Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır. Zamanla her ikisi birleştirilerek şehrimizin adı Afyonkarahisar olmuştur.
Orta As ya'dan gelen Oğuz boylarından bir çok oymak- grup Selçuklu ve Osmanlı Döneminde Afyon ve çevresinde yaşamış ve yerleşmiştir. Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir.
Afyonkarahisar ilinin bulunduğu toprakları ilkin Hitit İmparatorluğu'nun sınırları içinde görüyoruz. Sonra Frig ve Lidya'lılara geçen bölge, M.Ö. 6. Yüzyılda tüm Anadolu ile birlikte Pers egemenliğine geçiyor.
II. Yakub Bey'in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan bir ildir. İl nüfusu 751.344'tür. (2023). Bu nüfusun %78,07'ü şehirlerde yaşamaktadır (31 Aralık 2021). İlin yüzölçümü 14.016 km²'dir.
İlgili 29 soru bulundu
Yöremizdeki Yörükler Kayı boyunun Karakeçili oymağına bağlıdır. Bugünkü köy adlarının pek çoğu aynı zamanda Yörük obalarının da ismidir. Bugün Yörük dediğimiz Türkmenler yöremize 1240 yılından itibaren yoğun olarak dağlık yerlere yerleşmişlerdir.
YÖRÜKLER BELLİ KÖY VE İLÇELERDE YAŞAMLARINI SÜRDÜRMEKTEDİR
Afyonkarahisar'ın; Hocalar İlçesinin Çepni köyü, Bayat İlçesinin Derbent köyü Cerit Yörüğü, Sultandağı ilçesinin Çukurcak, Karapınar ve Uçkuyu köyleri, Sincanlı İlçesinin Çatkuyu ve İğdeli köyleri Karatekeli Yörüklerinin yerleşim yerleridir.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Giriş: fyon: Olgunlaşmamış haşhaş kapsüllerine yapılan çizintilerden sızan, içinde morfin ve kodein gibi uyuşturucu maddeler bulunan katılaşmış süt1 olarak tanımlanan afyon'un aslı Grekçe opion olup anlamı 'süslü bitki'dir.
Osmanlı döneminde afyona 'tiryâk', afyonu kullanana ise 'tiryâki' denirdi.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
İ. Ö. 3400'lerde, Aşağı Mezopotamya'nın Dicle-Fırat akarsu sistemlerinde afyon haşhaşı ekimi yapılmaktaydı. Dünyada ilk kez uygarlığı kurup tarımı geliştiren Sümerler, haşhaş için hul ve gil ideogamlarını kullanmıştır ki, bunun çevirisi “keyif bitkisi”dir (Köknel, 1976).
Sâhib Ataoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasında sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulan II. Dönem Anadolu Beylikleri'ndendir. Anadolu Selçuklu Devleti veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürdü.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
zere kelimesi. zere kelimesi bayağı şey bi kelime ya yani. ya afyon'un. afyon dili ve edebiyatının en zor kelimesi olan. zere kelimesiyle bu videoya başladık. çünkü zerre kelimesinin Allah belasını versin ya. video hazırlamak için 2 saattir. şurda hazırlık yapıyoruz.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921'de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Tablo 1). Afyonluların Odunpazarı ilçesinde daha yoğun olmalarının nedeni Eskişehir'e geldikleri yol-yön faktöründen kaynak- lanmaktadır. Afyon şehrin güneyinde kalmaktadır dolayısıyla Afyon'dan gelenler Ankara-Eskişehir yolunu kullandıkları için ilk önce Eskişehir'in güneyindeki Odunpazarı ilçesine giriş yapmaktadır.
Adını kuzey eteklerinde kurulduğu Sultan Dağlarından alan Sultandağı'nın önceki adı ise İshaklı'dır. Bu adı ise, Karahisar-ı Sahib Sancağı'nın Bolvadin Kazasına yerleşen Yörükan taifesinin İshaklı ce- maatinden almıştır (TÜRKAY, 1979: 440).
Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir.
Yöreye yerle şen Türkmen boylarının bazıları Kayı, Bayat, Dü ğer, Afşar, Karkın, Kınık'tır. Bunlara bağlı yüzler ce oymak-cemaat Afyon merkez ve ilçelerine yer leşmiştir.
Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden bu yaşama biçimi, günümüzde çok az da olsa hâlâ devam ettirilmektedir.
Emirdağ İsminin Ortaya Çıkışı
Emirdağlılar 1071'den önce Orta Toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a gelirler. Sonra bugünkü Irak Suriye taraflarına ge- lirler. Bu coğrafyada yani Musul-Kerkük'te, Halep-Şam'da oldukça fazla Türk nüfusu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri