Çelikler Enerji firmasına ait santral 1.355 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük Linyit Termik Santrali'dir.
Rafa kaldırılan devir konusu, Çelikler Holding'in ERG Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş'nin hisselerinin tamamını satın alması ile yeniden gündeme geldi. Rekabet Kurumu, 18-13/233-108 sayılı kararla, ERG-Verbund'un Çelikler Holding'e devredilmesine onay verdi.
Bu kömür rezervlerine dayalı olarak bölgede iki adet termik santrali kurulmuştur. Bunlardan birincisi 1984 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, ikincisi ise 2004 yılında üretime başlayan Afşin-Elbistan B Termik Santrali'dir.
Afşin-Elbistan Termik Santralleri'nde ve maden ocaklarında 9 bine yakın insan çalışmaktadır. Dün itibarıyla gece saat 23.00'te santralimizin ilk ünitesini devreye almayı başarmış durumdayız. Şu anda 170 megavat kapasiteye ulaşan bir üretimimiz var.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nde, 2008'de 4 milyar 198 milyon 350 bin KW/h elektrik üretildiği bildirildi. 1984 yılında fiili olarak elektrik üretimine başlayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 24 yıllık süre içerisinde yaklaşık 102 milyar KW/h elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.
İlgili 22 soru bulundu
Santralin toplam kurulu gücü 1440MW'tır. Mitsubishi, Babcock, Gama-Tekfen-Tokar Ortaklığı, Enka Konsorsiyumu tarafından inşa edilmiştir.
Dulkadir Beyliğinden sonra 1572 tarihinden itibaren Osmanlı egemenliğine giren Afşin, Elbistan ilçesine bağlı bir Bucak Merkezi iken, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuştur.
Deprem felaketinde zarar gören ve 10 Mayıs'ta yeniden üretime başlayan Türkiye'nin en büyük termik santralı Afşin-Elbistan B Termik Santralı'nda, bakım çalışmaları sürerken henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın ekiplerin müdahalesi sonrası söndürülürken, santralda maddi hasar oluştu.
Türkiye'nin Milli Enerji Üretimi
Yatağan Termik Santrali Muğla ilinin 26 km kuzeyinde bulunan Yatağan ilçesine 3 km uzaklıkta, 1.163.000 m2 lik alan üzerinde kurulu Türkiye'nin on birinci büyük termik santralidir.
Afşin-Elbistan civarındaki zengin linyit potansiyeli, il sanayisinde önemli rol oynayan Afşin-Elbistan Termik santralinin linyit ihtiyacını karşılamaktadır. Rezerv: 172 000 ton görünür, 290 000 ton mümkün rezerv.
Temeli 1958 yılında kurucusu Osman ÇELİK tarafından atılan Çelikler Holding, bugün 64 yılı aşkın tecrübesiyle enerji, maden, inşaat, taahhüt, turizm sektörlerinde faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. .
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Afşin, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir. 1572 tarihinde Osmanlı Devleti egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuş ve Afşin adını almıştır.
Çelikler Orhaneli Termik Santrali Şirketi Ceo'su Çelik'ten, Vali Canbolat'a Ziyaret. Orhaneli Termik Santrali Yönetim Kurulu Üyesi Çelikler Group Şirketi Ceo'su Muhammet Çelik, Vali Canbolat'ı makamında ziyaret etti.
94. sırada, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. 306.sırada, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim A.Ş. 338.sırada yer alırken Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim A.Ş. 487.nci sırada yer aldı.
Afşin Elbistan Termik Santralinin enerji kaynağı ise linyit kömürdür. Santral kurulurken Afşin ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık olarak 550 milyon ton linyit kömür rezervinin kullanılarak, civarda artan enerji ihtiyacını karşılamak hedeflenmiştir.
2016 yılı Mayıs ayına ait verilere göre Türkiye'de 367 adet lisanslı termik santral bulunmaktadır [9]. Bu işletmelerin kullanılan yakıta göre dağılımı Tablo 1'de verilmiştir.
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur.
Yeni yapılan bir termik santral yılda ortalama 1,6 milyon ton taban külü ve uçucu külü dünyaya aktarmakta; ayrıca kükürt dioksit ve zehirleyici etkisi olan karbon monoksit salgılamaktadır. Bu gazların yarattığı çevre sorunları canlı yaşamını olumsuz etkiler.
Kahramanmaraş İlinin kuzeydoğusun da yer alan Elbistan; Doğu Anadolu Bölgesinin batı ucunda, Akdeniz Bölgesinin doğu sınırı yakınında, yüksek dağlarla kuşatılmış, Ceyhan nehrinin başlıca kollarının birleştiği aynı adı taşıyan ovanın güney kenarında, Şardağı'nın (2300) kuzeydoğu eteklerinde kurulmuştur.
Afşin Elbistan Termik Santralinin enerji kaynağı ise linyit kömürdür. Santral kurulurken Afşin ilçesi sınırları içerisinde yer alan yaklaşık olarak 550 milyon ton linyit kömür rezervinin kullanılarak, civarda artan enerji ihtiyacını karşılamak hedeflenmiştir.
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Ablastan, Albıstan gibi farklı dönemlerde değişik isimlendirmeler yapılmış olup Arap tarihçiler tarafından ise Ablustayn olarak bahsedilmiştir. XVI. yüzyıldan itibaren Arap tarihçisi İbni İlyas dışındaki tüm tarihçiler tarafından Albistan veya Elbistan olarak bahsedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri