Hak sahipliği nedir? Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Başvuru durumunda geçen “Değerlendirildi” ifadesinin ise, konuya ilişkin net bilgi edinilemese de, başvuru sürecine ilişkin bir anlamı temsil ettiği düşünülüyor. Nitekim başvurunun onaylanmaması durumunda “reddedildi” ifadesi belirtiliyor. Onaylanması durumunda da açık bilgiler bildiriliyor.
Hak sahipliği durumu "Hak Sahibi" olarak görüntüleniyorsa, kişi hak sahibi olarak kabul edilmiştir. Bu kişiler, yeniden yapılacak konut, iş yeri veya ahırlardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabileceklerdir.
Giriş yapmak için T.C Kimlik numarası ile birlikte e-devlet şifresini kutulara girerek "Gönder" seçeneğine tıklamanız gerekiyor. ) - Arama bölümü üzerinden "AFAD Hak Sahipliği Başvuru Sonucu Sorgulama" bölümüne gidin. -İstenilen bilgileri doldurarak sorgulama yapın.
İlgili 25 soru bulundu
60 günlük süre içerisinde başvuruda bulunmak kaydıyla herhangi bir sebeple hak sahibi olarak kabul edilmeyenler 15 gün içerisinde itiraz edebilirler. İtiraz süreci ise Hak Sahipliği kararlarının ilan edilmesinden sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenen zamanda başlamaktadır.
Sonuçlar, e-Devlet üzerinden veya muhtarlıklardan öğrenilebilecek. Başvurusu reddedilen vatandaşlar, 3 Ekim 2023 Salı gününden itibaren 15 gün içinde AFAD İl Müdürlüğü'ne itiraz başvurusunda bulunabilecekler.
AFAD Hak sahipliği sonuçları, e başvuru ekranı aracılığıyla öğrenilebilecek. AFAD hak sahipliği sonuçları, muhtarlıklara da gönderilecek. E-Devlet'ten sonuçları görüntüleyemeyen vatandaşlar, muhtarlıkların yayımlayacağı listeler üzerinden görüntüleme yapabilecek.
Afetzedeler Hak Sahipliği ve Borçlandırma işlemlerini e-Devlet kapısı üzerinden veya başvuru noktalarından kendileri veya kanuni vekilleri vasıtasıyla yaptırabileceklerdir.
Evleri yıkılan veya oturulmayacak durumda olan kişiler için hak sahipliği başvuru dönemi sürüyor. AFAD, hak sahipliği başvuru süreciyle ilgili duyuru paylaştı. Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
İkamet ettiği konutu babası ya da annesinin üzerine kayıtlı olan, ebeveynlerinden ayrı bir konutta resmi ikametgahlı olarak oturan evli afetzede, ebeveynlerine ait hasarsız başka bir konut dahi olsa AFAD'dan hak sahibi olabilmektedir.
başvurunuz olumlu sonuçlanmıştır. demek arkadaşlar. sadece başvurunuzun alındığını. ve bundan sonra beklenmeniz gerektiğini gösterir. bu anlama gelir. başvurunuz alınmıştır. başvurunuz başarıyla alınmıştır gibi şeyler.
Bu binalara da az hasarlı diye rapor tutulursa ki tutuluyor, alıcısı az denilen binaya o zaman bankalar güvenli tarafta kalmak için kredi vermeyecekler.
Afet Sebebi ile Hak Sahibi Olanların Tespiti Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre aynı ilçede ikinci bir evi olan depremzedeler kalıcı konut hakkından ve konut kredisinden yararlanamıyor. Ancak farklı ilçelerde evi olanlar bu haklardan yararlanabiliyor.
Bu konutlarımızı 2023'ün sonuna kadar düzenlenecek törenle hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
2) Hak Sahipliği itiraz başvurusunu nereden/nerelerden yapabilirim? Öğrenmiş olduğunuz sonucu ( Kabul/Red ) ilçelerde bulunan "Hak Sahipliği Ofisleri" veya "E-Devlet" üzerinden İtiraz Başvurusunda bulunabilirsiniz.
Kuralı satış projeleri TOKİ'nin Silivri, Çatalca, Başakşehir ilçelerinde gerçekleşecek olan çekilişler sonrasında gündem oldu. Peki ama asil hak sahibi oldunuz ne demek? Asil hak sahibi oldunuz ne demek? Kura çekilişinde ev ya da arsa almaya hak sahibi olduğunuz anlamına gelmektedir.
Hak sahipliği başvuru süresi 60 GÜN olduğunu lütfen unutmayın. Aksi halde talep hakkınız kalmayacaktır. Hak sahipliği başvuruları, E-Devlet üzerinden ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda yapılabilecek.
Bu kapsamda; Hak sahipliği uygun görülmeyen (RET) ve itirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, Tablo 1'de belirtilen tarihler arasında itirazlarını destekleyici bilgi ve belgeler ile Hak Sahipliği Ofislerine şahsen veya Kanuni vekilleri aracılığıyla itiraz başvurusunda bulunabileceklerdir.
Çekilişlerde vatandaşlar “asil olarak hak sahibi oldunuz” ibaresiyle karşılaşıyor. Bu ibare kura çekilişinde ev ya da arsa almaya hak sahibi olduğunuz anlamına gelmektedir.
Müracaat edemeyenler şimdiden AFAD İl Müdürlüğü'ne dilekçe verebilir. Hak sahipliği sonuçlarına itirazlar ise e-devletten, AFAD İl Müdürlüğü'nden veya ilçe kaymakamlıklarından yapılabilecek."dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri