Algı kelimesi Latince almak, kavramak anlamlarında kullanılan percipio kelimesinden türetildiği için idrak yerine tercih edilecektir. Aslında idrak etmek ile Latince percipio kelimesi arasında anlam yakınlığı algıdan daha fazladır. Çünkü idrak terimi kavrama olarak kullanılmaya müsaittir.
1. akıl erdirmek, anlamak, kavramak. 2. erişmek, ulaşmak.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur.
Bir öznenin kendisi veya dış dünyayla ilgili durum ve gerçeklerin farkına vararak onların bilgisini elde etmesine imkân veren duyum ve algılama faaliyeti.
İdrak etmek anlamak demektir. Gündelik hayatta çok kullanılmaz. Anlamak daha çok tercih edilir. "Kitabın son bölümünü okuduğumda konuyu idrak ettim." "Kalabalıktan dolayı söylediklerini idrak edemedim."
İlgili 30 soru bulundu
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne bakarsanız “idrak” kavramının karşılığı olarak “algı” sözcüğünü bulursunuz.
İdrak, Arapça, “ermek, erişmek, anlamak, temeline inmek, derinliğine kavramak, akıl erdirmek” gibi anlamlara gelen “d-r-k” fiil kökünden türeyen bir kavramdır.
İdrak etmek işinde, insan mahiyetinin tamamının bir kolektif çalışması ve hareketi esastır. Göz görüntü ile kulak işitmek ile kalp sezmek ile vicdan hissetmek ile idrake yardımcı olurlar. Öyle ise külli bir idrak seviyesine ulaşmak için bütün duygu ve cihazlara bir cila vurmak ve tahkik ile terakki vermek gerekiyor.
idrak / idrâk / ادراک / اِدْرَاكْ
Anlayış. Kavrayış. Akıl erdirmek. Fehim.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Yanlış algılama: çeşitli nedenlerle bir ülkenin, karar alıcılarının düşünce, tutum ve davranışlarının gerçekte olduğundan ya da onların bunlara yükledikleri öznel anlamdan daha farklı algılanmasıdır.
Kısaca tanımlamak gerekirse; kişisel algılama, başkalarının söylediklerinden ya da yaptıklarından kendimize pay çıkararak küçümsendiğimizi, eleştirildiğimizi ya da suçlandığımızı hissetme durumudur.
Algılama bir çeşit duyumsal bir bilgilenmedir. Böyle bir süreçte, dış dünya dan, duyma, tatma, görme, koklama ve dokunma duyuları yardımı ile bilgiler toplarız.
algılama ne demek? Duyu örgenleri yoluyle, çevrede var olan nesne ve olayların bilincine varma.
Yargıtay uygulamasına göre çocuğun idrak yaşı, 8 yaş veya üstüdür. 8 yaş veya bu yaşın üzerinde olan çocukların görüşü alınmadan velayetin düzenlenmesi, değiştirilmesi veya kaldırılması mümkün değildir (HGK-K.2018/1278).
Son ünlüleri kalın sıradan olmasına karşın son sesleri ince söylenen bazı alıntı kelimeler ince ünlülü ekler alır: alkol / alkolü, hakikat / hakikati, helal / helalimiz, idrak / idrakimiz, kabul / kabulü, kontrol / kontrolü, protokol / protokole, saat / saate, sadakat / sadakati, santral / santraller vb.
İdrak, “en geniş anlamıyla bilmektir.”58 Bilmenin sonucu olan bilgi de, yine “en geniş anlamı ile var olanı tanıtan, var olanı zihinde temsil eden şeydir.”59 Bu da demek oluyor ki: “Varlık meselesi aslında varlığın bilgi- si meselesidir.”60 Bilgide tamamlayıcı rolüyle bir inanç girdisinden söz et- mek mümkündür.
Idrak kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Idrak kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı idrāk şeklindedir.
Zamanı kullanmada çok dikkatli olan, her şeyi zamanında yapmaya özen gösteren. (Ekseri manevi manalar için) Pek ince.
idrak - Nişanyan Sözlük. Arapça drk kökünden gelen idrāk إدراك “ulaşma, varma, anlama” sözcüğünden alıntıdır.
Şuur kelimesinin eş anlamı olan kelime "bilinç" kelimesidir.
Tam da bu nokta da müphemin eş anlamlı kelimeleri devreye girmektedir. Dolayısıyla müphem yerine belirsiz, örtülü ve kapalı gibi kelimeler kullanılabilir.
Bir şeyin aslını, mâhiyetini, hakîkatini bilmek, anlamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri