Glikoz dengesinin sağlanması için tüketeceğiniz karbonhidratların doğru seçilmesi önemli. Diyabette ideal olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tüketmektir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç ya da şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
Kan şekerini dengeleyen besinlere önem verin: Bu besinler lif açısından zengin olan yulaf, Brüksel lahanası, bezelye, brokoli, avokado, enginar, mercimek. Aynı zamanda magnezyum zengini siyah fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, kefir, kabak çekirdeği.
Kan şekerini düzenleyen besinlerden bir tanesi tarçındır. Suya tarçın eklenmesi kan şekerinin düzene girmesinde büyük önem arz eder. Yoğurt ve yoğurt ürünleri de kan şekerini düzene sokar.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrıca, nişasta içeren mısır, patates, bezelye, lif ve c vitamini bakımından zengin böğürtlen, elma, muz, üzüm, kavun ve portakal gibi meyveler kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz. Tüketimi sınırlandırın: Çikolata; özellikle de şeker içeriği yüksek olanlar, kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Bu nedenle, küçük porsiyonlarla sınırlı miktarda çikolata tüketmeye dikkat edin.
Sağlıklı bireyler için 1 saatlik tokluk kan şekeri ölçümünde görülmesi gereken değerler 70-140 mg aralığında olmalıdır. Bu rakamlar arasında çıkan değerler sonucunda kişi sağlıklı bir birey olarak kabul edilir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Her Gün Limonlu Su İçersek Ne Olur? Düzenli olarak limonlu su tüketen kişilerin bağışıklık sistemi güçlenir, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski azalır, toksinlerin ve ödemleri vücuttan atılmasını sağlar.
Tarçın, glukozu iyileştirme, açlık kan şekerini düşürme, trigliseridleri azaltma, LDL (kötü) kolesterolü ve total kolesterolü düşürme gibi olumlu etkiler gösterebilir. Tüm bu etkiler diyabet hastaları, muhtemel diyabet hastaları, kolesterol problemi olan ya da olması muhtemel kişiler için umut vericidir.
Sindirime yardımcı olur. Sabahları uyandığınıza bir bardak limonlu su tüketmek, sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur. Polifenoller açısında da zengin bir içecek olan limonlu su, bağırsak bakterilerinin dengesini de sağlar.
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrat bakımından yüksek ancak lif bakımından fakir besinlerdir. Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri