Boyunuza ve kilonuza göre belirlenebilecek, vücut kitle indeksi denilen bir hesaplama yöntemi var. Vücut kitle indeksi değerinizi bulmak için; kilonuzu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölmeniz gerekiyor. Bu hesaplamaya göre; 25-29.9 arasında çıkan değerler fazla kilolu olduğunuzu gösterir.
Beden kütle indeksi (BKI), vücut ağırlığının boyun metre cinsindeki uzunluğunun karesine bölünerek belirlenir. Beden kütle indeksi (BKI) 18,5 - 25 arasında olan kişiler normal olarak değerlendirilir. Beden kütle indeksi 18,5 ve altında olan kişiler ise zayıf olarak değerlendirilir ve kilo almaya gereksinimleri vardır.
Bilimsel ölçülere göre şişmanlığın sınırları vardır. Şimanlık için en yaygın kullanılan iki ölçüm; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve Bel Çevresi (BÇ) ölçümüdür. VKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun (m) karesine bölünmesiyle (kg/m2) ortaya çıkan sonuçtur.
vücut tipin elma gibiyse ilk göbek bölgen yağlanır ama armut tipliysen yani alt bölge geniş üste doğru incelir bacak ve genetik olarak varsa basenlerde toplanır yağlar daha çok. Erkeklerde de bildiğimiz gibi göbek ve bel bölgesi kalınlaşır.
İlgili 21 soru bulundu
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
165 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 61 kg iken kadınlarda bu değer 57 kilogramdır.
İdeal kiloya sahip olmak için kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde elde ettiğiniz rakamın 18.5 ile 24.9 aralığında olması gerekir. 18.5'in altında bir sonuç hesaplarsınız, bu sonuç olmanız gereken kilonun altında bir değere sahip olduğunuzu gösterir.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır. Tartılırken? Öncelikle tartıdan tartıya çıkan sonuçlar arasında büyük farklar olabilmektedir.
Besin tercihlerimizin kötü olması bölgesel yağlanma sorunu yaşamamızın en büyük nedenlerinden biridir. Özellikle kötü karbonhidratlar, cips, kola, bol şekerli pastalar, kekler, börekler vb. besinlerin çok sık tüketilmesi karın, kalça, basen ve simitler olarak adlandırılan yan kısımlarda bölgesel yağlanmaya yol açar.
– Yarım saatten daha uzun süre oturduğumuzda bazal enerji giderek düşmeye başlar ve 1 saat sonunda artık yakılan enerji 50- 60 değil %50 azalarak 25 – 30 kaloriye düşer. Bu da öncelikle 'yorgunluk duygusu', zamanla da vücutta yağlanmanın artmasıdır.
Bu değer önce 19 ile daha sonra 24 ile çarpılarak ideal kilo aralığı tespit edilebilir. Yani 20 yaşında, 1.65 boyunda biri için 51,7-65,2 kilo aralığı ideal kabul edilir. Daha net bir değer için bu iki sonucun ortalaması olan 58,5 kg ideal olarak kabul edilebilir.
1.50 boyundaki bir kızın ideal beden kitle indeksi 21'dir.
Buna göre de ideal kilosu 47-47.5 kg. civarındadır.
Vücut Kitle İndeksi hesaplamasında Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması temel alınır. Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir. 40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak görülür.
Bu bağlamda 1,65 kadın boyu 50-55 kilo 38 beden olarak tanımlanmakta 60-65 kilo 40 beden 70-75 kilo 42 beden 75-80 kilo 44 beden 80-85 kilo 46 beden 85-90 ise 48 beden olarak tanımlanabilir.
Yetişkinlerde Obezite Değerleri
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
12 Yaş Erkek ve Kız Çocuklarının Ortalama Kiloları
12 yaşındaki bir erkek çocuğun kilosu 40 kilo ile 50 kilo arasında değişirken, 12 yaşındaki kız çocuklarının kilosu ise 30 ila 40 kilo arasında değişkenlik gösterir.
İdeal kilo boyunda 10 eksik olarak hesaplanır. Yani mesela diyelim ki boyun 1.58 58-10=48 kilo ortalaman 48'dir.
Vücut ağırlığınız değişmese bile vücut kompozisyonunuz değişmiş olabilir. Nasıl mı? Özetle, yağ oranınız azalmış ve kas oranınız artmış olabilir. Toplam vücut ağırlığınız aynı kalmış olsa da aslında verimli bir sonuç almış olabilirsiniz.
Yağ yakma programında egzersiz yaptığınızda, bir yandan yağ yakarken bir yandan da kas ağırlınızı arttırırsınız. Rakamsal olarak eş değer olan yağ ve kas hacim olarak bir birinden çok farklıdır. Bir kilo yağ kaybedip aynı zamanda bir kilo kas kazanırsanız tartı size hiç bir değişiklik olmadığını söyler.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Minimum 1.70 boyunda olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri