03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özkaymak, Afyonkarahisar bölgesinde haritalanan diri fayların 6.8 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeli olduğunu söyledi.
2000 Bolvadin-Sultandağı depremi, 15 Aralık 2000 tarihinde merkez üssü Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi olan, 6.0 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) depremin büyüklüğünü 6.1 Mw olarak tespit etti.
Afyon ve çevresinde 3 Şubat 2002 tarihinde, aletsel büyüklüğü Md=6.0 olan bir deprem meydana gelmiş, depremde 43 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmış, 9 Şubat 2002 tarihi itibarı ile yapılan değerlendirmelere göre 1401 adet bina tamamen yıkılmıştır.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, “Afyonkarahisar, büyük depremler meydana getiren bir alanda değil; ama azımsanmayacak derecede tehlikeli bir bölgedeyiz.
İlgili 31 soru bulundu
Anadolu levhasının batıya doğru hareket etmesinin sonucu olarak oluşan genişlemeli tektonik rejim Ege Bölgesinin karakteristik özelliğidir. Afyonkarahisar, güneybatı Türkiye'nin genişlemeli tektonik bölgesinde yer almakta olup, Akşehir-Simav Fay Sistemi (ASFS) bölgenin depremselliği yüksek kuşaklarından birisidir.
03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Depremin odak derinliği 9.6 km, dışmerkez koordinatları ise 38.46K, 31.30D olarak Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.
1 Mayıs 2003 Perşembe sabahı saat 03:27 'de Bingöl'ün kuzey doğusunda büyüklüğü (Yüzey Dalgası) 6.4 olan bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Sistemi ile Doğu Anadolu Fay Sistemi arasında kalan deformasyon bölgesinde meydana gelmiş olup sağ yanal doğrultu atımlı faylanma özelliği taşımaktadır.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Afyon 1,2,3. derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
Özkaymak, "Bölgemizde 6.8 büyüklüğüne kadar depremlerin meydana gelebileceği gerçeğini bilerek, depreme hazırlıklı olunması gerekmektedir" uyarısında bulundu. Afyonkarahisar ikinci derecede deprem bölgesi olan yerler arasında.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) son depremler listesi verilerine göre, Afyonkarahisar ili Çobanlar ilçesinde deprem meydana geldi. Saat 16:33'te gerçekleşen depremin büyüklüğü 3.6 olarak ölçülürken derinliği ise 15.19 km olarak açıklandı.
22 Mayıs 1971 tarihinde Türkiye'nin Bingöl ili, 6.8 Ms büyüklüğünde yıkıcı bir depremle sarsıldı.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
1 Cumhuriyet dönemindeki ilk büyük depremin 1 Eylül 1924 tarihinde meydana geldiği Erzurum ve çevresi2 1983 tarihinde de bir büyük zelzeleyle sarsılmıştır. 30 Ekim 1983'te sabahın erken saatlerinde meydana gelen ve merkez üssü Erzurum'un Horasan ilçesi olan 7.1 şiddetindeki bu deprem; Erzurum'un doğu ve kuzey- ...
Cumhuriyet tarihi içinde Erzincan'da ikinci büyük deprem 13.3.1992'de saat 19:19'da meydana gelmiştir. Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde olan deprem Türkiye'nin büyük bir bölümünde hissedilmiştir. 500 kişinin hayatını kaybettiği depremde, 28.000 evin %5'i yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk Haritası'na göre Afyonkarahisar, 1., 2. ve 3. derece deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. Afyonkarahisar'da yaşayanların deprem riskini azaltmak için bu önlemlere dikkat etmesi önemlidir. -Binalarda depreme dayanıklı yapı malzemeleri kullanılmalıdır.
Afyon ve çevresini içine alan bölgede farklı litolojik ve tektonik özelliklere sahip kuşlaklar yer almaktadır. Bunlar Toros ve İç Toros tektonik kuşlaklardır. Afyon ve dolayında birbirinden tektonik dokanakla ayrılmış iki temel kaya topluluğu mevcuttur.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Öz: I Ekim 1995 tarihinde yerel saat 17:57' de, Afyon ili Dinar ilçesinde orta büyüklükte bir deprem meydana geldi. 12 Ekim 1995 tarihindeki bilgilere göre deprem, 90 kişinin ölmesine ve 200 den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştur.
Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Genel olarak hafif hasarla sonuçlanır. açarken; iyi inşa edilmiş sıradan binalarda hafif ya da orta ölçüde hasar gözlenir; kötü malzeme kullanılmış ya da kötü inşaa edilmiş binalarda önemli ölçüde hasara neden olur. Bazı bacalar yıkılır. binalarda ise oldukça büyük hasara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri