İstek kipi -e ve -a eki ile oluşturulur. Konuşmacı/yazar tarafından kipin kullanıldığı eylemin gerçekleşmesinin arzulandığını belirtir.
İstek kipi, fiile getirildiği zaman o işin yapılmasını isteme anlamını veren kiptir. Tüm şahıslara getirilebilir. İstek kipi ekleri '-a, -e'dir. İstek kipi ekleri eylemin yapılması veya fiilin olumsuz olarak yapılmaması istendiği durumlarda kullanılır.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
İstek kipi, fiile niyet, istek ve arzu gibi anlamları katan bir dilek kipidir. Yapılan işin arzu edildiğini ve istendiğini gösteren istek kipleri, fiillerin kök veya gövdelerine “-e, -a” eklerinin getirilmesiyle yapılır. İstek kiplerinin olumsuzu yapılmak istendiğinde ise “-me, -ma” ekleri kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Emir kipi, bir fiilin yapılması için emir verirken kullanılan bir kiptir. Emir kipinin eki yoktur ve şahıs eklerine -sin, -in(iz) ya da -sinler getirilerek yapılmaktadır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Gereklilik cümlesi, gereklilik eki -meli ile oluşturulan cümledir. -meli eki büyük sesli uyumuna uyarak -malı hâline dönüşebilir. Gereklilik, tavsiye ve bazen de zorunluluk bildirir.
Bu haber kipleri şunlardır: Şimdiki Zaman: Şimdiki zaman kipini oluşturabilmek için "-yor" ya da "-mekte" eki kullanılır. Gelecek Zaman: Gelecek zaman kipi ise "-ecek" ya da "-acak" eki ile meydana getirilir. Geniş Zaman: Geniş zaman kipi "-r", "-ir", "-er", "-ur", "-ür", "-ar" ekleri kullanılarak oluşturulur.
Şimdiki zaman kipinin olumsuz hâli şimdiki zaman eklerinden önce olumsuzluk eki -me'nin eklenmesi ile oluşturulur. -yor ekinden önce gelen -me/-ma ekleri -mi, -mü, -mı veya -mu'ya dönüşür.
Şimdiki zaman için en çok kullanılan ek, -yor ekidir. Diğer iki ekten biri olan -mAktA eki de- mAdA ekine oranla daha sık kullanılmaktadır. Geniş zaman için kullanılan zaman belirleyiciler -yor eki ile kullanıldığında ek, şimdiki zamanı değil, geniş zamanı aktarmaktadır.
Şart kipi kuran -sa / -se eki ile dilek kipi kuran -sa / -se ekleri farklı yapı unsurlarından oluşmuştur (Korkmaz 1995: 160- 2). Eski Türkçede uzun zaman şart eki olarak -sar, -ser kullanılmış, sonra devre- nin sonlarında r düşerek ek -sa, -se biçimine geçmiştir (Ergin 1972: 309).
Emir cümleleri genel olarak şimdiki zaman için kurulur nadiren gelecek zamana yönelik olarak kurulmaktadır. Aynı zamanda emir kipi cümlesi, kişi kendisine emir veremeyeceğinden, birinci tekil kişi adına kurulmamaktadır. Cümle, ikinci tekil kişi "sen- siz" şeklinde başlamaktadır.
Cümle içerisindeki fiillerin ne zaman yapıldığını bildiren kiplere haber kipi denir. Örneğin: ''Serdar, iki gün önce memleketine dönmüş?''. (Mış'lı geçmiş zaman) Diğer adı tasarlama kipi olan dilek kipleri ise eylemin hangi şartlar altında gerçekleşebileceğini ya da gerçekleşmesi gerektiğini bildirir.
Tüm şahıs ekleri için eylem üzerinde ek olarak uygulanabilir. İstek kipi ekleri '-a, -e olarak geçer. İstek kipi eklerinin fiilde belirtilen eylemin gerçekleştirilmesi ya da eylemin olumsuz anlamı ile yapılmamasını istendiği konular için kullanılır. İstek kipinin olumsuz hali de '-ma, -me' ekleri ile temsil edilir.
Cümlede bahsi geçen eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlı olduğu takdirde fiil ya da fiilimsilerin sonuna getirilen eklere şart kipi denir. (e, i, ö, ü) harfleriyle biten kelimelere -se, (a, ı, o, u) harfleriyle biten sözcüklere ise -sa eki getirilir.
1- Gör. (Emir kipi) 2- Göresim geldi. (İstek kipi) 3- Onun için yaptığım şeyleri keşke görse. (Dilek - şart kipi) 4- Gidip onları görmeliyim. (Gereklilik kipi) Gereklilik kipi -meli -malı ekleriyle oluşturulur. Bu kiplerin yer aldığı cümlelerde eylemin henüz yapılmadığı ama mutlaka yapılması gerektiği anlatılır.
Tip Gereklilik Kipi: -mak veya -ma (çekim ekleri veya iyelik ekleri) + gerek, lâzım (Ttr., Gag., Uy., Öz., Krm., Bşk., Kum., Nog., Kkp., Çuv.) Bu bildiride örnek olarak yukarıdaki bilgilerle yetinilmiş ve diğer dört grup, zaman darlığından dolayı verilmemiştir.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
2. tekil kişi - [inan] 3. tekil kişi - inansın. 2. çoğul kişi - inanın. 3. çoğul kişi - inansınlar.
Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.
Cümle içerisindeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren eklere kip eki denir. Türkçede zamanlar, geçmiş, gelecek, şimdiki ve geniş zaman olmak üzere dörde ayrılır.
Belli zaman kavramı veren belirli geçmiş, belirsiz geçmiş, şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman kiplerine verilen genel ad bildirme kipidir: gel-di, gel-miş, gel-i-yor, gel-ir, gel-ecek kelimeleri gibi.
Türkçede gelecek zaman kipi fiil sonuna büyük ünlü uyumuna uyacak şekilde eklenen -ecek ve -acak ekleri ile oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri