Ev kedileri kış aylarında balkonda kalırsa üşütebilir ancak sokak kedileri sığınacak bir yer bulamadıkları için çok daha ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle kedileri soğuktan nasıl koruyabileceğinizi öğrenmeli ve ona göre adımlar atmalısınız.
Fakat genel olarak 0 derecenin altındaki soğuk hava, kediler için oldukça tehlikelidir. Kedilerin normal vücut sıcaklığı türden türe değişiklik gösterse de ortalama 38.9°C'dır. Kedilerin vücut sıcaklıkları 37.8°C'ın altına düşmeye başladığında hipotermi geçirme riskiyle karşı karşıya kalırlar.
Kediler genellikle kış aylarında yaşanan soğuk havalardan etkileniyor. Yaz aylarında yıkanan yavru kediler hava sıcaklığına bağlı kalmaksızın en iyi şekilde kurutulması gerekiyor. Sadece yavru kediler de değil, yetişkin kediler için de aynı durum geçerlidir. Kış aylarında yağan karlar kedilerin üşümesine neden olur.
Kediler de tüm canlılar gibi üşümeye meyillidir. Elbette üşüme oranları, sahip olduğu tüy yapısı, tüy uzunluğu ve sıklığına göre değişiklik gösterir.
Kediler sıcağı seven canlılardır. Kışın kalorifer üzerinde, önünde uyumaya bayılırlar. Uyumak için kalorifer peteğine yakın bölgeleri tercih ederler.
İlgili 36 soru bulundu
Üşüyen kediler genellikle sıcak yerlere sığınma isteğinde olurlar. Eğer kediniz üşüyorsa, battaniye ve yorgan benzeri tüylü örtülerin altına sığınabilir, kucağınıza sokabilir ve kalorifer peteği gibi ısıtıcıların yanında yatabilir.
Kedilerin ne kadar sıcaklığa dayanabileceği, çeşitli faktörlere bağlıdır, ancak genellikle 30-37 derece arasındaki sıcaklıklarda rahat hissederler. Kedilerin vücut sıcaklığı, yaklaşık 38-39 derece arasında değişir.
Özellikle de yaz aylarında kediler banyo gibi güneş almayan daha izole yerlerde yatmayı tercih ederler. Ancak kedim soğuk yere yatıyor diyenler arasında yer alıyorsanız bu durumun tek nedeninin sıcaklık olmadığını bilmenizde fayda var. Kediler kendilerini daha iyi hissetmek için soğuk yerlerde yatabilir.
Bahçede ya da sokakta yaşayan kediler için soğuğa dayanıklı kedi evleri kurmak iyi bir çözüm olabilir. Uygun şartları sağlayan bir ahşap kedi evi hayvanları soğuktan ve yağmur gibi zorlu hava koşullarından korur.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
Soğukta kedilerin 6, köpeklerin 17 saat aç kalırlarsa donarak öldüklerine dikkat çeken Şebnem Erkan, “Onların vücut sistemleri yemek yiyerek ısı salgılayabiliyor.
Kedilerde üşüme belirtileri arasında titreme, tüylerini kabartma, kulak ve burun bölgesinin soğuk olması, patilerinin soğuk olması, büzülerek yatma ve sıcak yerlere sığınma eğilimi gibi farklı semptomlar yer alabilir.
Kediniz üşüyorsa aslında ilk yapmak isteyeceği şey sıcak bir yere sığınmak olacaktır. Kendisini sıcak tutmak için battaniyenize, yorgan altına veya kalorifere yakın bir yere sokulabilir. Elbette çoğu kediler özellikle yanınıza sokulmayı severler.
Kediler günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uzunca bir süre uykuya ihtiyaç duyarlar. Kedilerin gün içinde uykuya ayırdıkları zaman, yaş ve aktiviteye bağlı olarak 14 ile 18 saat arasında değişmektedir.
Hem susuz hem aç kalan bir kedinin iki günün sonunda hasta olması kaçınılmazdır. Bu süre kedi ve köpeğin yaşına, hareketliliğine ve hava şartlarına göre de değişmektedir. Yapılan bir diğer araştırmada ise soğuk havada kedilerin 6, köpeklerin ise 17 saat kadar açlığa dayanabildikleri görülmüştür.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kediler evde olsa da dışarıda olsa da en sıcak noktaları bularak orada uyumaktadırlar. Yani kediler sıcak ortamları sevmektedir. Bu nedenle kedi yatakları en sıcak bölgelere koyulmalıdır. Yatağın koyulduğu yerin cereyan almayan ve korunaklı bir bölge olması gerekmektedir.
Soğuktan Korunmaları İçin Ev Yapın
Komşularınızla birlikte hareket ederek ev ya da apartmanınızın bahçesinde uygun bir yer bulabilir ve buraya küçük kulübeler kurabilirsiniz. Artık sıklıkla rastladığımız kedi evleri ya da köpek kulübeleri ile minik dostlarımızı olumsuz hava şartlarından koruyabilirsiniz.
Kedi evinin altına koyacağınız ekstra kartonlar yüksekliği artırır, soğuğu daha çok keser. Eski bir tişört gibi kullanmadığınız herhangi bir tekstil malzemesini, evin içine koyabilirsiniz. Hayvanların sıcak kalmasına yardım eder. Bir kutu, bir kap su, bir kap da yemek...
Yani bir kedinin sırtüstü yatması sahiplerine güvendiğinin göstergesidir. Unutmayın kediler sırtüstü yattıklarında savunmasız ve korunmasız olurlar. Bu da sizin yanınızda korunma gerekliliği hissetmediği anlamını taşır.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Soğuk Su Bulundurun
Kediler de tıpkı insanlar gibi yaz aylarında sürekli su içme ihtiyacı duyarlar. Onlar için bir köşede mutlaka bolca su bulundurmayı ihmal etmeyin. Su bulundurmak yetmez, yeterince serinleyebilmeleri için suya birkaç küp buz atarsanız size minnetkâr kalacaklardır.
Yetişkin ve sağlıklı kedinizi yanınızda götürme şansınız yoksa onu 1 gün, maksimum 2 gün yalnız bırakmanız mümkündür.
Kediler hava sıcaklığı 20-22 dereceye düştüğü zaman kediler üşümeye başlar.
Kediler iç mekanın serinliğinin tadını çıkarırken, yaz sıcağında evde de olsa sıcaklar. Kedinizi rahat ettirmek için ona saklanabileceği serin bir alan verebilirsiniz. Bir sandalyenin arkasına veya serin bir yüzeye karton bir kutu yerleştirebilirsiniz. Zaten kediler kutulara bayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri