Afrika ülkeleri suya erişim sağlamak için yeterli kaynaklara sahip değildir. Bu ülkelerde yeryüzünde bulunan su kirlidir. Yeraltında bulunan su temiz ve kullanıma elverişlidir. Fakat, yoksul ve altyapı yetersizliği olan Afrika halkı bu suyu çıkarmakta zorlanmaktadır.
Afrika'nın yaklaşık% 66'sı kurak veya yarı kuraktır ve Sahraaltı Afrika'daki 300 milyondan fazla insan su kıt bir ortamda yaşıyor, yani yılda kişi başına 1.000 m³'ten az su düşüyor. 2015'te Sahraaltı Afrika nüfusunun yalnızca %24'ünün güvenilir suya ulaşımı vardı.
Su kıtlığının 3 nedeni
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70'i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60'ı israf ediliyor.
Küresel ısınmanın en çok etkilendiği kıta olan; Afrika, ciddi alt yapı sorunu ve hızlı artan nüfusu ile, kuraklığa bağlı kıtlık ve susuzluk, salgın hastalıklar, doğal afetler her yıl milyonlarca can kaybına yaşanmaktadır. Günümüzde Afrika ve Orta Doğu'da 34 ülke, susuzluk içindeki ülkelerdendir.
Altyapı eksikliği, enerji sıkıntıları ve yetersiz teknoloji, üretim ve ticaret potansiyelini sınırladı. Bu durum, ekonomik büyümeyi engelleyerek yoksulluğun devam etmesine neden oldu.
İlgili 30 soru bulundu
Ekonomi. Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır.
Sömürgeciliğin arkasında bıraktığı sistemsizlik, doğal kaynakların kullanılamaması, ekonomik çöküntü, altyapı yetersizlikleri, terör ve hızlı nüfus artışı gibi sıralayabileceğimiz birçok etmen Afrika'da neden su olmadığını veya Afrikalıların temiz su kaynaklarına neden erişemediğini açıkça ortaya koymaktadır.
Son derece yüksek temel su stresinden muzdarip kategoride 17 ülke listelenmiştir – Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botsvana.
Türkiye'de bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında Afrika'da 34 bini aşkın su kuyusunun açıldığı resmi olarak açıklanmıştır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde 18 milyondan fazla Afrikalı insan, temiz suya ulaşma imkanı elde etmiştir.
Bir su kuyusu bedeli ne kadar? 3.000 Euro'ya normal standartlarda bir su kuyusu açtırabilirsiniz. Normal su kuyularından yaklaşık 400 kişi faydalanır.
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (WRI) 2020 yılı verilerine göre en fazla su stresi çekecek ülkeler arasında Katar, Israil, Lübnan, Iran, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirliği ve San Marino gibi ülkeler yer alıyor.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Dilerseniz tek başınıza su kuyusu açtırabilir(Kuyu.
Çad, Etiyopya, Gine, Burkina Faso, Darfur ve Somali'de açılan 32 su kuyusu ile, Afrika'da açılan toplam su kuyusu sayısı 1174'e yükseldi.
Türkiye topraklarının yarısında, aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı görüldüğünü anlatan Dr. Kesici, “Dünya Su Stresi Haritası'na (WRI) göre, 2040 yılına gelindiğinde ülkemizin su kıtlığı çekecek ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtilmektedir.
Afrika su kuyusu fiyatları 45.000 tl Asya su kuyusu bedeli 12.500 Tl'dir. Afrika su kuyusu hisse bağışı bedeli 450 tl Asya su kuyusu hisse bedeli 250'tl'dir. Bağışçıların isimleri su kuyusu tabelasına yazılıp kuyunun yapım aşamaları ve açılış videosu tarafınıza iletilmektedir.
SU KUYUSU yazıp 5601'e SMS göndererek 25 TL tutarında bağış yapabilirsiniz.
İHH İnsani Yardım Vakfı ve İslam Kalkınma Bankası tarafından uzun yıllardır iç savaş yaşanan Somali'de toplam maliyeti 6 milyon 120 bin doları bulan 36 su kuyusu yatırımı yapılıyor.
1. Linapacan Adası - FilipinlerLinapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Gıda krizinin başlıca sebebini şiddetli kuraklık ve iç savaş oluştururken, ekonomik istikrarsızlık, yağış rejimindeki değişiklik ve göç trafiği de krizi tetikleyen etkenler arasında yer alıyor. Bölgede hayvan ölümlerine ve hasatın düşmesine bağlı olarak oluşan gıda fiyatlarındaki artış da devam ediyor.
Geniş bir coğrafyaya yayılan Afrika'da iklim ve su koşulları tarım sektörünü önemli ölçüde etkilemektedir. Kuzey ve Orta Afrika'da geniş bir alana yayılan çöller sebebiyle yeterli tarım faaliyetleri gerçekleştirilememektedir.
Sahra Altı Afrika'sında bol miktarda verimli toprak, bolca su ve genel olarak gıda üretimine elverişli iklim bulunuyor. Ayrıca en hızlı büyüyen ekonomilerden de bazıları burada. Bununla birlikte, hükümetler görevlerini yapmadıklarından bölge, dünyanın gıda açısından en güvensiz bölgesi olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri