ADLİ DESTEK ve MAĞDUR HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sistemi kurulması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, suç mağdurlarına ...
Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, suç sonrası fiziksel ve ruhsal yönden en zayıf dönemini geçiren, destek bekleyen mağdurlara rehberlik ve destek hizmeti sunacak bir teşkilat olarak, adli süreçte Devletin suç mağdurlarının yanında olduğunu gösteren çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor. ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIYOR? Adli yardım talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye başvurularak bu yönde talepte bulunulması gerekiyor.
Adli destek ve mağdur hizmetleri, bulundukları adliyedeki Cumhuriyet başsavcılığı ile mahkemelere yönelik hizmet sunan müdürlükler tarafından yürütülür. (2) Adalet komisyonu bulunan yerlerde Bakanlığa bağlı olarak Cumhuriyet başsavcılığının gözetim ve denetiminde müdürlük kurulur.
İlgili 32 soru bulundu
Arapça asıllı bir kelime olan “mağdur”, “haksızlığa uğramış (kimse), kıygın” olarak tarif edilmektedir.19 Ceza hukuku bakımından mağdur, suçun maddi unsurlarına ait bir kavram olup,20 suçun maddi konu- sundan farklıdır. tutulup ceza alması sayesinde suçu önlemeyi temel alır.
Mağdur, kendisine karşı işlenen suç nedeni ile doğrudan zarar gören veya bu suretle ekonomik kayba uğrayan kişi olarak tanımlanabilir.
(5) Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak vekil görevlendirilmesi gereken hâllerde istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenir. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin vekilinin olmaması şarttır.
Gerçek mağdurlar içinde özel olarak cinsel suç mağdurları, aile içi şiddet mağdurları, çocuk istisması mağdurları, yaşlı mağdurlar, işsiz mağdurlar ve bunların aile yakınları üzerinde özel olarak durulur. Potansiyel mağdur ise kendi eylemleri, hali tavrı ve yaşam biçimi nedeniyle tehlike taşıyan kişilerdir.
Uzun yıllar enerji sektöründeki şirketlerde ortak ve yönetici olarak yer aldı. Mayıs 2013 tarihinde Gdz Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı. Adm Elektrik Dağıtım ve Gdz Elektrik Dağıtım'da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
KİMLER ADLİ GÖRÜŞMECİ OLABİLİR? Adli görüşme odalarında görev yapacak adli görüşmeciler tercihen sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik danışmanlık mezunu olup en az 3 yıllık mesleki deneyime sahip çocukla adli görüşme eğitimi almış kişiler arasından seçilmelidir.
Adli Sosyal Hizmet” denildiğinde adli sistemde, bireylerin haklarının korunması, toplumla bozulan dengelerinin yeniden düzeltilmesi, yeniden toplumla bütünleşmelerinin sağlanması, çocukların korunması, ailenin korunması süreçlerinde yerine getirilen sosyal hizmet uygulamaları anlaşılmalıdır.
Adli Görüşme Odaları, görüşme yapılacak kişilerin ikincil mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak üzere “Bekleme Odası”, “Görüşme Odası” ve “Gözlem Odası” şeklinde üç odadan oluşan özel alanlardır. Bekleme odası, mağdurların kaygı düzeylerini azaltmak amacı ile tanzim edilmiş ve özel ortamlardır.
-Görev alanına giren konularda kamu kurum ve kuruluşları veya sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak, -Mağdurların her alanda desteklenmesini sağlamak amacıyla toplumsal farkmdalığı artırıcı faaliyetlerde bulunmak, şeklinde sayılmıştır.
- Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki taleplerinin rıza ile yerine getirilmemesi halinde hak sahibi ebeveyn, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine (ADM) başvuracak. - Başvuru sonrasında uzmanlar, taraflarla her türlü iletişim vasıtasıyla irtibata geçecek.
Kimler Yararlanabilir
Kendisinin ve ailesinin geçimi bakımından önemli bir zarurete düşmeksizin avukatlık ücretleri ile yargılama giderlerini karşılaması mümkün olmayan ve adli yardıma konu isteminde haklı olan başvuru sahipleri adli yardımdan yararlanabilmektedir.
Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.
Çünkü yasa metnine göre, 3 avukat sınırı ancak soruşturma evresinin “ifade alma” başlığı ile sınırlı olan bir sınırlamadır. Şu halde, bu tedbir bakımından görüşü- müze göre, şüpheli veya sanık için müdafi sayısı bakımından herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Yasada öngörülen ceza miktarının yüksek olması sebebiyle Yargıtay sadece mağdur beyanıyla ceza verilmesini yeterli görmemektedir. Cinsel istismarda mağdur beyanı beraberinde ilave deliller ile de desteklenmelidir.
Her suçun bir faili olduğu gibi, mağdursuz suçlar da olmakla birlikte, bir mağduru da vardır. Bu nedenle mağdur kavramı ceza hukukunda önemli bir konum teşkil etmektedir. Zira mağdur suçun işlenmesi aşamasından, failin cezalandırılması aşamasına kadar ceza hukukunda önemli bir yere sahiptir.
Mağdur şüpheli, savcılık tarafından yürütülen soruşturma aşamasında hem suçtan zarar gören veya mağdur olup şikâyet hakkını kullanmayan hem de aynı dosya içerisinde hakkında şikâyetçi olunan kişidir.
veya mağdur, bu suça ilişkin soruşturma veya kovuşturmada tanık olarak bir defa dinlenebilir. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından zorunluluk arz eden haller saklıdır (CMK m.236). Cumhuriyet savcısı, ilde ÇİM bulunmasına rağmen mağdur çocuğun ifadesinin AGO'da alınmasına karar verir.
Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır.
Müdafi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m. 2/1-c bendinde şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı olarak tanımlanmıştır. Müşteki,mağdur suçtan zarar gören avukatına ise Vekil denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri