Yumurtlama dönemi (ovulasyon): Kan östrojen seviyesi yükselince yumurtlama olur. Yumurtlama sonrası kan östrojen seviyesi hafif düşer. Buna bağlı da yumurtlama zamanı kahverengi akıntı veya adet dışı lekelenme görülebilir ve bu durum normaldir.
Kahverengi akıntı ya da kanlı akıntı
Lekelenme, adet dönemleri dışında meydana gelirse ve yakın zamanda korunmasız ilişki yaşanmışsa bu hamilelik belirtisi olabilir. Gebeliğin erken evrelerinde lekelenme, düşük işareti de olabilir. Bu sebeple böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Kırmızı-Kahverengi: Özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana gelen kırmızı veya kahverengi akıntı genellikle normal olarak kabul edilir. Adet döngüleri arasında da lekelenme şeklinde az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir.
Adetten 7 veya 10 gün önce kahverengi akıntı yerleşme kanaması belirtisi olabilir. Jinekolojik muayene sırasında smear testi, hpv testi ya da yapılan diğer testler esnasında rahim ağzındaki hafif zedelenmeye bağlı olarak lekelenme olabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Adet döneminde özellikle adet sonunda yoğun görülen kahverengi akıntılar rahim içinde kalan regl ile atılamayan rahim duvarı kalıntılarının atılmasını ifade eder. Bu normal ve fizyolojik bir durumdur.
Basit folikül kistleri; adet dışı kanama, adet öncesi kahverengi akıntı ve kasık ağrısına neden olmaktadır. Adet döneminde veya adet dönemi dışında kasıklarda ağrı varsa endometriozis (çikolata kisti hastalığı) hastalığı açısından değerlendirme yapılmalı, ultrasonla çikolata kistleri rahatlıkla saptanabilmektedir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Kahverengi akıntı hamileliğin bir işareti olabilir ancak her zaman gebelik belirtisi olarak değerlendirilmemelidir. Adet kanının rengi, döngü gününe ve adet akışına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, adet akışı genellikle menstrüasyonun son günlerinde yavaşlar ve kan daha koyu renkli olmaktadır.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır.
Ancak regl bitiminden bir hafta sonrasında kahverengi akıntılar geliyorsa bu özür kanı olarak sayılır. Bu durumda ise abdest alıp namaz kılmak mümkündür.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Adet gecikmesi en yaygın hamilelik belirtilerinden biri olsa da tek başına hamilelik belirtisi değildir. Lekelenme: Döllenmiş yumurtanın rahim iç duvarına yerleşmesi sırasında gerçekleşir. Yerleşme kanaması olarak da bilinir ve döllenmeden yaklaşık bir veya iki hafta sonra görülür.
Yerleşme kanaması gebelikten ne kadar sonra olur? Yerleşme kanaması herkesin yaşadığı bir durum olmamakla birlikte, bazı kadınlarda hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra ortaya çıkar.
Vajinal akıntının anormal bir akıntı olarak kabul edilebilmesi genellikle hastanın şikayetleri ile ortaya çıkar. Kötü koku ile kendini fark ettirebilen anormal akıntılar, çoğu zaman sarı, gri ya da kahverengi akıntılardır.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
Kadınlarda genital bölgenin pH oranındaki küçük değişiklikler, az miktarlarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Az miktardaki kahverengi akıntı önemli bir durum değildir ve 2-3 gün sürmektedir. Hamile kadınların özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında kahverengi akıntıyı fark etmesi yaygındır.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Adet öncesi lekelenme hamileliğin en erken belirtisi olarak kabul edilebilir. Hatta bazı kadınlar yerleşme kanamasını 'gününden önce adet olmak' olarak ifade eder ve bu sebeple “gününden önce adet olmak hamilelik belirtisi” derler.
Bu süreç sırasında bazı kadınlarda hafif bir kanama veya lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması genellikle implantasyondan yaklaşık 6 ila 12 gün sonra görülür. Yerleşme kanaması, gebeliğin erken dönemlerinde gerçekleştiği için bazı kadınlar hamile olduklarını henüz fark etmeden önce bu kanamayı yaşayabilir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Kızlık zarı yırtıldıktan sonra kanın geriye kaçması vajina içinde birikmesine ve beklemesine yol açar. Vajina içinde bekleyen kan koyulaşır, vajinal salgılarla karışır. İçindeki oksihemoglobin (oksijen + hemoglobin) değeri düşer ve rengi kırmızıdan kahverengiye dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri