Adaptasyon Problemleri Kişisel adaptasyon sürecinin özgüllüğü, yaşamı boyunca sosyal çevrenin farklı unsurlarına bağlıdır. Yani sosyo-psikolojik, kültürel, profesyonel, günlük ve diğer özelliklerine aktif olarak adapte olma ihtiyacı ile karşı karşıya kalmasıdır.
Uyum bozukluğu, bireyin yaşadığı büyük değişimler, karşılaştığı kayıplar ve başa çıkamadığı olaylar karşısında geliştirdiği bir durumdur. Kısa süreli gerçekleşen bu rahatsızlıkta umutsuzluk, hüzün, motivasyon kaybı, profesyonel yaşama ya da sosyal faaliyetlere karşı ilgi kaybı gibi belirtiler görülebilir.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir.
Adaptasyon, bireylerin veya organizmaların refahlarını ve işleyişlerini sürdürmek için yeni durumlara veya ortamlara uyum sağlama sürecidir. Psikolojide bu terim, insanların değişikliklerle veya zorluklarla başa çıkmak için düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını nasıl değiştirdiklerini tanımlamak için kullanılır.
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
İlgili 32 soru bulundu
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. • 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. • 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi). • 4- Kaplanın ve aslanın keskin dişlerinin ve pençelerinin olması.
Tipik olarak bir anatomik adaptasyon programı 3-4 hafta (mezo siklüs) sürmelidir. Bununla birlikte, bireysel farklılıklar ve fiziksel uygunluk baz alınarak bazı kişilerde 2 hafta kadar sürebilir.
1956'da Selye, "genel adaptasyon sendromu" kavramını geliştirerek stresin varlığına ilişkin ilk önemli çalışmaları yapmış ve stresin temelde bir adaptasyon sorunu olduğunu, yaşamın doğal akışından çıkarak kişiyi soyutladığını, stresle mücadelenin zor ve yıpratıcı bir süreç olduğunu göstermiştir.
Duyusal adaptasyon, duyu reseptörleri uzun süre uyaranlara maruz kaldığında meydana gelen bir olaydır. Uyarana bağlı olarak, reseptörler yanıt verme yeteneklerini artırabilir veya azaltabilir ve uyarana karşı gelişmiş veya azalmış bir duyarlılık geliştirebilir. Duyusal adaptasyon, temel beş duyumuzla gerçekleşebilir.
Mutasyona uğrayan üreme hücrelerindeki kalıtsal değişiklikler, adaptasyon ile yaşadığı ortama uyum sağlayabilen canlıların bu özellikleri ile sonraki nesillere aktarılabilmektedir (Kampourakis, 2013).
İnsanoğlunun en etkileyici özelliklerinden biri adapte olabilme yeteneğidir. Fiziksel veya psikolojik olarak yaşanan her tür travmaya adapte olabilir insan.
Canlılar beslenme, barınma, avlanma, üreme ve düşmanlarından korunma gibi yaşamsal faaliyetlerini her zaman sürdürebilmek için bulundukları ortama adaptasyon gösterirler. Çevre değişmeye başladığı zaman (çevre, sürekli değişir; ama bazı zamanlarda diğer zamanlara göre daha beklenmedik ve hızlı bir şekilde değişir).
Adaptasyon Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Uyum.
Uyum bozukluklarında temel etken stres olarak ifade edilmektedir. Özellikle stres kaynaklı durumların sebep olduğu bilinmektedir. Herkesin stres ile mücadelesi farklı olsa da stres karşısında mücadele edemeyenlerin daha çok karşılaştığı bir problemdir.
İnsan vücudu, doğada hayatta kalabilmek için belirli ortamlara, olaylara ve sürekli maruz kalınan durumlara karşı adaptasyon adı verilen bir süreçten geçer ve belli bir süre sonra yeni nesillere de aktarılan, eski nesillerine nazaran hayatta kalma ve üreme şansını arttıran yeni özelliklere kavuşurlar.
Yapısal Adaptasyon için örnek olarak vücut şekli, deri rengi ve vücut örtüsü örnek verilebilir. Davranışsal adaptasyon için ise fototropizma örneği verilebilir. Fototropizma, bitkilerin ışığa doğru göstermiş olduğu hareketler bütünüdür. Fototropizma için ay çiçeklerini de örnek olarak verebiliriz.
Organizasyonların bilinçli olarak alınmış kararlarla çevrelerine uyum sağlamalarını inceleyen görüşler “adaptasyon - uyum yaklaşımı” olarak adlandırılmaktadır.
Teorisi, adaptasyonların, bir türün ortamında karşılaştığı seçici baskılardan kaynaklanan özellikler olduğunu belirtir. Adaptasyonlar, uyarlanır kabul edilmek için bir organizmanın ya hayatta kalma ya da üreme şansını artırmalı ve de bu şansı doğal seçilim süreci ile bir sonraki kuşağa aktarabilmelidir.
Fizyolojik adaptasyon en sade biçimde, çevresel değişikliğe maruz kalmanın bir sonucu olarak bireylerde fonksiyonel, yapısal veya moleküler değişimin meydana gelmesi şeklinde tanımlanabilir.
Genel uyum sendromu teorisine göre bireyin strese tepkisi üç aşamada gerçekleşir. Bunlar alarm, direnme ve tükenme aşamalarıdır.
Alarm Aşaması: Birey bir stres kaynağı ile karşılaştığında, sempatik sinir sisteminin etkin hale gelmesi nedeniyle beden savaş ya da kaç tepkisi" gösterir.
Genel Adaptasyon Sendromu:
Bu sendrom, hayvanların stresle karşılaştığında geçirdiği üç aşamalı bir süreçti: Alarm, direnç ve tükenme. Alarm reaksiyonu: İlk tepki, bir "savaş ya da kaç" tepkisi olarak adlandırılabilir.
Unutma! Adaptasyonlar kalıtsal özelliklerdir ve nesilden nesle aktarılır. Bu özellikler doğuştan geldiği için sonradan kazanılması mümkün değildir yani modifikasyonlardan farklıdır fakat, adaptasyonlar da tıpkı modifikasyon ve mutasyonlar gibi tür içi çeşitliliğe katkıda bulunurlar.
(Adaptation) Ortama, çevreye ve çevredeki değişime uyum gösterme yeteneğini tanımlar. Çevredeki değişikliğe, zaman içinde alınan tekil önlemler ile uyum sağlanabilir.
Bu evrimsel değişim sayesinde ortama uyumlu (adaptif) özellikler arttığı için doğal seçilim ile olan evrimsel değişimlere de adaptasyon denir. Adaptasyon derken "popülasyonda ortama uyumlu (adaptif) kalıtsal özelliklerin sıklığının artması" kısmından bahsediyorsak bu, genlerin yapısını değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri