Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Adet Döngüsünde Vajinal Salgının Yapısı
Daha sonra hormonal değişime bağlı 3-5 gün beyaz, yapışkan bir akıntı görülür. Bu aşamada bir sonraki yumurtlama için folikül gelişimi olur. Yumurtlama çoğunlukla adetin ilk günü baz alınırsa 14. gün gerçekleşir.
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir. Ancak bazı genç kızlarda bu süreç çok daha uzun olabilir.
Yumurtlama döneminde, adet dönemi öncesi, cinsel uyarılarla ve gebelikte salınım arttığı için vajinal akıntılar da artar. Çocukluk döneminde adetler başlamadan önce ve menopoz döneminde normal adet döngüsü bitince östrojen düzeyi çok düşük olduğu için akıntı miktarı azalır, vajinal akıntı minimaldir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Adet gecikmesi, meme hassasiyeti ve şişkinliği, yorgunluk, sık idrara çıkma, bel ve kasık krampları, koku hassasiyeti ve mide bulantısı gebelikte erken görülen belirtilerdir. Gebelikte ilk hafta ile birlikte yaşanabilen hamilelik belirtileri şöyledir: Hamileliğin ilk erken belirtisi adet gecikmesidir.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Vajinal akıntı genellikle gebe olduğunuza işaret etmez ancak gebeliğin ilk günlerinde, döllenmiş yumurta rahim zarına yerleştiğinde yerleşme kanaması adı verilen hafif lekelenmeler yaşayabilirsiniz. Bu akıntı gebeliğin erken döneminde adet kanından biraz daha açık, pembemsi bir renktedir.
Adet öncesi pembe veya kahverengi akıntı gebeliğin erken bir belirtisi olabilir. Halk arasında üstüne görme olarak da bilinen implantasyon kanamasının rengi genellikle kahverengidir. Döllenmiş yumurta rahim zarına girdiğinde rahim duvarına yerleşir ve bu sırada bu bölgede hafif zedelenme yaratabilir.
Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir.
Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Hamileliğin en erken belirtilerinden biri vajinal akıntının artmasıdır ve bu hamilelik boyunca devam eder. Lökore olarak bilinen normal vajinal akıntı ince, berrak veya süt beyazı ve hafif kokuludur.
Âdet döneminden önce başlayan lekelenmenin hükmü nedir? Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Bu sorunun en kısa ve en güvenilir cevabı hayır. Cinsel ilişki döneminizi değiştiremez veya döneminizi daha erken yaşamanıza neden olamaz. Cinsel ilişki sadece hamile kalmanıza neden olursa döneminizi etkileyebilir.
Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur.
Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Beyaz akıntılar oldukça sık olarak görülmeye başlandığı takdir de hamilelik belirtileri arasında değerlendirilebilmektedir. Aynı zamanda vajinadan az miktarda gelen kanamalar da hamilelik belirtileri arasında sayılabilmektedir. Bu akıntıların regl kanaması ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Gebelikte vajinal akıntı, ince, beyaz, şeffaf ve hafif kokulu olabilir. Bu durum normaldir ve endişe etmenizi gerektirmez.
Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Birçok kadın tarafından sıklıkla sorulan “Adet günü gelmeden hamile olduğumu nasıl anlarım” sorusunun kesin bir cevabı, evde uygulanabilecek gebelik testi, kan testi ve ultrason haricinde ne yazık ki bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri