Yönetim, sözleşme veya kararla yalnızca bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Ortaklardan biri tarafından, adi ortaklık adına bir üçüncü kişi ile işlem yapılması halinde, diğer ortaklar ancak temsil hükümleri çerçevesinde, alacaklı veya borçlu olurlar. Bu doğrultuda, kendisine yönetim görevi verilen ortağın, adi ortaklığı üçüncü kişilere karşı temsil yetkisi vardır.
Ortaklığın yöneticilerinden her biri kendi başına işlem yapabilir. Bununla beraber ortaklık yönetmeye yetkili her ortağın işlemlere itiraz etmek suretiyle engel olabilme hakkı bulunur. İtiraz hakkı işlemin tamamlanmasından önce kullanılmalıdır. TBK'nın 625/3.
Adi ortaklıkla ortaklar gerçek ve tüzel kişi olabilirler. Adi ortaklığa ortak olan gerçek kişilerin tam ehliyetli olması gerekir. Adi ortaklıkta ortak sayısı bakımından üst sınır öngörülmemiştir, yani ortaklığa en fazla kaç kişinin katılabileceğine dair bir kanuni sınırlama yoktur.
Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığı için ortaklığa ait ayrı bir ticaret unvanı belirlenmesi ve ortaklık adına tescil edilmesi hukuken mümkün değildir. Bu- nunla birlikte ortaklık için ortak bir unvan belirlenerek ticari işletmeye ilişkin işlemlerde bu unvanın kullanılması mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmadığından belli bir unvanları yoktur. Bu nedenle Ticaret Siciline kaydolma sorumlulukları yoktur. Şirketlerin aktifleri (varlıkları), ortaklığa değil ortaklara aittir. Borçları da ortakların tek başına veya birlikte ödemek zorunda oldukları şahsi borçlardır.
Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmamaktadır ancak işlettikleri ticari işletmeler için belirli bir ticari unvanı kulla- nabilmektedirler. Adi ortaklıkların tüzel kişiliği bulunmaması nedeni ile ticaret siciline tescil ettirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ortaklığın yönetimi, sözleşme veya ortakların kararıyla bir veya birden çok ortağa ya da üçüncü bir kişiye bırakılmış olmadıkça, bütün ortaklar ortaklığı yönetme hakkına sahiptir.
Kuruluş Adi ortaklık, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşme ile kurulmaktadır. Her ortak, para, alacak veya başka bir mal ya da emek olarak, ortaklığa bir katılım payı koymakla yükümlüdür.
İş Kanunu madde 2'ye göre tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işveren niteliğini haizdir. Dolayısıyla adi ortaklığın da işveren sıfatı bulunmaktadır.
TBK md. 633'te adi şirketten çıkarılmaya ilişkin bir düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre, ilgili ortak (veya ölüm halinde mirasçı) çıkarılma nedeninin gerçekleşmesi üzerine, diğer ortakların yapacağı yazılı bir bildirimle şirketten çıkarılabilir. Bu konuda ayrı bir mahkeme kararına ihtiyaç yoktur.
Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir. İhtilaf halinde, bu ortaklığın var olduğunu ileri süren kişi, iddiasını, HMK'nın 200. maddesi gereğince senetle ispat etmelidir. Bu aşamada, tarafların sahibi oldukları ortak hesaba ilişkin genel açıklama yapılmasında yarar görülmüştür.
Adi ortaklık şirketi, tüzel bir kişiliğe sahip olmadığı için herhangi bir resmi işlemde vekalet verme yetkisine sahip değildir. Adi ortaklık şirketinin tüzel bir kişiliği olmadığından ya da başka bir şekilde söylenecek olursa lehtar olmadıklarından adi ortakların her biri için ayrı bir vergi levhası oluşturulur.
Adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Bu şirket türünde herhangi bir ticari unvan yoktur. Adi şirket kuruluşu herhangi bir şekle tabi tutulmamıştır. Adi ortaklıklarda ticaret sicili tescili ve ticaret sicil ilanı verilmesi zorunlu değildir.
Adi ortaklık sözleşmesi az yukarıda belirtildiği gibi, iki yada daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri bir sözleşme olup, adi ortaklık ilişkisi mutlaka sözleşme temeline dayanır. Adi ortaklık sözleşmesi yazılı yapılabileceği gibi sözlü de yapılabilir.
Adi ortakların, ortaklık çerçevesinde borçlanmaları TBK'nın 638. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Her bir ortak ortaklık ilişkisi çerçevesinde üstlendikleri borçtan şahsen, sınırsız ve müteselsilen sorumludur. Bunun aksi de kararlaştırılabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
ADİ ŞİRKET (şirketin tüzel kişiliği yoktur)
Emek, itibar, para, taşınır, taşınmaz gibi unsurlar sermaye olarak getirilebilir. Şirketler tacir değildir. Ticari işletme işletirse ortaklar tacir.
ADİ ORTAKLIĞIN TESCİLİNİ BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Tüzel kişiliği bulunmayan ortaklıklar aracılığıyla işletilen ticari işletmelerin tescili sözleşmede belirtilen adresin bulunduğu yer ticaret siciline tescil edilir. Bu ortaklıklar aynı zamanda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir.
Adi ortaklıkta olağanüstü işlemler için kural olarak ortakların karar doğrultusunda oybirliği sağlamaları aranır. Ancak esas sözleşmede kararların oyçokluğu ile alınabileceği belirtilmişse, o takdirde oybirliğine gerek kalmaz.
Adi ortaklığa, yeni bir ortak alınması, bütün ortakların rızasına bağlıdır. Aynı şekilde ortaklık payının üçüncü kişiye devri halinde de diğer ortakların onayı gerekir ve bu onay olmaksızın, üçüncü kişi ortak sıfatını kazanamaz ve yönetime katılma hakkı elde edemez.
Bu tanımdan adi ortaklığın beş unsuru kapsadığını söylemek mümkündür. Bu unsunlar; kişi unsuru, sermaye unsuru, sözleşme unsuru, müşterek amaç unsuru ve işbirliği unsurudur.
Hukukumuzda tüzel kişiliği olan şirketler ticaret şirketleridir. Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır.
Adi şirketi kurmak için en az 2 ortak gereklidir. 2 kişi ticari faaliyet göstermek istediklerinde noter huzurunda sözleşme imzalayarak adi şirket kurabilirler. Ayrıca ortakların kendi aralarında sözlü anlaşma ya da söz birliği yaparak da adi şirketlerini kurmaları mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri