Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Her kadın ergenlik döneminden itibaren adet kanaması sürecini yaşamaya başlar. Bu süreç kadınlarda gebelik yeteneğinin ortaya çıktığını gösterir ve her ay belirli bir döngüde devam eder.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi fazla kanama ve fazla kanda pıhtılaşma olduğunu ortaya koyar. Adet dönemi içindeki kadının içinde yer alan kanın boşaltılamadığı anlarda pıhtılaşma şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bu durumda kan pıhtılı olacak şekilde dışarı atılmaktadır.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O, kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanır.
Uzayan sümüksü adet kanaması genellikle normal olarak görülmelidir. Sümüksü yapıdaki adet kanında bazı özellikler de söz konusudur. Adet kanaması sümüksü bir kıvam aldığında bu durum rahim ağzındaki salgılar veya serviks salgılarının adet kanı ile birleştiği ve vücuttan dışarı atıldığı anlaşılır.
Öksürükle kan gelmesi veya çıkarılan balgamda kan olması hemoptizi olarak adlandırılır. Hemoptizi ile gelen kan köpüklü yapıda ve açık kırmızı renktedir. Hemoptizi çoğunlukla solunum sistemi kaynaklıdır. Ağızdan koyu renkli, besin parçaları içeren kan gelmesi durumu ise hematemesis olarak isimlendirilir.
Adet kanının kıvamı, normalde kanın kıvamına benzer olmalıdır.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Kadınlar için gün içinde beşten fazla ped kullanılması normalin üzerinde kabul edilir. Normal bir süreçte kadınlar günde ortalama 1-2 ped değiştirmektedir. En ufak bir kanama pıhtısında ped değiştiren kadınlar için 5 ped normal kabul edilebilir.
Normal adet döngüsü boyunca kadınlar, rahim iç tabakasının dökülmesi sonucu vajinal kanama yaşarlar. Ancak bazı kadınlar, normalden daha uzun süren ve yoğun bir şekilde devam eden bir âdet kanaması yaşayabilirler. Bu durum, sümüksü âdet kanaması olarak adlandırılır.
Kahverengi adet kanaması genel olarak normal kabul edilen bir durumdur. Adet dönemi başında ya da sonunda yaşanan kahverengi tonlarda adet kanaması önemli bir durumun habercisi olmayacaktır.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
Yapılan araştırmalara göre bir adet kanaması içinde 60-80 ml miktarından daha yüksek kan kaybı olursa aşırı adet kanaması olarak nitelendirilir. Bir adet dönemi içinde kadınlarda ortalama 30-50 ml kan kan kaybı olmaktadır. Kadınlarda genellikle 80 ml miktarından daha az kan kaybı görülmektedir.
Sümük sürekli üretilir ve çoğu kısmı da yutulur. Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur. Üç günden sonra yeşilleşmeye başlar.
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Adet kanı kirli mi? Adet kanı pis olarak değerlendirilmemelidir. Bu kan endometrium tabakasına ait doku parçalarıdır ve steril bir alandan gelir.
Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen regl döneminde uterus ya da halk arasında bilinen adıyla rahim, kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise rahmin içinde bulunan dokunun bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır.
Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Uzun süren veya ara kanama şeklinde lekelenmeler olması durumda muayene olabilirsiniz.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Regl döneminde görülen genital kokuların nedeni kanın içindeki kimyasal madde veya kanamayla gelen doku – proteinlerden kaynaklanır.
En yoğun koku seviyesi genellikle döngünün ortasında yaşanır. Vajinal koku ilişkiden sonra daha güçlü olabilir. Bununla birlikte, özellikle birkaç gün devam eden ve güçlü ve çürümüş balık kokusuna benzer bir koku, sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri