Süleyman ve 3. Murad dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan, yaptığı eserleriyle Dünya tarihine adını yazdıran kişidir. 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğdu. Asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı'na 22 yaşında alındı.
Ağırnas Mahallesi'nin Mimar Sinan gibi sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin en önemli mimarlarından birinin doğup büyüdüğü yer olduğunu dile getiren Palancıoğlu, "400 civarında eseri olan, 'başmimar' diye anılan biri Mimar Sinan. Ağırnas'ta taş ustalığı önemli bir yer tutuyor.
Ağırnas, Kayseri'de bir mahalledir. Mimar Sinan'ın doğduğu ev burada bulunmaktadır.
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa (doğum adıyla Sinaneddin Yusuf veya Abdulmennan oğlu Sinan; Osmanlı Türkçesi: قوجه معمار سنان آغا; y. 1488/90 – 17 Temmuz 1588), Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir.
Sergilenmesi düşünülürken kaybolan kafatasının nerede olduğunun hâlâ bir sır olduğuna dikkat çeken Hakan Sökmen, Mimar Sinan'ın kafatasıyla ilgili şu çarpıcı bilgileri paylaştı: "Çıkarılan kafatası tekrar mezara konulmamış, bunun yerine açılacak Antropoloji Müzesi'nde sergilenmesine karar verilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğdu. Asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı'na 22 yaşında alındı. Burada yapı işlerinde görev aldı.
Mihrimah Sultan 17'sine basınca Hürrem Sultan tarafından koca adayları belirlenmiştir. Biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa'yken diğeri Başmimar Koca Sinan'dır. Mimar Sinan'ın 50 yaşında ve evli bir adam olduğu için Mihrimah, Hürrem Sultan'ın kararıyla Rüstem Paşa'yla evlendirilmiştir.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğmuştur. 17 nisan 1588 yılında da ölmüştür.
Ağırnas, Mimar Sinan'ın doğduğu kasabadır. Ağırnas kasabasının girişinde Aşağı Pınar mevkiinde bulunan Ağırnas Yeraltı Şehri, bazı bölümlerinin milattan önce yapıldığı ve daha sonraki yıllarda da ilaveler yapıldığı, niş ve resimlerden en çok M.S 1-13. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Ancak Fatih'in cami için gönderdiği büyük sütunlardan birini uzun olduğu için kestirir. Fatih buna çok kızar. Mimar, “Burası DEPREM bölgesidir, bu sütunu taşımaz” deyince Fatih'in kızgınlığı öfkeye dönüşür. Ve bu öfkeyle Atik Sinan'ın ellerini bileklerinden kestirir.
Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi mimarları arasında gösterilen, çağları aşan Mimar Sinan'ın Kayseri Ağırnas'ta doğduğu ve 23 yaşına kadar yaşadığı mağara evi gezdik. Mağarada doğup 23 yaşına kadar burada yaşadı. Yeniçeri ocağında birçok kademede görev yaptı. Yeteneğini ilk olarak Macaristan seferinde gösterdi.
- YouTube. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın biricik kızı Mihrimah Sultan'a büyük bir aşk beslemiş ama bu aşk ikisinin arasında hiçbir zaman konuşulmamış. Ya da konuşulmasına izin verilmemiş.
HIRİSTİYAN TÜRKLER'DENDİR
Mimar Sinan'ın Avusturyalı, Macar, Bulgar, Rum, Ermeni asıllı olduğu iddiaları farklı kişiler tarafından ortaya atılmıştır. Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
Tarihçi Prof. Dr. Afet İnan, 1980'li yıllarda Kayseri'nin Ağırnas Köyü'nde yaptığı araştırmada, bu köyde yaşayan Ahmet Taşçıoğlu sülalesinin, Mimar Sinan'ın soyunun devamı olduğunu belirledi. Soyadı Kanunu ile birlikte bu sülalenin üyesi üç kardeş, Arslan, Öztaş ve Taştekin soyadlarını aldı.
Kanuni Sultan Süleyman, II.Selim ve III. Murad dönemlerinde 50 yıl boyunca 'Mimarbaşı' görevinde bulunan Mimar Sinan'ın hayatı bu belgeselde gözler önüne seriliyor. Çekimleri 3 yıl süren yapımın yönetmenliğini ise Mesut Gengeç üstleniyor.
Mimarsinan, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı 33 mahalleden biridir.
Mimar Sinan, 1488 veya 1490'lı yıllarda doğmuştur. Doğum yeri Ağırnas'tır. 17 Temmuz 1588'de 98 veya 100 yaşındayken vefat etmiştir.
Mimar Sinan yapılarında ana malzeme olarak taş, tuğla ve ağaçtan ya rarlanmış, bağlantılarda kireç ve horasan harcı, çeşitli boyutlarda çivi, kenet, zı vanalar kullanmıştır. Günümüze ulaşabilen yapıları tümüyle kârgir, ya da kar ma (kârgir duvarlı, ahşap çatılı) strüktürlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri