Türk Kızılay Çadır Bağışı Türk Kızılay, afet bölgelerinde oluşan geçici barınma ihtiyacını, ürettiği yüksek kalitedeki afet çadırları ile karşılamaktadır.
Ebeveyn alanı ve çocuk alanı olmak üzere iki bölmeden oluşan çadırların girişinde, mutfak olarak kullanılan ve soba kurmaya da uygun bir alan yer alıyor. Kızılay, Ankara ve Erzincan'da bulunun fabrikalarında yaklaşık 550 çalışanıyla her gün 500 çadır üreterek afet bölgesinde AFAD kullanımına sevk ediyor.
OSB girişindeki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) binasında oluşturulan merkezde tüm yardım, arama ve kurtarma faaliyetlerinin koordinasyonu yapılırken, bireysel olarak talepte bulunan depremzedelere, depolardaki çadırlar dağıtılıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, depremzedelere destekte yetersiz kalan Kızılay'ın deprem sonrasında parayla çadır sattığı ortaya çıktı.
Ahbap Derneği, Kahramanmaraş depremleri sonrası depremzedeleri barınma ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamak için Kızılay'dan çadır satın aldığını doğruladı. Bu açıklama üzerine tartışma sürerken özel bir televizyon kanalında anlı yayına katılan haluk Levent, Kızılay'dan gıda tedariği sağladıklarını da söyledi.
İlgili 26 soru bulundu
Toplam 54 bin çadırı AFAD'a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP'a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonuna sunum yapan Kızılay Başkanı Kınık, Ahbap'a yapılan çadır satışından haberi olmadığını söyledi. Uluslararası Göç Kurumu için üretilen çadırların deprem olunca Ahbap için iktisadi kuruluş satışı yapıldığını aktaran Kınık, "Bana sorsalar bunu yapmazdım." ifadelerini kullandı.
Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül, AHBAP'ın Kızılay'dan satın aldığı çadırların bir kısmını kendisine gönderdiğini açıkladı. Kırmızıgül'ün Twitter hesabından paylaştığı mesajlar şöyle: Ahbap, Erzincan'dan çıkan 8 Tır çadırı bana gönderdi.
“Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ'de Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.”
Kızılay Çadır & Tekstil, bir Kızılay Yatırım iştirakidir. Çadır ve tekstil faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin tamamı Kızılay'a aktarılır ve insani yardım faaliyetlerinde kullanılır. Kızılay Çadır & Tekstil ürün kataloğuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Dağıtılan çadırların açıklamamızın ekinde sunulan tutanakta görüleceği üzere geri alınması söz konusu değildir. AFAD, vatandaşlarımızın ihtiyaçları ortadan kalkıncaya kadar çalışmaya devam edecektir."
Kızılay vatandaşların iade ettiği çadırları toplayıp, depolamıştır. Valiliklerde oluşturulan bürolar vasıtasıyla 35 bin aşkın depremzede vatandaşımız, deprem bölgesinden nakledilerek, kamu tesislerine yerleştirilmiş olup, ihtiyaçları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Bakanlığımıza bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, 300 bin 809 çadırın kurulumunu tamamladı.
Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır.
08/02/2023. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük depremin ardından Kızılay'ın bölgeye sevk ettiği çadırlar, Mehmetçiğin ve gönüllülerin destekleri ile kurulmaya başlandı.
eleman.net verilerine göre, Afet Müdahale Elemanı 2023 yılında ortalama 19.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Afet Müdahale Elemanı , Ocak 2023 yılında ortalama 15.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.416 TL maaş alıyordu.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
*Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay'a aktarır, Kızılay da afetler için gerekli olan çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır.
Bu kapsamda, Kızılay yöneticileri, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesince yargılanmalıdır. Deprem sonrasında parayla çadır satışı ve neden olduğu zararlar birlikte değerlendirildiğinde Kızılay'ın bu eylemi, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen 'Görevi kötüye kullanma' suçunun tipik örneğini oluşturmaktadır.
Ahbap da 2050 adet çadır aldığını açıkladı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da depremin ilk günlerinde Ahbap'a logosuz 2050 adet çadırı "maliyetine" sattıklarını doğruladı.
Kızılay, Ahbap'a konserve de satmış. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ilk günlerde bölgeye çadır göndermemesiyle eleştirilerin hedefinde olan Kızılay'ın, deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya sattığı ortaya çıkmıştı.
Ahbap, müzisyen ve hayırsever Haluk Levent tarafından kurulan, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.
“Kan satışı” iddialarıyla gündeme gelen Kızılay, kanın kendisi için değil yapılan işlemler ve lojistik maliyeti adına ücret alındığını belirtti.
Okan Yücel. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3'üncü gününde Kızılay'ın, Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP'a çadır sattığı ortaya çıktı. Gazeteci Murat Ağırel'in ortaya çıkardığı olay uluslararası alanda da soruşturmaya yol açabilir.
Kemal Demir (1921, Sürmene, Trabzon - 4 Ocak 2010), Türk siyasetçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri