“Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur.
Süre anlamında literatürde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak çok sık kullanılmasını önermiyoruz. Örneğin senede 2 defa, çok mecbur kalınırsa belki 3 defa kullanılabilir. Doğal döngüyü bozmamak adına mümkün olduğu kadar az kullanmalıdır.
Beklenen adet döneminden 2 gün önce kullanılmaya başlanabilir. Bu ilaçların değişik formları bulunmakla birlikte, bazısı günde 2 tane, bazısı günde 3 tane alınmaktadır. Kullanım süresini de en fazla 10 güne kadar veriyoruz.
Durumun tekrarlanmasını önlemek için takip eden iki siklusun 19. ila 26. günleri arasında günde iki kez bir tablet kullanılmalıdır. Tedavi başarısını sağlamak için, Primolut-N 10 gün boyunca alınmalıdır. Zaman zaman kanamanın başlangıçta kesilmesini takiben hafif bir kanama görülebilir.
Yaygın doz günde 2-3 tablettir. Bazı koşullarda PRIMOLUT-N''in her gün alınması gerekir ancak bu her zaman geçerli değildir.
İlgili 34 soru bulundu
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
Adet geciktirici ilaca beklenen adetten en geç 3 gün önce başlanmalıdır. Günde üç kere birer tablet alınmalıdır. İlaç 20 güne kadar kullanılabilir. İlacı kullandığınız süre boyunca adetiniz gecikecektir.
Bu nedenle kadınlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Ancak adet kanamasını erteleyebilmek için beklenen adet gününden en az 4-5 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 1-2 gün kala başlanırsa kanamayı geciktirme etkisi elde edilemeyebilir.
Doktora danışarak doğum kontrol hapı kullanmakta olan kadınlarda bunu yapmak mümkündür. İki kutu arasında normalde verilen ilaçsız bir hafta ara yerine doğum kontrol hapı yeni bir kutuyla adeti geciktirmek istenen süre kadar devam ettirilir. İlaç kesildiğinde bir hafta içerisinde adet kanaması gerçekleşir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Yılmaz, bu amaçla doktor kontrolünde doğum kontrol haplarının aralıksız kullanılabileceğini belirterek, şunları kaydetti: 'Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur.
Çünkü; adet geciktirici hapları alışkanlık haline getirilirse bazı kadınlarda vücutta şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, varis, kanama miktarında artış ve kabızlık gibi şikâyetlere de yol açabiliyor.
Tatil dönemleri için kadınları uyaran Dr. Ceydeli, “Adet kanamasının olduğu günlerde deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerlere girilmemeli. Tatilde tamponlar kullanarak denizden faydalanılabilir ancak bu tamponlar 2 saatte bir değiştirilmeli” şeklinde konuştu.
Adet geciktirici ilaç, gerçekleşmesi planlanan adet dönemine kadar kullanılır. Bu süre toplamda 5-10 gün arasında değişebilir. Bazen ilacı bırakınca adet hemen gerçekleşir. Bazen ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra adet başlayabilir.
Çubuk tarçın veya toz tarçın eklenen suyu içmek, tarçını meyvelere veya yoğurt içine eklemek gibi yöntemleri seçebilirsiniz. Hormonların dengesini değiştiren ilaçları kullanmak yerine; regl erteleyici olarak tarçın ideal ve sağlıklı bir seçim olabilir.
Özellikle adet söktürücü ilacı kendi kararınız doğrultusunda tüketmemeniz gerekmektedir. İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Ertesi günü hapı kullanımından sonra beklenen adet gününde değişiklikler olabilmekle beraber bu ilaçların adet düzenleyici veya adet geciktirici olarak kullanılması uygun değildir.
Yaklaşık ilişkiden 10 ila 20 dakika ben genellikle yarım saatte olmasını öneriyorum kullanılır.1-2 saat kadar etkili olur.
Hormon içeren her ilaç gibi adet geciktirici ilaçların da içerdiği progesteron (gestagen) hormonuna bağlı bazı istenmeyen etkiler olabilir. Bunlar memelerde hassasiyet artışı, şişlik, dolgunluk ve adet miktarında değişmedir. Bu yan etkiler geçicidir ve 1-2 ay içerisinde adetler eski düzenine girince normale döner.
Adet geciktirici ilaca, beklenen adet gününden en geç 3 gün önce başlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı; “Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır.
Adet döneminde vajen içi tampon kullanılarak denize girilebilir. Tamponun hijyen açısından sık değiştirilmesi gerekir.
Yüzmeye giderken ped takılmamalıdır. Pedler sıvıyı emdiği için, emdiği tek sıvı regl kanınız olmayacaktır. Bu hem sağlığınız için tehlikelidir hem de için dolan ped kötü kokuya da sebebiyet verebilir. Ayrıca ped yapışkanları genel olarak mayo kumaşına yapışmak ve orada kalmak konusunda güvenilmez olabilirler.
Parlakgümüş, 'Halk arasında sık korkulan yan etkilerden bir tanesi ağrı kesicinin adeti azaltacağı veya keseceğidir. Ağrı kesicilerin bir kısmı adet miktarını azaltabilir. Ancak bunun sağlık üzerine gösterilmiş hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Adet geciktirici ilaçlarla adet döneminin ertelenmesinin vücuda bir zararı olur mu? Adet geciktirici ilaçların normal kullanılması halinde vücuda herhangi bir zararı olmamaktadır. Ancak vücudun doğal döngüsüne olan etkisinden dolayı adet geciktirici ilaçların çok sık kullanılmaması önerilmektedir.
İlaç sonrası görülen adette kanama miktarı değişimidir. Söz konusu yan etkiler geçicidir. Adet geciktici ilaç kullanımı sonrası 1 ila 2 ay içerisinde görülen adetler eski seyrine geri döner. Görülen adet sonrası lekelenme ya da damla damla görülen kanama da adet geciktiri ilacın yan etkilerinde kaynaklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri