Ergenlikten önce: 0-4 mIU/mL. Ergenlik döneminde: 0.3-10 mIU/mL. Adet zamanında 4.7-21.5 mIU/Ml. Menopoz sonrası: 25.8-134.8 mIU/Ml.
Adetin 3. gününde bakılan FSH testi değerinin 8-10'un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle özellikle foliküler fazın başlangıcında yani adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.
LH. Adet döneminin ortasında yükselişe geçerek yumurtlamayı sağlayan LH hormonu, aynı zamanda yumurtayı çatlatan esas hormondur. Oranı (FSH/LH) adet döneminin başlangıcında normalde 1'den büyüktür. LH/FSH oranının 2,5'ten büyük olması polikistik over sendromu şüphesi uyandırabilmektedir.
Fsh hormun değerlerinin 5 ile 10 arasında olması gerekmektedir. Fsh değerinin 10 üzerine çıkması hamilelik olasılığını azaltırken, fsh hormon yüksekliği üzerinde olmasında ise tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma olasılığı da azalmaktadır.
Testler adetin 2-3, günü dışında yapıldığında Fsh değeri yüksek çıkabilir ve testi yaptıran hasta endişelenebilir. Bu nedenle hormon testleri mutlaka adetin 2-3. Günü yapılmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta FSH hormonu farklı aylarda dalgalanmalar gösterebilir. Örneğin bir ay adetin 3. gününde yapılan ölçümde FSH değeri kötü yani yüksek çıkabilir, 1-2 ay sonra adetin 3. günü yapılan ölçümde FSH değeri düşük çıkabilir.
Laboratuvar referans değerleri değişmekle birlikte genellikle adetin 3. günü FSH: 2-12 mIU/ml arası normal kabul edilir.
Normal değerleri aşağıda belirtilen seviyelerdedir: Gebelik 10-35 pg/ml. Folliküler faz 30-119 pg/ml.
FSH yüksekliği belirtileri nelerdir? Kadınlarda yüksek FSH belirtileri düzensiz adet dönemleri, sıcak basmaları ve baş ağrıları da dahil olmak üzere menopoz belirtileriyle benzer özelliktedir. Aktif olarak gebe kalmaya çalışan çiftlerde, hamile kalmada zorluk yaşanması yüksek FSH belirtisi olabilir.
Adetin 3. Günü E2 Kaç Olmalı? Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır.
FSH Sonucunuzu Yorumlayabilirsiniz
Başka bir deyişle perimenopozal dönemde olabilirsiniz (fiziksel semptomları hissetmeye başladığınız fakat hala 1 yıllık adet görememe sürecini yaşamadığınız dönem). Daha yüksek FSH değerleri – 30 ve üstü değerler – menopoz göstergesi olarak kabul edilir.
Siklus başında (adetin 2.-5. günü arasında) ölçülen LH düzeyinin 1-1,5 mIU/ml'den düşük olmasıdır.
Kadınlarda puberte öncesi 1IU/L'nin altındayken, adet görmeye başladıktan sonra foliküler fazda 1-18 IU/L, siklüs ortasında 20-80 IU/L ve luteal fazda 0.5-18 IU/L düzeyinde normal olarak tanımlanır. Menopoz sonrası kadınlarda LH değeri 12-55 IU/L arasında görülebilir.
Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH istenir. Gerekiyorsa yumurtalık rezervinin tayini için daha ileri testler olan İnhibin, AMH'de istenebilir.
Adet siklusunun günlerine göre ses tonunu değişmesi östrojen sayesindedir. Özellikle adet öncesi ve ilk günlerinde ses tonu bozulabilir.
Genel kapsamda erkekler için hormon düzeyinin kan içerisinde 1.24 ile 8.62 mlU/ml aralığında bulunması gereklidir. Bu değer normal şartlarda kadınlarda; Foliküler faz döneminde 2.12-10.89 mlU/ml. Siklus ortasının tepe noktasında 19-103 mlU/ml.
Siklus başında (adetin 2.-5. günü arasında) ölçülen LH düzeyinin 1-1,5 mIU/ml'den düşük olmasıdır.
Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir? Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir. Synevo Laboratuvarları Merkezleri TS EN ISO 15189 Tıbbi Laboratuvar Kalite ve Yeterlilik Sertifikalarına sahiptir.
Adetin 2-3. günlerinde FSH ve E2 düzeyleri değerlendirilmektedir. Bu testlerle yumurtalık fonksiyonu hakkında bilgi edinilmektedir. FSH değerlerinin 15 mIU/mL'den fazla olması yumurtalık rezervindeki belirgin kaybı işaret eder ve daha hızlı değerlendirmeyi, tedavi sürecini gerektirmektedir.
FSH 15'in üzerine çıktığında hamile kalma problemi ciddi seviyede olur. FSH'taki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır. Bu hem kendiliğinden (spontan) gebelikler için geçerlidir hem de ilaç tedavisi ile veya tüp bebekle elde edilen gebelikler için geçerlidir.
FSH'a göre adet gününden neredeyse etkilenmez, aydan aya dalgalanma göstermez ve çok daha güvenilirdir. Normalde beklenen değerler yaşa göre değişmekle birlikte 1 ng/mL'nin altında azalmış, üstünde ise yeterli sayıda yumurta olduğunu söyleyebiliriz.
Hormonlar davranışları etkiliyor
Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır. Yumurtlama dönemi kadının en farklı olduğu dönemdir.
Şöyle ki; Foliküler fazda 1-18 IU/L arasında salgılanan LH hormonu yumurtlamanın gerçekleşmesinden 24-48 saat öncesinde ani bir artış göstererek 20-80 IU/L arasında salgılanmaya başlar. Yumurtlama gerçekleştikten sonra başlayan luteal fazda ise tekrar sakinleşir 0.5-18 IU/L seviyelerinde salgılanması beklenir.
Bunun nedeni, adet kanamasını meydana getiren fizyolojik olayların kadındaki hormonların düzeylerindeki değişiklikleriyle doğrudan alakalı olmasıdır. Bu nedenle, hormon düzeylerinin bazal değerlerinin ölçülebilmesi için, adetin birinci günü esas alınır. Bu ise, adet kanamasının başladığı gün olarak kabul edilir.
Adetin İkinci Günü E2 Kaç Olmalı? Adetin ikinci günü E2 hormonu düzeyleri, kadının yaşına, adet döngüsünün aşamasına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, adetin ikinci günü E2 hormonu düzeyleri 25-75 pg/ml aralığında olması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri