Yine de dönüyor (İtalyanca: E pur si muove veya Eppur si muove), İtalyan matematikçi, fizikçi ve filozof Galileo Galilei'ye atfedilen bir sözdür.
İlk astronomik teleskop Galileo tarafından Venedik'te yapılmıştır(1609). (İlk teleskobu 1600'lerde Lippershey adlı Hollandalı optisyen yaptı.) Sonuç olarak teleskobu gökyüzünü incelemek için kullanan ilk bilim adamıdır. Galileo teleskobuyla gökyüzünü inceleyerek o güne kadar bilinmeyen bazı yıldızları keşfetti.
Gezegenimizin şeklinin geoit olduğunu bilimsel olarak ispatlayan ilk kişi ise modern fiziğin babası olarak nitelendirilen Galileo Galilei'dir. Galilei'nin dünyanın şekli ve konumu konusunda yaptığı araştırmalar astronomi biliminin gelişmesinde etkili olmuştur.
Galileo, teleskopu bulan bilgindir. 1632 yılında “Dünya dönüyor” dediği için yargılanmış ve yakılarak ölüme mahkûm edilmiştir. O devirde, dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü kimse kabul etmiyordu. Engizisyon Mahkemesi “Eğer bu lâfını geri alırsan ölüm cezanı affederiz.
Galileo'nun Dünyanın Şekli İle İlgili Görüşleri
Ev hapsi cezası alması onun bilim alanında yaptığı çalışmalarını etkilemez ve bilimsel çalışmalarına ara vermeden devam eder. Galileo, dünyanın şeklinin geoit olduğunu ve Güneş etrafında döndüğünü söyler.
İlgili 16 soru bulundu
Dünyanın yuvarlak olduğunu, her gezegenin bir ekseni olduğunu ve gezegenlerin bir merkezi noktada döndüklerini söyleyen ilk kişilerden biriydi. Bu noktayı önce dünya olarak belirlese de sonradan bu düşünceden vazgeçip gezegenlerin merkezi bir ateş etrafında döndüğünü söylemiştir.
Gözlemsel astronomiye katkılarının arasında Venüs'ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter'in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo'nun uyduları adı verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.
Yine de dönüyor (İtalyanca: E pur si muove veya Eppur si muove), İtalyan matematikçi, fizikçi ve filozof Galileo Galilei'ye atfedilen bir sözdür. Galileo'nun bu sözü 1633'te Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi iddiasından vazgeçmeye zorlanması üzerine söylediği iddia edilir.
Kilise dünya merkezli bir evren anlayışını savunuyordu ve Copernicus teorisini dine aykırı buluyordu. 1614'te ilk mahkemesinde görüşlerini yayması ve öğretmesi yasaklanmış, 1632'de yazdığı bir kitap nedeniyle yargılanması sonucu ömür boyu ev hapsine mahkum edilmiştir.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Hayır, bu bir yakıştırmadır. Galileo Galilei'nin "E pur si muove" (Ve yine de hareket ediyor) cümlesini, Katolik Kilisesi tarafından Dünya'nın Güneş etrafında döndüğüne dair inançlarından vazgeçmeye zorlandıktan sonra söylediğine inanılır. Ancak, bu sözleri gerçekten söylediğini gösteren hiçbir tarihsel kanıt yoktur.
Galileo teleskopu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanıdır. Gözlemleriyle Güneş merkezli sistemin geçerliliğini sağ- layan kanıtlara ulaşarak sistemin fizik te- melini geliştirmiştir. En önemli gözlemleri Ay ve Güneş üzerine olanlardır.
Galileo'nun inancından döndüğünü ve pişmanlık duyduğunu belirten belgeleri imzalarken “Siz ne derseniz deyin dünya gene de dönüyor” dediği söylenir. Galileo gene de cezasız kurtulamadı.
Güneş'i de gözlemleyen ve Güneş üzerinde bulunan gölgelerin leke olduğunu kanıtlayan Galileo, bunların ne Merkür'ün Güneş'in önünden geçerken oluşan gölgesi ne de Güneş ve Dünya arasında bulunan küçük gökcisimlerine ait olmadığını ortaya koydu.
Kısa cevap Kopernik değil, MÖ 310 yılında doğmuş olan Samoslu Aristarkos. Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
31 Ekim 1992 Cumartesi günü Papa John Paul II'nin yaptığı açıklama ile Katolik Kilisesi Galileo'nun ikinci yargılanmasından tam 359 yıl sonra Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü kabul eder.
Bundan 400 yıl kadar önce Galileo Galilei, teleskobunu Güneş'e çevirdiğinde, beklediğinin aksine hiç de pürüzsüz bir yapıda Güneş yüzeyi ile karşılaşamadı. Aksine bir kağıt üzerine düşürdüğü Güneş görüntüsü üzerinde siyah renkli lekeler ile karşılaştı ve bunların özellikle üzerlerinden geçerek kağıda çizdi.
Güneş lekelerinin teleskopla gözlemlenmesi 1610'lu yılların sonlarına rastlar. Bu gözlemler İngiliz gök bilimci Thomas Harriot ve Friz gök bilimciler Johannes ve David Fabricius tarafından yapılmıştır.
O halde beraber söyleyecek olursak Galileo Galilei, yalnız soyadını söyleyeceksek Galilei dememiz gerekir.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Modern bilimin kurucusu, büyük fizikçi ve astronom Galileo Galilei (1564-1642), yaşamı boyunca hız ve zaman ölçümüne büyük bir önem verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri