Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Kolektif Bilinç Örnekleri
Gezi Parkı'nın yerine alışveriş merkezi yapılmak istenmesi üzerine insanlalar toplanarak duruma tepki göstermesi ve engel olması, ortak bir bilinç oluşturması örnek gösterilebilir. Bu olaydan sonra ağaçlandırma, betonlaşma gibi konular daha çok gündeme gelmeye başlamıştır.
Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.
(Jung, 2006: 86-87). Bilinç, bireyin çevreye dönük tarafıdır. Bireyin bilinçli olması hem çevresinde olup biteni algılaması hem de kişinin kendisini tanıması ve çevresiyle ilişki halinde olduğunu fark etmesi anlamına gelir.
Kişilik boyutları ise içedönüklük – dışadönüklük, duyumsama – sezinleme, hissetme – düşünme ve sonuçlandırma – izleme başlıkları altında incelemiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Arketipleri de kişiliğimizin sembolize edilmiş hali olarak düşünebiliriz. Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Kolektif bilinç “BEN” yerine “BİZ” diyen, eksikliklerimize ve zayıf yanlarımıza değil güçlü yanlarımıza odaklanan, insanları ve takımları ortak hedeflerde daha kolay bir araya getiren bir bakış açısıdır.
Kollektif Bilinç; İlk olarak Emile Durkheim tarafından kullanılmıştır. Durkheim'e göre temelde yapılan seçimler bireyin dışında olup, toplumsal bir olaydır. Yani kişilerin nasıl düşünüp nasıl davranacaklarına karar veren şey normatif düzen ve toplumsal olgudur.
Kolektif toplu veya ortaklaşa anlamına gelmektedir. Kolektif yaşam ise insanların doğası gereği toplu halde yaşama biçimidir. Toplu halde yaşama güdüsü her canlıda kaçınılmaz bir zorunluluktur. Onbinlerce yıl boyunca insanlar yaşam mücadelesi verirken kolektif yaşam biçimini tercih etmişlerdir.
Kolektif kelimesi bir kişi ya da bir nesneyi bir araya getiren, içine alan anlamına gelmektedir. Tek bir çatı altında ortak bir görüş ya da çalışma için toplanmış anlamı çıkmaktadır. Diğer bir anlamı ile 'ortaklaşa' olarak da bilinmektedir.
Kolektif Düşünme İşbirliğini geliştirmek ve üstüne koymak anlamında ortaya çıkan kavramlardan biridir. Kolektif Düşünmeye göre zekanın yönü vardır, yetenekleri vardır, farklılıkları vardır . Daha yaratıcı çözümler üreten bir felsefedir.
Kolektif davranış, belirli durumlarda ortaya çıkan, süreli olan kolektif bilince dayanan toplu bir şekilde eyleme geçmeyi barındıran terimdir. Kolektif davranış aynı zamanda sosyoloji ve sosyal psikolojide üzerinde çalışan bilim dalı olarak da görülmektedir.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Kadın arketipleri, kolektif bilinçdışının evrensel sembollerini ifade eder ve insan deneyiminin temel taşlarından birini oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca, kadınlar farklı rollerde ve kimliklerde görülmüş, mitolojilerden günlük yaşama kadar pek çok farklı yüzle ifade edilmiştir.
Persona, kişiliğin dışarıdan görünüşünü daha net bir ifadeyle kişiliğin dışarıya sunulma şeklini ifade eden arketiptir. Her insan, kendi sosyâl hayatında birbirinde farklı pek çok role sahiptir. Bir kadın; evinde bir eş, bir anne rollerine sahipken iş yerinde bir işveren ya da çalışan rolüne sahip olabilir.
Günümüzde, çocuk üzerindeki tüm etkilerin sorumluluğu kişisel anneye yüklenir. Oysa bunun kaynağı “anne” değil, anneye yansıtılan arketiptir. Anne ile çocuk arasına giren arketip arayı açar, korkutur ve yabancılaştırır. Bunu “anne kompleksi” olarak adlandırırız.
Jung, analitik psikanalizin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Freud'un yakın bir çalışma arkadaşı olan Jung 1914'te ondan bağımsız olarak kendi analitik psikoloji ekolünü oluşturmuştur.
Eşdeğerlik ilkesi: Enerji miktarı sabittir. Bir alanda azalma varsa aynı miktardaki enerji başka bir bölüme aktarılır. Entropi İlkesi: Sistemdeki enerjinin dengelenmesine ihtiyaç vardır. Bunlar arasında denge kurma çabasına denir.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
12 Jung kişilik arketipi ise insan yaşamının ilişkisel önceliğini ifade eden yoğun duygusal anlamı olan görüntüler üretme eğilimi olarak tanımlandı. Onlar bilinçaltımızda gömülü olan izlerdir. Bu terimler hepimizin sahip olduğu belirli özellikleri tanımlar.
Anima ve animus Carl Jung analitik psikoloji ekolünde kolektif bilinçdışı teorisinin bir parçasıdır. Jung animusu bir kadının bilinç dışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinç dışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri