Tarihçe. Otoyol inşaatı 1978'de Pozantı-Tekir arasında başladı. 1983'te Gülek Boğazı'ndan geçen Tekir-Çamalan etabının yapımına başlandı. Pozantı-Tekir arasındaki bölüm 15 Aralık 1984'te hizmete girdi.
Limak-Kolin Ortak Girişimi tarafından gerçekleştirilen projede; 8.836.000 m3 kazı, 462.000 m3 beton, 694.263 ton temel ve alt temel, 320.000 ton bitümlü sıcak karışım işleri bulunmaktadır.
İlk etabı olan Adana-Ceyhan arası 30 Eylül 1991'de hizmete girdi. Onu Ceyhan-Osmaniye etabının 12 Şubat 1993'te, Osmaniye-Gaziantep etabının 1995'te açılışı izledi. Son aşama olan Gaziantep-Şanlıurfa arası 31 Aralık 2009'da hizmete girdi.
Otoyol 53, Ceyhan ile Yayladağı ilçelerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Yayladağı Toprakkale otoyolu olarak adlandırılır. 1995 yılında hizmete girmiştir. Gaziantep yönünden ve Adana yönünden İskenderun yönüne iki ayrı dönüş verilmiştir.
TAG Otoyolunun proje, yapım ve bir yıllık bakımı işi, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Tekſen İnşaat ve Tesisat A.Ş. liderliğinde Tekfen-Impresit Ortak Girişimi arasında 1987 yılında akdedilen sözleşme ile yürürlüğe konmuştur.
İlgili 17 soru bulundu
Ankara-Niğde Otoyol Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından başlatılan Yap-İşlet-Devret (YİD) ihalesi sonucunda, ERG Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye, Nisan 2017 tarihinde Proje inşaat ve işletme imtiyazları için atanan Şirket olmuş ve 2018 yılında ise inşaatına başlanmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yaklaşık 1,5 gündür ulaşıma kapalı olan Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolunun ulaşıma açıldığını duyurdu.
Bu güzergahın coğrafi ve jeolojik açıdan en kritik yeri olan ve eski adıyla ''Gavur Dağları'' yeni adıyla Orta Amanoslar'ın Nurdağı kesiminde Olucak Vadisi üzerinde yer alan ve yapımına 1993 yılında başlanıp, 1998 yılında tamamlanan Atatürk Viyadüğü, otoyolun en önemli yapısını oluşturuyor.
Adana - İskenderun Arası Otobüs
Adana ile İskenderun arasındaki mesafe 141 km km'dir ve en hızlı seferimizle yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürmektedir.
İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, 2022 itibarıyla 3.633 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Tarihteki ilk yollar, hayvanlar tarafından kullanılan güzergâhlarda kendiliğinden oluşan patikalardı. Zamanla bu yollar insanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu şekilde oluşmuş ve MÖ 6000 yıllarından kalma yollara, Jericho yakınlarındaki su kaynakları civarında rastlanır.
Karaismailoğlu, bağlantı yollarıyla 332 kilometre olan Ankara-Niğde Otoyolu'nun yapım süresinin 3 yıl, işletme süresinin 15 yıl 4 ay olduğunu anımsatarak üç kesimde farklı araç garantisi verildiğini bildirdi.
Adana'nın kurtuluşundan sonra Pozantı, Karaisalı'ya bağlı bir bucak merkezi olmuştur. 1954 tarihinde ise Pozantı, Adana iline bağlı bir ilçe merkezi statüsüne kavuşmuştur.
Tarih boyunca bir geçiş bölgesi olan ilçede önemli tarihi yerler bulunmaktadır. İlçenin adı geçmişte Pendosis, Pendosis, El Bedermun isimleri ile anılmıştır. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin adı, Türklerin hâkimiyetine geçtikten sonra Bozantı olmuştur. Bu isim de zamanla günümüze Pozantı olarak gelmiştir.
Pozantı'ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında Belemedik Yaylası gelmektedir. Tekir Yaylası, Armutoğlu Yaylası, Aşar Yaylası, İbrahim Paşa Tabyası, Anahşa Kalesi, Akköprü, Pozantı Anıt Ağaçları, Cemal Paşa Camii ve Çeşmesi görmeniz gereken yerler arasındadır.
İki şehir arasındaki mesafe 214 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 3 saat 15 dakika saat kadar sürer.
Otoyol arayıcılığı ile keyifli bir şekilde süren bu yolculuk toplam 90 km mesafede bulunmaktadır. Adana Mersin Arası Kaç Km? Adana ile Mersin arası 90 km sürmektedir. Araba ile yapılan bu yolculuk yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir.
TAG Otoyolu'nda bulunan 14 viyadük- ten en büyüğü olan Atatürk (Nurdağı) Viyadüğü, 801,5 metre uzunluğu, 149,5 metre yüksekliğiyle, yapıldığı dönemde Avrupa'nın ikinci, Türkiye'nin en büyük viyadüğü olma özelliğini taşımaktadır. Vi- yadüğün yapım işlerinin tamamına yakını Türk mühendislerinin imzasını taşımak- tadır.
Önceki adı Gavur dağı, dibindeki dört yol kavşağındaki adı “Kömürler” olan Nur dağı olan bölge, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz Bölgesi arasında geçiş yolu üzerinde bulunduğundan ilçe merkezi olmasa da bağlı köy ve beldelerin kuruluşu ilk çağlara dayanır.
Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü'nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ormanlarla kaplıdır.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördüğü hasar nedeniyle ulaşıma kapatılan Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nda onarım çalışmaları büyük oranda tamamlandı.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde hasar gören Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Osmaniye-Gaziantep arası ulaşıma kapatıldı.
Akşam saatlerinde OSB'nin atık su arıtma tesisindeki bazı pompalarda meydana gelen arızanın ardından atık suların taşındığı setlerin taşması nedeniyle otoyol araç trafiğine kapandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri