Aylık regl periyotlarındaki gecikme, hamileliğin en güçlü belirtisi olarak gösterilir. Her zamankinden daha fazla çalışmaya başlayan hormonlar, yumurtalıkları hareketlendirerek yoğun bir akıntı oluşturur. Şeffaf ve kokusuz olan vajinal akıntı, hamilelik belirtisi olarak sayılabilir.
Her anne adayı gebelik döneminde adet kanaması yaşayabilir. Bu durumda mutlaka uzman ile görüşmeli ve gerekli incelemeleri yapması beklenmelidir. Bazı durumlarda anne adayları gebelik dönemindeki kanamaları adet kanaması olarak da değerlendirebiliyorlar.
Kimi kadınlarda ise, bu durum tam aksi şekilde gerçekleşir. Kısacası, kadın yumurtlaması gerçekleşip hamile olduğu zaman bile, adet görmeye devam edebilir. Bu konu, hamileyken adet görmenin nadir gerçekleşen bir durumdur.
Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir. Ancak bahsedilen bu belirtiler her kadında aynı şekilde olmayabilir ve erken hamilelik belirtilerinin hepsi veya birkaçı görülebilir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
İlgili 18 soru bulundu
Erken hamilelik testi idrarda gebelik testi ile aynı şekilde yapılır. Bu testlerin hassasiyeti daha fazla olduğu için embriyo tüplerden geçip rahime yerleştiği andan hemen sonra yapılan testlerde pozitif sonuç alınabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden 5-6 gün öncesi bile olabilir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Kadınlar hamileliklerini fark etmeseler bile sağlıklı bir bebek doğurabilirler. Ancak hamileliğin farkında olunmasının bazı riskleri de olabilir: Sizin ve bebeğinizin sağlığı için gereken ve gebelik takiplerinde yapılan muayeneler, kan testleri ve ultrasonları yaptırmayabilirsiniz.
Beklenen adet dönemi normal zamanından 1 hafta sonra olduğunda yani geciktiğinde gebelik 5 haftalıktır. Bu zamanda yapılan bir vajinal ultrason ile gebelik kesesi mutlaka belli olur.
İdrarda gebelik testleri günümüzde artık çok hassas hale gelmiştir ve hatta "Erken gebelik testi" adı verilen testlerle adet gecikmesi olmadan bile hamilelik anlaşılabilmektedir. Bu nedenle idrardaki beta hcg hormonunu saptayan bu testler olumsuz çıktığında testin yanlış çıkma ve hamile olma olasılığı düşüktür.
Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Bu süre genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa olabilir. Yerleşme kanamasının süresi kişisel deneyimlere ve vücutların farklılıklarına bağlı olarak değişebilir.
Hamilelikte ilk trimester'de görülen karın ağrısı düşüklerde sancılı adet dönemlerindeki ağrılara benzer bir özellik gösterebilir. Genellikle bel ve karın bölgesinde oluşur. Kanama ile birlikte gelebilir. Düşükler ikinci trimester'de de yaşanabilir.
Geciken regl kanaması, hamileliğin yüzde yüz belirtilerinden biri olarak gösterilse de düzensiz kanama yaşayanlar için kesin sonuç olmayabilir. İlk hamilelik belirtilerinden olan sabah bulantıları ve onu izleyen kusmaların sık sık yaşanması da akla hamileliği getiren belirtilerdendir.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
İlk üç aylık dönemde (1 ila 12. haftalar arasında) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurur.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.
Beklenen adet tarihinden önce yapılsa bile %97 doğruluk oranı ile sonucu verir. Dezavantajı; laboratuvar şartlarında ve damardan kan alınarak yapılması gerekir. Sonucun çıkması için birkaç saat beklenmesi gerekebilir. Avantajı; idrar testine göre 1 hafta-12 gün kadar daha erken gebelik varlığını gösterir.
Yalancı gebelik durumunda, kadında gebelik olmadığı halde vücudunda gerçek bir gebeliği taklit eden belirtiler görülebilir. Çeşitli hastalıklar veya psikolojik rahatsızlıklar kadında kendini hamile gibi düşünmeye iter ve bunun sonucunda yalancı gebelik ortaya çıkar.
Hamileliğin ilk haftasında ağrı gibi belirtiler genellikle belirgin değildir. Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken veya gebelik hormonları yükselirken bazı kadınlar hafif karın ağrıları veya kasık ağrıları yaşayabilirler, ancak bu ağrılar tipik olarak hafif ve kısa süreli olur.
Geç döllenme kimlerde görülür? Adet döngüsünün düzenini etkileyen her faktör, yumurtanın geç döllenmesine de neden olabilir. Sık sık adet düzensizliği yaşayan ya da adet tarihinde önemli ölçüde sapmalar görülen kadınlarda geç döllenmenin meydana gelme olasılığı her zaman daha yüksektir.
Testi idrar akışı sırasında uygulayın. Test çubuğunu aşağı dönük emici uç idrar akışınızla temas edecek şekilde yalnızca 5 saniye tutun. 2. VEYA Temiz, kuru bir kaba bir miktar idrar örneği alın. Emici ucun tamamını idrara daldırarak yalnızca 5 saniye bekleyin.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri