Ayrıca 625 basamaklı kalenin tepesine çıkılarak bu keyfi yaşamının doğru olduğunu düşünmekteyim. Ben bu keyfi şahsen yaşadım yaklaşık yarım saatte çıkıyorsunuz tabiki bu yaşa göre değişebilir.
Tarihi Afyonkarahisar Kalesi'nden şehrin manzarasını izlemek mümkün. Fakat kaleye ulaşmak çok da kolay değil. Manzaranın göründüğü bayrağa ulaşabilmek için 701 basamak çıkmak gerekiyor.
Selçuklu döneminde ado Karahisar Kalesi olan Afyon kalesi, Kız kulesi adı verilen bir yapı ile meşhur oldu. Karahisar Kalesine tam 500 basamakla ulaşılması da çok ilginçtir.
Afyon Kalesi'ne nasıl çıkılır diyecek olursanız, ilk olarak gitmeniz gereken hedefin şehrin en büyük camileri arasında yer alan Afyon Ulu Camii olduğunu söyleyebiliriz. Caminin yanından devam eden patika yol yardımı ile Kale'ye ulaşabilirsiniz.
Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan bir kaledir.
İlgili 35 soru bulundu
Afyon Kalesi Afyonkarahisar'ın merkezinde konumlanmış olan tarihi bir yapıdır. Özellikle 226 metreyi bulan yüksek bir volkanik kayanın üzerine yapılmış olan kale, ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakan bir görkeme sahiptir. Tarihi M.Ö. 1350'ye kadar dayanan bu özel kale, ilk olarak Hapanuva ismini almıştır.
Afyon Kalesi, Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit İmparatoru II.Murşil tarafından MÖ.1350 yılında, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla . yüksekliğindeki trakit bir kaya kütlesi üzerinde yapıldığı sanılmaktadır. Kalenin o zamanki ismi Hapanuva (Yüksek Tepe Şehri) idi.
Afyonkarahisar Kalesi - Afyonkarahisar
Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu'da yaşamış olan Frigler Dönemi'ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele'ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
M.Ö 1350 senelerinde Hitit imparatoru 2. Murşil zamanında sığınak mevki olarak kullanılmış olan kale önce Hapanuva; Roma döneminde Akroenos; Selçuklulardan itibaren ise Karahisar adını almıştır. Afyon kalesi kaç basamak diye merak edecek olursanız Afyon kalesi toplam da 550 basamaktan oluşmaktadır.
Rum kayseri tarafından inşa ettirilen kaleyi Selçuklu hükümdarı Sultan Alaeddin fethetmiş; daha sonra, Sultan Orhan, Germiyan Oğullarının elinden almıştır.
Roma ve Bizans döneminde kaya kütlesinin üzerine surlar yapılarak yüksek tepe kale görünümüne kavuşmuştur. Kalenin Türkler eline geçmesi Selçuklular zamanında olmuştur ve kalenin I. Alaaddin Keykubat zamanında onarım gördüğü bilinmektedir.
Özellikle hafta sonları ve bayramlarda turistlerin gözdesi durumunda olan kaleye çıkmak için yapılacak olan teleferik 600 metre uzunluğunda olacak ve saatte yaklaşık 400 kişi kaleye taşınabilecek. 100 milyon liraya mal olacak kale 2023 yılının Mayıs ayında faaliyete geçirilmesi bekleniyor.
Binlerce benzer örnek var. Kibele heykeli de öyle olmadı mı uzun uğraşlar sonarsında geçen yıl Türkiye'ye iade edildi ve Afyon Müzesinde sergilenmeye başladı. Evet Afyon Kalesinin bir yerlerinde hazine olabilir. Mutlaka gizli bölmeler vardır.
1. Kotor Kalesi (Castle of San Giovanni)
Sebebi, kaleye çıkmak için, 1300-1350 basamak civarı tırmanmak gerekiyor.
Ankara Kalesi ve civarında hala restorasyon yapılıyor.Hisarpark tarafından çıktığınızda Belediyenin yapmış olduğu tesisler var. Genelde düğün nişan kına gibi aktiviteler için kullanılıyormuş.Buradan da manzara çok güzel,zirveye çıkmak için basamaklar çok dik ve yorucu,dinlenerek çıkın.
Yeşilırmak'ın kıyısına kadar sekiz savunma kademesine sahip olan kalede Cilanbolu adı verilen ve kalenin orta yerinde yüksekçe bir yerden kayaya oyulmuş 150 basamakla aşağıya inilen 8 metre çapında bir dehliz vardır.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Afyon'un tarihi ve turistik noktaları arasında; Frig Vadisi, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyonkarahisar Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divani Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları ve Göynüş Vadisi Örenyeri yer almaktadır.
Afyonkarahisar şehri ile özdeşleşen Karahisar Kalesi'nin günümüzden yaklaşık 3 bin 340 yıl önce, İsa'dan Önce 1340'lı yıllarda Arzava ülkesine sefer düzenleyen Hitit Kralı II.Murşil tarafından, askerlerinin kışı geçirmeleri amacıyla yapıldığı sanılmaktadır.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
Kalenin en eski onarım kitabesi Artuklular dönemine aittir. Artuklu hükümdarı Nizameddin İbrahim dönemine ait olan bu kitabeden, kalede geniş tamiratların yapıldığı anlaşılmaktadır. Nitekim günümüze kadar gelen kalenin en güzel duvar ve burçları Nizameddin İbrahim'in eseridir.
Anonim eser, sahibinin kim olduğu bilinmeyen/tespit edilemeyen eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri