Lekelenmenin adet döngüsü ile düzenli seyrettiği vakalar da bulunur. Özellikle bir sonraki adet kanamasından 14 gün önce gerçekleşen yumurtlama dönemini takiben, lekelenme olabilir. Bu tip vakalarda kanama genellikle 1-2 gün ile sınırlıdır. Bazı kişilerde bu tarz lekelenme düzenli şekilde oluşabilir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Adet sonrası lekelenmenin nedenleri arasında hormonal değişiklikler, stres, düzensiz adet döngüsü, polip veya fibroid gibi rahim problemleri, enfeksiyonlar ve hormonal ilaçlar yer alabilir. Bu nedenlerden dolayı lekelenme sıklıkla görülebilmektedir.
Yerleşme kanamasının miktarı da ayırt edici olabilir. Genellikle çok hafif olan yerleşme kanamasında birkaç saat sürebilen bir lekelenme yaşanabilir. Sadece bir kan lekesi veya pembemsi veya kahverengimsi akıntı olabilir. Adet kanaması 3-8 gün kadar devam eden kırmızı renkli bir kanamadır.
Bu süreçte uterusta kalan eski kalıntılar kahverengi kan renginde dışarı atılmasına yol açabilir. Kahverengi akıntılar 15-20 gün kadar normal kabul edilebilir. Ancak daha uzun sürüyorsa ve birkaç ayda bir tekrar ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Kahverengi adet kanamasının nedeni eski kan olması olabilir. Kan oksijenle temas ettiğinde rengi değişir. Uzun süre oksijenle temas eden kanda renk koyulaşması görülür. Adet döneminin başında ve sonunda adet kanamasında koyulaşma ve kahverengi kan normal kabul edilir.
Cinsel ilişkiden sonra ayda birkaç defadan fazla veya bir haftadan daha uzun kahverengi veya kanlı bir akıntı fark ederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Yerleşme kanaması anne adaylarında genellikle 3-5 saat arasında sürmektedir. Bu kanama hafif lekelenme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu kanama süreci bazı kadınlarda lekelenme olarak 2-3 gün kadar sürebilir. Kadınlarda kanama üç gün sürse de şiddetli olmadığı sürece bir sorun teşkil etmemektedir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.
Kadın lekelenmeleri adet devamı olarak düşünebilir ve gebelik oluşmayacağı kanısına varabilir. Oysaki lekelenme durumunda yumurtlama oluşabilir ve lekelenme halinde girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Adet kanamasının görüldüğü hiçbir gün %100 gebelikten koruduğu gibi bir anlam taşımaz.
Eğer düzensiz bir âdetiniz var ve on gün dolmadan önce bu lekeyi görmüş iseniz söz konusu lekeyi dikkate alarak yeniden gusül almanız uygun olur. Mesela düzensiz âdetli bir bayan âdetinin altıncı günü bittiğini düşünerek gusletse sekizinci gün tekrar kahverengi bir leke ya da kanama görse bu durumda tekrar gusleder.
Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Pembe akıntı kimi durumlarda gebelik öncesinde “yerleşme kanaması” olarak ortaya çıkabilir. Pembe akıntı aynı zamanda cinsel ilişki esnasında vajina içinde tahriş, yırtılma gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunduğunun gösteren belirtilerden biri olan yerleşme kanaması normal olarak kabul edilir. Bu durum genelde hamile kaldıktan 10 veya 14 gün sonra görülebilir. Yerleşme kanaması oldukça az miktarda görülür. Bu kanama her hamilelikte görülmeyebilir.
Düzenli adet gören bir kadında yumurtlama günü adet kanamasının başladığı ilk günden sonraki 14. güne denk gelir. Düzensiz adet gören kadınlarda nadiren de olsa adetten sonraki birkaç gün içerisinde hatta adet döneminde de yumurtlama gerçekleşebilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Adet kanamasının bitmesinden sonra yeniden kanama yaşanması, yani iki adet dönemi arasında kanama görülmesi normal değildir. Bu durumun temelinde genellikle farklı sağlık sorunları yatar ve incelenmesi gerekir. İki adet dönemi arasında meydana gelen kanamaların belirli bir bitiş süreci de olmaz.
Yerleşme kanaması adet gecikmesinden sonra olur mu? Yerleşme kanaması, adet döneminden önceki zamanda meydana gelerek birkaç gün kadar sürebilir. Kişide adet gecikmesi gibi bir düzensizlik var ise bu durum farklılık gösterir.
Kahverengi akıntı veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir.
Akıntı koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklü, kötü kokulu ise, beraberinde ağrı, idrar yaparken yanma, normal dışı kanama gibi belirtilerle seyrediyorsa çoğu durumda genital enfeksiyona işaret eder.
Yumurtlama döneminde kanama, damla ya da lekelenme şeklinde görülebilir. Kişi bu durumu çoğunlukla iç çamaşırında oluşan kahverengi leke ile fark eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri