Lekelenme, yumurtlama dönemi öncesinde veya sonrasında da görülebilir. Bunun nedeni, hormon seviyelerindeki değişimlerin rahim duvarındaki dokuların hafif kanamasına neden olmasıdır. Adet sonrası lekelenme durumu, genellikle birkaç gün veya bir hafta kadar sürer.
Bu süreçte uterusta kalan eski kalıntılar kahverengi kan renginde dışarı atılmasına yol açabilir. Kahverengi akıntılar 15-20 gün kadar normal kabul edilebilir. Ancak daha uzun sürüyorsa ve birkaç ayda bir tekrar ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
Adetten 10 gün sonra kanama ne kadar sürer? Çok yaygın bir şikayet olmasa da adet kanamasından 10 gün kadar sonra ortaya çıkan kanamalar uzun ve fazla sürebilmektedir. Genellikle bu dönemde yaşanan kanamalar birkaç gün sürmektedir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet kanamasından farklı olarak lekelenme şeklinde oluşan kanama, iç çamaşırında kahverengi leke ile fark edilir. Adet kanaması öncesi ve sonrasında görülen kahverengi lekelenme, son derece normaldir. Lekelenme, hemen her kadının yaşamı boyunca tecrübe ettiği bir durumdur.
İlgili 31 soru bulundu
Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Kahverengi adet kanamasının nedeni eski kan olması olabilir. Kan oksijenle temas ettiğinde rengi değişir. Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir.
Süre. Yerleşme kanamasında lekelenme tarzında olan kanama birkaç saat ile 2 güne kadar sürebilirken, tipik olarak adet döngüsünde kanama süresi 4-7 gün arasıdır.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
Kadın lekelenmeleri adet devamı olarak düşünebilir ve gebelik oluşmayacağı kanısına varabilir. Oysaki lekelenme durumunda yumurtlama oluşabilir ve lekelenme halinde girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz.
Adet kanamasının bitmesinden sonra yeniden kanama yaşanması, yani iki adet dönemi arasında kanama görülmesi normal değildir. Bu durumun temelinde genellikle farklı sağlık sorunları yatar ve incelenmesi gerekir. İki adet dönemi arasında meydana gelen kanamaların belirli bir bitiş süreci de olmaz.
Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri; Hap, deri altı implantı, enjeksiyon gibi doğum kontrol yöntemleri adet kanamasını uzatabilir. Çünkü kadınların hormon dengesini bozan bir durumdur. Dünyada doğurma çağındaki kadınlarda %10 oranında görülen polikistik over sendromu da adet kanamalarının uzamasına yol açabilir.
Vajinal pH'taki dalgalanmalar az miktarda kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu genellikle 2-3 gün sürer ve kendiliğinden sona erer. Gebelikte kan dolaşımı arttığı ve rahim ağzı daha kırılgan hale geldiği için kahverengi akıntı oluşabilir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz.
Kanın kahverengine dönmesiyle birlikte, adet döneminin sonlandığı anlaşılır. Kadınlar kahverengini gördüğünde endişelenebiliyor. Rahim içerisinde bir süre bekleyen kanın kahverengi olmasında bir sakınca yoktur. Genellikle kahverengi her zaman adet döneminin bittiğini işaret eder.
Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Akıntı koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu ise, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyrediyorsa çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Boy abdesti almasına da gerek yoktur. Çünkü boy abdestini gerektiren bir şey yoktur ve bu durum cünüplük de sayılmaz.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Tüm bu süreç adet kanamasından birkaç gün önce tamamlanır. Böylece embriyonun endometriuma yerleşmeye çalıştığı sırada bir kanama meydana gelir. Bu kanama, yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanamasıdır.
Hamile kalmayan kadın rahimleri kendilerini bir sonraki ay için hazırlamaya başlamakta ve bu sebepten dolayı iç dokularını kanamayla dökmektedir. Bu kanamaların yoğun ve fazla kıvamda olması ciğer gibi parçaların oluşmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri