Afyon, 2005'te Karahisar'a Kavuştu 1950'li yıllarda ismi Afyon olarak kısaltılan şehir, 2005 yılında yeniden kanunla Afyonkarahisar adını aldı. Türkiye'nin en uzun isimli şehri olma unvanını da eline geçirmiş oldu.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.
Osmanlı Devleti'nin son idari yapısında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı iken, Cumhuriyet'ten sonra 1924 yılında oluşan yeni idarî yapı ile Afyonkarahisar adını alan il, 5 ilçe, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).
İlgili 20 soru bulundu
Büyük Atatürk'ün Nutku'nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950'den sonra Afyonkarahisar'a bağlı ilçeler kurulurken, 'Afyon iline bağlı falan ilçe' kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş.
Afyon'un adı 2005'de AKP'lilerin verdiği bir kanun teklifinin kabulü ile, Afyonkarahisar olarak değiştirildi. Şimdi ise ilin adının yeniden Afyon olması istendi.
Haşhaş bitkisinin özsuyu için Latince'de kullanılan ''opium'' kelimesi zaman içinde Afyon olarak söylenmeye başlarken, Selçuklu Türklerinden itibaren Karahisar olarak bilinmiştir. Şeriye Sicillerine göre Osmanlı döneminde ilk kez 1651 yılında ve daha sonra Tahrir kayıtlarında Afyonkarahisar olarak bilinmektedir.
İ. Ö. 3400'lerde, Aşağı Mezopotamya'nın Dicle-Fırat akarsu sistemlerinde afyon haşhaşı ekimi yapılmaktaydı. Dünyada ilk kez uygarlığı kurup tarımı geliştiren Sümerler, haşhaş için hul ve gil ideogamlarını kullanmıştır ki, bunun çevirisi “keyif bitkisi”dir (Köknel, 1976).
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Osmanlı döneminde afyona 'tiryâk', afyonu kullanana ise 'tiryâki' denirdi.
Giriş: fyon: Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çizintilerden sızan, içinde morfin ve kodein gibi uyuşturucu maddeler bulunan katılaşmış süt1 olarak tanımlanan afyon'un aslı Grekçe opion olup anlamı 'süslü bitki'dir.
Had ve kısas cezaları dışında yöneticinin veya hâkimin takdirine bırakılan ceza. Osmanlı maliyesinde tekel uygulamasını ifade eden terim.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Bu kaynaklar, Afyonkarahisar kalesini (M.Ö.1350) ilk defa yaptıranın Hitit imparatoru 2.Murşil olduğunu ortaya koymaktadır. Hititlerin sahneden çekildikleri, M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Frigler (M.Ö. 1200-546) dönemi başlar.
Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921'de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Afyon Savaşı, 19. yüzyıl ortalarında yapılan ve Batılı devletlerin Çin'de ticaret ayrıcalıkları kazanmalarıyla sonuçlanan savaş. Afyon Savaşı 1839-1842'de, Çin'le İngiltere arasında yaşandı.
AfyonkarahisaFın Yunanlılar tarafından ilk işgali 28 Mart 1921'de olmuştur. On gün süren işgal sonunda 7 Nisan'da Yunanlılar şehri boşaltmışlardır. 13 Temmuz 1921'de başlayan ikinci Yunan işgali19 ise Büyük Taarruz'a kadar sürecektir.
Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun. Büyük Önder Atatürk, 30 Ağustos 1924 tarihinde büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “ Afyonkarahisar Dumlupınar meydan savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.
Orta As ya'dan gelen Oğuz boylarından bir çok oymak- grup Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Afyon ve çevresinde yaşamış ve yerleşmiştir. Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir.
YÖRÜKLER BELLİ KÖY VE İLÇELERDE YAŞAMLARINI SÜRDÜRMEKTEDİR
Afyonkarahisar'ın; Hocalar İlçesinin Çepni köyü, Bayat İlçesinin Derbent köyü Cerit Yörüğü, Sultandağı ilçesinin Çukurcak, Karapınar ve Uçkuyu köyleri, Sincanlı İlçesinin Çatkuyu ve İğdeli köyleri Karatekeli Yörüklerinin yerleşim yerleridir.
Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyon Karahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasın ve Ege Bölgesinin iç kesiminde yer alır. İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir eşiği, bir geçidi durumundadır. Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya illeri bulunur.
Orta As ya'dan gelen Oğuz boylarından bir çok oymak- grup Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Afyon ve çevresinde yaşamış ve yerleşmiştir. Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir. '
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Yüz ölçümü 13.927 km2'dir. Komşuları ise Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta şehirleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri