Adaptasyon veya uyum, doğal seçilimde başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak, böylesi bir özelliği tanımlamak için, adaptif (uyabilen) terimi kullanılır. Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik.
Organizasyonların bilinçli olarak alınmış kararlarla çevrelerine uyum sağlamalarını inceleyen görüşler “adaptasyon - uyum yaklaşımı” olarak adlandırılmaktadır.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. • 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. • 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi). • 4- Kaplanın ve aslanın keskin dişlerinin ve pençelerinin olması.
Canlıların hayatta kalmak kalmak için yaşadıkları çevreye uyum sağlamaları gerekir. Türünün devamlılığını sağlamak için de zorunlu olan bu uyum sürecine adaptasyon denir.
Evrim ve adaptasyon birbirlerinden ayrı kavramlar değildir. Evrim, adaptasyonuda kapsayan daha büyük bir konudur. Her evrim adaptasyon değildir fakat tanımı gereği her adaptasyon evrim olmak zorundadır. Evrim popülasyon içerisindeki gen ve özellik dağılımının nesiller içerisindeki değişimidir.
İlgili 29 soru bulundu
Çağrı Bey, liseler için evrimi anlattığı #MüfredatBiziz projesi videolarında adaptasyonun mikro evrimin alt türlerinden biri olduğunu söyledi. Tanımı gereği mikro evrim gözle görülemeyecek kadar küçük değişikliklerken makro evrim gözle görülecebilecek kadar büyük değişikliklerdir.
İnsanoğlunun en etkileyici özelliklerinden biri adapte olabilme yeteneğidir. Fiziksel veya psikolojik olarak yaşanan her tür travmaya adapte olabilir insan.
Genetik dağılım üzerine uzun süreli etki eden doğal seçilim sonucunda, türlerin çevresel ihtiyaçlara uygun özellikler kazanması veya var olan özelliklerin değişimidir.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
Bu evrimsel değişim sayesinde ortama uyumlu (adaptif) özellikler arttığı için doğal seçilim ile olan evrimsel değişimlere de adaptasyon denir. Adaptasyon derken "popülasyonda ortama uyumlu (adaptif) kalıtsal özelliklerin sıklığının artması" kısmından bahsediyorsak bu, genlerin yapısını değiştirmez.
Adaptasyonlar, evrimin yerel (lokal) olarak gerçekleşmesinden kaynaklanır. Adaptasyonlar uzun nesiller boyunca birikerek, bir türün bambaşka bir türe dönüşmesine bile neden olabilir. İnsanların genellikle evrimden kasıtları (evrimsel değişimde görmek istedikleri) budur.
Adaptasyonlar kalıtsal özelliklerdir ve nesilden nesle aktarılır. Bu özellikler doğuştan geldiği için sonradan kazanılması mümkün değildir yani modifikasyonlardan farklıdır fakat, adaptasyonlar da tıpkı modifikasyon ve mutasyonlar gibi tür içi çeşitliliğe katkıda bulunurlar.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma örnek verilebilir.
Bulunduğu çevre koşullarına uygun yapı, özellik ve davranışa sahip olan canlılar yaşamını sürdürebilir. Canlıların belirli çevrede yaşama ve çoğalmasını sağr layan kalıtsal özelliklerinin tümüne adaptasyon adı verilir.
Fizyolojik adaptasyon en sade biçimde, çevresel değişikliğe maruz kalmanın bir sonucu olarak bireylerde fonksiyonel, yapısal veya moleküler değişimin meydana gelmesi şeklinde tanımlanabilir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
İnsan vücudu, doğada hayatta kalabilmek için belirli ortamlara, olaylara ve sürekli maruz kalınan durumlara karşı adaptasyon adı verilen bir süreçten geçer ve belli bir süre sonra yeni nesillere de aktarılan, eski nesillerine nazaran hayatta kalma ve üreme şansını arttıran yeni özelliklere kavuşurlar.
Duyusal adaptasyon, duyu reseptörleri uzun süre uyaranlara maruz kaldığında meydana gelen bir olaydır. Uyarana bağlı olarak, reseptörler yanıt verme yeteneklerini artırabilir veya azaltabilir ve uyarana karşı gelişmiş veya azalmış bir duyarlılık geliştirebilir. Duyusal adaptasyon, temel beş duyumuzla gerçekleşebilir.
Adaptasyon türlerin habitatında başarılı olmasını sağlayan kalıtsal değişiklerdir (Bakırcı, 2018). Doğal seçilim sürecinde canlının hayatta kalabilmesi için uyum sağlaması, adaptif bir yapıya sahip olması gerekir. Uyum başarısı canlının türünün sürdürülebilmesinde ve çeşitlenmesinde önemlidir.
Adaptasyon Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Uyum.
Adaptasyon, Doğal Seçilim yolu ile evrimleşmiş olan özelliklerin tamamına verilen bir isimdir. Bu nedenle de adaptif bir özellik, canlının yer aldığı ortamda hayatta kalma başarısını yani uyum başarısını önemli ölçüde artırır.
Mutasyona uğrayan üreme hücrelerindeki kalıtsal değişiklikler, adaptasyon ile yaşadığı ortama uyum sağlayabilen canlıların bu özellikleri ile sonraki nesillere aktarılabilmektedir (Kampourakis, 2013).
Uyum bozukluğu, bireyin yaşadığı büyük değişimler, karşılaştığı kayıplar ve başa çıkamadığı olaylar karşısında geliştirdiği bir durumdur. Kısa süreli gerçekleşen bu rahatsızlıkta umutsuzluk, hüzün, motivasyon kaybı, profesyonel yaşama ya da sosyal faaliyetlere karşı ilgi kaybı gibi belirtiler görülebilir.
Sosyal adaptasyon programı, Otizmli bireylerdeki en büyük eksikliklerden biri olan sosyalleşme üzerine yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Burada otizmli bireyin, sadece çevresi ve diğer insanlarla iletişim halinde olması hedeflenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri