The World Factbook'a göre Türkiye büyük ölçüde gelişmiş bir iktisada sahiptir. Türkiye aynı zamanda ekonomistler ve siyaset bilimciler tarafından dünyanın en yeni sanayileşmiş ülkelerden biri olarak tanımlanır.
Gelişmekte Olan Ülkeler
G20 ülkeleri şu şekildedir; Almanya, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan, ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmaktadırlar.
Türkiye'nin dünya ekonomisinden aldığı pay da son yıllarda giderek düşüyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2022 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre Türkiye gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) dikkate alındığında 2021'de dünyanın en büyük 21. ekonomisi oldu.
Dünya nüfusu 2022'de tahmini 8 milyara ulaşırken, Türkiye 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18. sırada yer aldı.
IMF'nin 2021 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Ayrıca, Türkiye orta gelişme kategorisinde bir ülkedir ve aynı ve /veya daha alt gelir düzeyinde ülkelerle karşılaştırıldığında eğitim ve okullaşma endeks değerleri daha düşüktür.
Bu önemli. Bu program dönemi sonunda yani 2026'da, Türkiye, 2026'da Dünya Bankasının tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine girmiş olacak.
G20, Avrupa Birliği ve 19 ülkeden oluşuyor. Bu ülkeler, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.
1. BURUNDİ Dünyada geliri en düşük ülkeler listesinde ilk sırada bir Afrika ülkesi olan Burundi bulunuyor. 11 milyon nüfusa sahip Burindi'de kişi başına sadece 275 dolar düşüyor.
VATİKAN. Tıpkı San Marino gibi Vatikan da tamamen İtalya tarafından karayla çevrili. Düzenli bir başkanı, hükümeti ve hatta yerli nüfusu olmadığı için dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha farklı bir düzene sahip. Vatikan, bilindiği üzere Papa tarafından yönetiliyor.
Çalışmaya dahil edilen ülkelerin 9 tanesi gelişmiş, 6 tanesi ileri gelişmekte olan ve 7 tanesi de gelişmekte olan ülkelerden seçilmiştir. Gelişmiş ülkeler grubuna; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve Amerika dahil edilmiştir.
2022'nin sıralaması netleşti
IMF Dünya Ekonomik Görünümü veri setine göre, 2021 yılında 817,5 milyar dolar gayri safi yurt içi hasılası (GSYH) ile 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye, 2022 yılında da 905,5 milyar dolarlık GSYH ile yine aynı sırada yer aldı.
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
TÜİK yeni veriyi açıkladı: Türkiye ekonomisi, yüzde 3.8 büyüdü Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin dönemsel ve 2022 yılına ilişkin yıllık gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü.
Türkiye, nominal GSYİH'ya göre dünyanın 20. en büyük ekonomisi ve SAGP GSYİH'ya göre 11. en büyük ekonomisidir.
Türkiye ekonomisi, 2003 yılında dünyanın 18. büyük ekonomisi konumundayken 2021 yılında 11. sıraya yükselerek rekor büyüme kaydetmiştir. İzlenen mali disiplin, Türkiye'nin bütçe dengesine son 20 yılda fark edilir biçimde olumlu olarak yansımıştır.
IMF'nin dünyanın en büyük ekonomileri 2023 raporuna göre Çin, ABD'ye çok yaklaştı. Türkiye ise dünyanın en büyük 19. ekonomisi arasında yer alıyor.
Uzun ve sağlıklı yaşam, bilgiye erişim ve insana yakışır yaşam standartlarını temel alan rapora göre, 1990 ile 2021 yılları arasında Türkiye'de insani gelişim endeksinin her üç boyutunda da ilerleme görüldü. Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Gelişme Endeksi raporunda 191 ülke arasında 48. sırada yer aldı.
Ülkelerin, vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladıkları sorgulandı. Endekste Yeni Zelanda bireysel hak ve özgürlükler, internete erişim ve eğitime katılımda en iyi dereceyi alarak birinci oldu.
İKİNCİ ÇEYREK DEĞERİ 271 MİLYAR DOLAR OLDU
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 60,7 artarak 5 trilyon 502 milyar 192 milyon TL oldu.
Geçen yıl listede 13. sırada yer alan Türkiye bu yıl iki basamak birden yükselerek listede kendine 11.sırada yer buldu. Her yıl dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapan ABD merkezli Global Firepower şirketi 2023'ün listesini duyurdu.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri