Hafif mayhoş bir tadı vardır. Dana sucuğundan farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçmez. Aydın ve çevresinde yaygındır.
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
deve güreşi sırasında bolca tüketilen, yetmeyince bol bol stok yapılan üründür. leziz bir ege kültürü örneğidir. kangallarının boyutu normal sucuktan küçüktür. bıdık bıdık yumrulardır kendileri. tostun arasına katılır, afiyetle yenir.
İncirliova Deve Sucuğu, deve karkas etinden üretilir. Deve karkas etinin; çeşitli işlem süreçlerinden geçirilip tuz, sarımsak, baharat vb. katkı maddeleri ile karıştırılarak olgunlaşma işlemine tabi tutulmasından sonra doğal sığır veya dana bağırsağından üretilmiş kılıflara doldurulması şeklinde üretilir.
Deve sucuğu, Türk mutfağına ait bir et ürünüdür. Deve eti, baharatlar ve tuzla harmanlanarak hazırlanan bir çeşit sucuktur. Genellikle uzun ve ince şekilde kesilir ve kuru bir yapıya sahiptir. Deve sucuğu, Türkiye'nin bazı bölgelerinde özellikle kahvaltıda veya atıştırmalık olarak tüketilir.
İlgili 24 soru bulundu
Aydın'ın geleneksel lezzeti "İncirliova deve sucuğu"na coğrafi işaret tescili.
Deve sucuğu üretiminde yalnızca devenin etlik bölümleri ve çene kasları (massater) kullanılır. Sucuk üretiminde gerekli olan yağ ihtiyacı sığır iç yağı ile karşılanır.
İyi besili, sağlıklı ve çok yaşlı olmayan hayvan etleri tercih edilmelidir. Yeterince dinlenmiş ve olgunlaşmış et olmalı, mikroorganizma seviyesi düşük ve iyi soğutulmuş et olması gerekmektedir. Sucuk içerisinde kullanılan yağın kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan yağlar, sığır eti ve kuyruk yağı olmalıdır.
Çiğ sucuk yemek mideye ciddi derecede zarar verir. Çiğ olarak tüketilen sucuk midede kramp, yanma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Düzenli olarak sucuğun çiğ tüketilmesi ise midede yara oluşumuna neden olabilir. Çiğ sucuk yemek ayrıca cilt üzerinde de birçok sorunu meydana getirir.
Lukanka, yassı silindirik bir şekle sahip, yarı sertleştirilmiş, sucuk benzeri bir sosistir. İç kısım kırmızı-kahverengi renktedir. Küçük et parçaları ve yağın karışımı lukanka'ya grenli bir yapı verir. Geleneksel olarak lukanka domuz eti, dana eti ve baharatlar (karabiber, kimyon, mercimek otu) ve tuz ile yapılır.
Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur. Bu nedenle deve kesilirken boğazından kesilmez bunun yerine ön ayakları ile boğazının birleştiği yerden kesilir.
Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 arttığı vurgulandı.
Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yapılan değişikliğe göre, kasaplar bugünden itibaren hazır şekilde, markasız "kasap sucuk, köfte ve kıyma" satamayacak, ancak ürünleri tüketicinin yanında hazırlamaları halinde satışını yapabilecekler.
DEVE NİÇİN DİKEN SEVER BİLİYOR MUSUNUZ? Deve, dikeni yerken damağı kanar. Ilık akan kanın lezzetine doyamaz daha çok yer daha çok kanatır. Sonunda deve diken yiye yiye kan kaybından ölür.
Deve fiyatları 10 bin ile 20 bin arasında değişiyor. Fiyatlar devenin kilosuna göre değişiyor. Devenin kilosu ne kadar fazla olursa fiyatı da o kadar artıyor. İyi bir devenin fiyatı 17-18 bin lira.
Develerin etini yemekten dolayı abdest almanın vacip olması bir taabbuddur. Bunun sebebini aklen anlamak mümkün değildir. Bu hüküm etin dışındaki şeyler hakkında söz konusu olmaz.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Çemen, sucuk, pastırma, sarımsak, soğan, bazı balık ve peynir çeşitleri gibi beslenmeye bağlı da ağız kokusu da oluşabilmektedir.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
Sucuğun renginde değişmeler varsa, bu durum bozulmaya başladığını gösterir. Özellikle sucuğun yüzeyinde beyaz ve yeşil tabakalar varsa, kesinlikle tüketilmemelidir. Sucuk baharatlı bir besin olduğu için, kendine has kokusu vardır. Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir.
Aydın ve çevresinde yaygındır.
Eğer pişirdiğiniz zaman tavanın içinde yarım kilo kadar yağ bulunuyorsa; sucuğun kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Yağ miktarının et miktarına oranla çok daha az olması gerekmektedir. Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir.
Tavşan etinden hemen hemen her çeşit yemek yapılabilmektedir. Ayrıca bu et sucuk, salam ve sosis yapımında da kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri