Örneğin akut gastrit genellikle 2 ila 10 gün arasında iyileşme kaydedebilir. Kronik gastrit için süre ne yazık ki bu kadar kısa değildir; mide zarının kendini toparlaması için bir süre gereklidir. Son olarak gastrit kendi kendine geçer mi sorusunun da yanıtını verelim.
Antibiyotikler: Antibiyotikler gastrite neden olan helicobacter pilori bakterisini yok etmek için kullanılır. Bu amaçla daha çok klaritromisin ve amoksisilin veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik tedavisi genellikle 7 veya 14 gün sürer ve aksatılmadan kullanılması önemlidir.
Eğer gastrit mikroba bağlıysa bir-iki haftalık antibiyotik tedavisiyle mikrop ortadan kaldırılabilir. Daha sonra hastaya yine mide koruyucu ilaçlar verilir. Gastrite bağlışikâyetler bazen tamamen geçmeyebilir.İlaçlara ve alkole bağlı gastritlerde bunlar kesildiği zaman hasta rahatlamaya başlar.
Gastrit genellikle kendi kendine geçebilir. Bir haftadan uzun süren semptomlar, katranlı kusma ya da ateş görülüyorsa mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir.
İnsanların yaşam standartlarını oldukça düşüren gastrit, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi hastalıklara sebep olur. Çoğu insanda gastrit ciddi boyutlarda değildir ve basit tedavilerle tedavi edilir. Ancak tersi durumlarda kronik gastrit hastalığı yıllarca sürebilir. Bu nedenle tedavisinin geciktirilmemesi gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Şiddetli mide ağrısına dikkat!
Ancak hastalarda ağrı şiddetli ise, aşırı veya sürekli bulantı ve kusma varsa ve buna kilo kaybı da eşlik ediyorsa, ilaç kullanımına rağmen iyileşme olmuyorsa veya bu şikayetler 55 yaşın üzerindeki bir kişide yeni ortaya çıkmışsa hasta ileri tetkiklerle değerlendirilmelidir.
Tedaviye uyum ve düzenli kontrollerle gastrit tamamen iyileşebilir ve sağlıklı bir mideye sahip olunabilir.
Gastritin nedenleri arasındaysa; aşırı alkol kullanımı, sigara, stres, yanlış beslenme, midenin fazla asit salgılaması, otoimmün hastalıklar ve helikobakter gibi faktörler gösterilmektedir. Gastritin tedavi edilmemesi üst sindirim sistemi kanaması ve kanser riskini artırmaktadır.
Gastrit tedavisi medikal ve beslenme tedavisiyle olur.
Karın ağrısı, baş ağrısı veya yüksek ateş varsa doktor ilaç tedavisi uygulayabilir. Akut ve kronik gastritte beslenme tedavisi ortaktır ve diyetisyenler tarafından gastrit diyeti uygulanır.
Gastrit ve ülser şikayeti olan hastalar çoğunlukla hekime başvurmadan bir mide koruyucu ilaç kullanmaya başlamaktadır. Mide koruyucu diye isimlendirilen bu ilaçlar midenin asit salgılanmasını durdurarak etki etmektedirler.
Bazen mide ya da bağırsakta oluşan tıkanma da geğirmeye sebep olabilmektedir. Gastriti olan soda içebilir mi? Doğal maden suyu, içeriğindeki mineraller sayesinde mide asidini dengeleyerek şişkinliğine ve mide yanmasına fayda sağlayabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Midede gastritin sürekliliği mide asidinin Helikobakter piori mikrobuna bağlı olarak sürekli fazla olması duodenuma (on iki parmak bağırsağına) gelen mide suları burayı tahriş etmekte ve yara (ülser) açılmasına sebep olmaktadır. Bu yaraya ülser diyoruz.
Uzmanlar artık sütteki kalsiyum ve amino asitlerin (proteinler) aslında daha fazla asit üretimini teşvik ettiğine ve gastrit semptomlarını daha da kötüleştirebileceğini belirtiyor.
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler. Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma. Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Az ve sık beslenmeli. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk besinler tüketmekten kaçınmalıdır. Özellikle gastriti olan kişilerde: Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler tüketilmemelidir.
Özellikle Ramazan'da yemeklerde fazla miktarda baharat kullanılması ve gazlı içecekler tüketilmesi reflü ve gastrit gibi sorunlara, akabinde de kalp şikayetlerine neden olabilir. Şişkinlik diyaframı sıkıştırır ve göğüs kafesinin hareketi zorlanır. Bu da çarpıntı ve tansiyon artışı ile göğüs ağrısı yapar.
Gastrit tedavisinde kullanılan ilaçlar şunlardır:
Sindirim sisteminizdeki H. pylori için, doktorunuz bakteriyi öldürmek için klaritromisin (Biaxin) ve amoksisilin (Amoxil, Augmentin, diğerleri) veya metronidazol (Flagyl) gibi bir antibiyotik kombinasyonunu önerebilir.
Yavaş yiyin ve için. Zaman ayırmak, daha az hava yutmanıza yardımcı olabilir. Yemeklerinizi rahat ortamlarda yapmaya çalışın; stres altındayken veya koşarken yemek yuttuğunuz havayı arttırır. Gazlı içeceklerden ve biradan kaçının (Karbondioksit gazı içerdiklerinden dolayı).
Obeziteye eşlik eden birçok hastalık varlığında Gastrik By-Pass (R-YGB) tedavisi uygulanabilir. Bunların başında Tip 2 diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınamayan Tip 2 diyabet hastalarının cerrahi tedavisinde gastrik by-pass ameliyatı ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.
Taze meyve, sebzeler, elma, yulaf ezmesi, brokoli, havuç, hindistan cevizi yağı, balık, tavuk ve hindi göğsü gibi az yağlı yiyecekler, tarhana, ev yapımı yoğurt gibi probiyotik bulunduran besinler gastritinize iyi gelecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır.
Öksürük, diş çürümesi ve yutkunma güçlüğüne de sebep olabilir.
İlaçlar: Bazı ilaçlar, mide mukozasını zarar vererek gastritin ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, aspirin ve diğer nsaidler (ağrı kesiciler), kortikosteroidler (anti-inflamatuar ilaçlar) ve immünosupresan ilaçlar (örneğin, metotreksat) gastrit riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri