Bu faktörler arasında travma, sigara, stres, hormonal durum, aile hikayesi, gıda alerjisi, enfeksiyon veya immünolojik faktörler vardır. Hekimler TAS gelişimindeki etkili olan faktörlerin hepsini değerlendirmelidir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
Aft, genellikle 5-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer, ancak aftların ağrısı şiddetli ve uzun sürüyorsa konuyla ilgili bir doktora başvurmak en iyisi olacaktır.
Beslenme yetersizlikleri ve başta C vitamini olmakla birlikte diğer vitamin eksiklikleri ya da sigara kullanımı tekrarlayan ağız içi yaralara sebep olabilir. Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklarda da tekrarlayan yaralar görülebilir.
Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır. Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir.
İlgili 25 soru bulundu
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
1. Tuzlu Su ve Aft. Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün.
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Ağız içerisinde bulunan yumuşak dokularda veya diş etinin tabanında oluşan küçük, sığ lezyonlar aft olarak adlandırılır. Oluşan bu lezyonlar bazı durumlarda aşırı ağrıya, yemek yemekte ve konuşmakta güçlük yaşamaya neden olabilir. Aftlar dudak yüzeyinde oluşmaz ve kişiden kişiye bulaşma özelliği taşımaz.
Aft, kanserleşmez ve kansere dönüşmez.
Ağız içinde, dudak, dil ya da damakta 10 günden uzun süren, normal olmadığını düşündüğünüz renk değişimi ya da kitlelerle ilgili kulak burun boğaz doktoruna muayene olmanızı öneririz.
Pek çok hastalıkta olduğu gibi özellikle bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi ağız içi aftların oluşumunda da etkilidir. Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir.
Aft bulaşıcı mıdır? Aftöz ülser olarak da adlandırılan aft bulaşıcı değildir.
Aft tedavisinde amaç, aftın sebep olduğu şikayetleri azaltmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve hastalığın tekrarlanmasını önlemektir. Tedavi için; ağız gargaraları, steroid içeren kremler, pomatlar, sistemik immünsüpresif ilaçlar ya da antibiyotikler reçete edilebilmektedir.
Aft nedenleri tam olarak bilinmese de bu konu üzerine yapılan araştırmalar, bu durumun dış tetikleyicilerden biri veya birkaçı tarafından meydana geldiğini gösterir. Vakaların yaklaşık yüzde 40'ında ailede ülser öyküsüne rastlanmıştır. Bu nedenle genetik faktörlerin bu konuda etkili olduğu düşünülmektedir.
“Ağız kanseri nedir?” sorusu ağızda bulunan bazı hücrelerin yapısının değişmesi ve hücrelerin kanserleşmesi olarak da cevaplanabilir. Ağız ve dudaklarda kolayca kanayabilen ve 2 hafta içinde iyileşmeyen yaraların gelişmesi, ağızda ve dilde beyaz lekelerin oluşması gibi yaygın belirtiler açığa çıkarabilir.
Genetik yatkınlığın dışında, uykusuzluk, stres, yetersiz beslenme, kan değerlerinde yaşanan birtakım eksiklikler (demir, çinko, B12, folik asit eksikliği gibi) gibi kişinin bağışıklık sisteminde olumsuzluk meydana getiren faktörler ağız içi yaralarının oluşumuna uygun bir zemin hazırlamaktadır.
Aft İçin Doğal Çözümler
Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır. Aleo vera yaprağı veya aloe vera jel, ağrının hafifletilmesi veya giderilmesinde oldukça etkilidir. İyileşme sağlayana kadar günde bir iki kez tekrarlayın.
Ağız içerisindeki tükürük ile aynı pH değerine sahip yüksek moleküler ağırlıklı hyaluronik asit içeren Aftamed Ağız Çalkalama Suyu (Gargara) ağrıyı hızlı bir şekilde azaltır ve doğal iyileşme sürecini hızlandırır.
Sirke: Elma sirkesi ya da sirke ile seyreltilmiş suyu, ağızda aft olan bölgelere uygulayabilirsiniz. Sirkenin antimikrobiyal özellikleri enfeksiyon riskini azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
Aft neden çıkar? Aft çıkması için, ağız içini örten mukozada mikroorganizmaların yerleşmesine olanak sağlayan defekt olması gerekir. Bu defekt dudak, yanak ısırma, sert gıdalar, diş fırçası baskısı gibi bir çok faktörden oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri