Pratisyen hekim, hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumludur.
Pratisyen hekim, tıp fakültesini bitirerek, tıp doktoru unvanı almış, fakat herhangi bir uzmanlık alanında eğitim almamış olan doktorlara verilen addır.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Pratisyen Hekim (Prt.) akut ve kronik hastalıkları tedavi eden, önleyici bakım sağlayan ve hastalara sağlık eğitimi veren tıp doktorudur. Tıp eğitimini başarı ile bitiren kişilere "Tıp Fakültesi" lisans diploması ve “pratisyen hekim” unvanı verilir.
İlgili 15 soru bulundu
Tıp Fakültelerine ilişkin mevzuata göre tıp fakültesi öğrencisi 6 yıl eğitim görmektedir. (4 yıl lisans + 2 yıl master: toplam 6 yıl). öğrenci 6 yıllık bu eğitim ile fakülteden mezun olunca “Tıp Doktoru” unvanını almaktadır.
Yüksek lisansı ile doktorasını art arda yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir ama bunun için de kadroların takibi şart.
Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen hekim, hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumludur.
Pratisyen hekim, 6 yıl süren Tıp Bölümü'nü tamamlayarak tıp diploması alan fakat henüz bir tıp dalında uzmanlaşmamış olan doktordur. Pratisyen hekim; hasta muayenesi, takibi ve tedavisinden sorumlu olan kişidir. Pratisyen hekim henüz Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucunda bir uzmanlık alanı edinmemiştir.
Tıp Doktoru, diğer adı ile Hekim, tıbbi durumları, bozuklukları ve hastalıkları uzmanlık gerektiren tıbbi beceri ve bilgiyi uygulayarak teşhis ve tedavi eder.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
MADDE 1- (1) İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesinde (İEÜTF) ilk beş yıllık eğitim ve öğretim dönemini başarı ile tamamlayarak, altıncı yıla geçmeye hak kazanmış ve birinci basamak sağlık hizmetlerini vermek üzere tıp doktoru unvanını almaya aday olan öğrenciler “intörn doktor” olarak tanımlanırlar.
Tıp Fakültelerinde 6 yıllık eğitimini tamamlayan pratisyen doktorlar uzmanlık eğitimi almak istedikleri alanı seçip, bu alanda uzmanlaşmak isterlerse Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanmak zorundadırlar. TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır.
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
Hukuken asistan hekimler, ancak eğitimlerini veren uzmanların denetiminde ve uzmanlarla birlikte hastaya müdahale edebilir ve tedavi düzenleyebilirler.
Asistan, pratisyen hekimin yapabileceği müdahaleleri tek başına yapabilir; uzman hekim müdahalesinin gerektirdiği müdahaleleri ise ancak uzman hekim gözetimi altında gerçekleştirebilecektir.
Acil Tıp Uzmanı; acil servisin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten, acil servisteki hasta bakım hizmetlerini yerine getiren ve bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
Pratisyen hekimler, branş hastalıklarıyla alakalı reçeteleri yazamıyor.
eleman.net verilerine göre, Pratisyen Hekim 2023 yılında ortalama 44.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pratisyen Hekim , Ocak 2023 yılında ortalama 36.960 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 22.704 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Böylece, tıp fakültesinden mezun olurken aynı zamanda bir bilim alanında doktora derecesi alarak tıp doktorluğunun yanında bilim doktorluğu unvanını da kazanmış olacaklardır.
Cerrahi işlemler genel cerrah ve uzman doktorlar tarafından yapılan operasyonlardır. Operasyonlarda anestezi uzmanları, hemşireler ve cerrahi teknisyenler ekibin bir parçası olarak bilinmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrası süreç hakkında bilgi cerrahlar tarafından hastaya aktarılır.
Doktorasını bitiren kişilere doktor ünvanı verilir ve bu kişiler üniversitelerde dr. öğretim üyesi (eski yardımcı doçent) olarak çalışabilir. Doçent olabilmek için hem Üniversiteler Arası Kurul'un, hem de çalıştığı üniversitenin doçentlik şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Türkiye yükseköğretim sisteminde akademik unvanlar okutmanlık, öğ- retim görevlisi, araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör doktor şeklinde sıralanmaktadır.
Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri