aktif olan hat üzerinden gerçekleşir. Genel olarak evlerde sıkça görülür ve yangına sebep olur. Faz-faz problemi ise iki aktif hat içerisinde meydana gelir.
Kısa devre, tüm elektrik sistemine ciddi şekilde zarar verebilecek hasarlar yaratarak tehlikeli kazalara, cihazların bozulmasına veya çalışmamasına, elektrik çarpmasına ya da yangına yol açabilen elektriksel bir olaydır.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Başka bir deyişle kısa devre; elektrik tesislerinde, faz iletkenleri arasında veya yıldız noktası topraklanmış şebekelerde, faz iletkenleri ile toprak arasında, yalıtkanın delinmesi ya da iletken bir şekilde köprülenmesi sonucu meydana gelen bir olaydır.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Nötr Kopması
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Kısa devreyi önlemek için tercih edebileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir; Fişi aşırı yüklememek. Kaliteli elektrik ekipmanları kullanmak. Televizyon gibi cihazları sürekli olarak fişten çıkarmak.
Böyle durumlarda kişi çıplak eliyle cihaza dokunduğunda elektrik çarpması ile karşı karşıya kalabilir. Ancak toprak iletken bir yapı olduğu için, farklı bir kablo sistemleri ile bu elektrik yükü toprağa iletilir. İşte böyle durumlarda faz nötr toprak sayesinde, olası kaçak sorunlarında elektrik çarpması engellenir.
Faz ve toprak arasında yapılan ölçümde olması gereken Voltaj 220-230 Volt olmalıdır.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit edilmiş olunur.
Kısa devre: Bir akımın normal yolundan saparak çok düşük bir elektrik empedansı üzerinden devreyi tamamlamasına denir. Herhangi bir nedenle iletkenler alıcıdan önce kesişir veya birleşirse oluşan bu devre çeşidine kısa devre denir. Kısa devre hâlinde akım, direnci büyük olan alıcıdan geçmez.
Laptop Anakart Kısa Devre Arızası Nasıl Yapılır ? Laptop kısa devre arızası tamiri için anakart üzerinde ki komponentler (entegre, diyot, chip) kontrol edilir hangi komponentte sorun var ise o komponent üzerinde işlem yapılarak sorun çözülür.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
Üç faz kısa devre: Eş zamanlı olarak 3 fazda da meydana gelir. Genelde iş yerlerinde ve fabrikalarda görülür. Faz-nötr kısa devre: Nötr hat ile aktif hat arasında meydana gelir ve evlerde görülür. Faz-faz kısa devre: İki aktif devre hattı arasında meydana gelir, üç fazlı devreler arasında sık görülür.
Merkezi sinir sisteminin dışa vurduğu bir durum olarak tanımlanan epilepsi, en anlaşılır tarifiyle beynin kısa devre yapması. Genetik faktörler, akraba evlilikleri, kafa travması, zor doğumlar, çocuklukta geçirilen ağır enfeksiyonlar ve uzun süren ateşli havaleler, bu hastalığa davetiye çıkartıyor.
Bu nedenle, kısa devre, 0Ω değerinde bir direnç ile ifade edilebilir.
Faz 2: Siyah. Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Usta Üye. Sayın Goten bahsettiğiniz bir fazın 220 Volt olması faz ile nötr yani 0 seviyesinin 220 Volt gerilim farkına sahip olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri