Afyonkarahisar'ın Çay İlçesi, Eber Kasabasının sınırlarında bulunan göl Türkiye'nin 12'nci büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir. Yüzölçümü 150 kilometrekare olup, deniz seviyesinden yüksekliği 967 metredir.
Karakuyu gölünün ve Kocapınar kaynaklarının bir özelliği de, İçbatı Toros kuşağı göller bölgesinde yer alan Burdur, Eğirdir ve Işıklı göllerinin tam ortasında yer alması ve kaynak sularından oluşması nedeniyle “donmaması” sonucu, kış mevsiminde kuşlar için doğal bir ortam oluşturmasıdır.
Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.
Konum: Afyonkarahisar Bolvadin ilçesi 8 km güney doğusunda yer almaktadır. Genel Bilgi: Çay, Bolvadin ve Sultandağı ilçelerinin sınırları içerisinde yüzölçümü 150 km² olan göl deniz seviyesinden 967 metre yüksekliğindedir.
Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları'ndan inen sular besler.
İlgili 31 soru bulundu
Denizli-Afyonkarahisar yolu üzerinde ve iki ilin sınırında olan Acıgöl'ün diğer ismi Çardak Gölü. Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretiliyor.
Alanın Tanımı: Van Gölü'nün kuzey kıyısında, Süphan Dağı'nın güneydoğusunda yer alan ve Van Gölü'nden ince bir bantla ayrılan 1200 hektar büyüklüğünde sığ bir soda lagünüdür. Göl, Karşıyaka, Esenkıyı ve Göldüzü köyleri arasında yer alır.
Al-Bahr al-Mayyit, Buhairat, Bahret, veya Birket Lut, lit. "Lut Gölü/Denizi"), doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlanmış bir tuz gölüdür. Ürdün Rift Vadisi'nde yer almaktadır ve ana kolu Ürdün Nehri'dir.
Karamık Gölü Ege Bölgesi'nin iç kesiminde yer almakta olan Afyonkarahisar ili sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Coğrafya. Taberiye Gölü, İsrail'in kuzeydoğusunda, Golan Tepeleri ile Celile bölgesi arasında, Afrika ve Arap levhalarının ayrılmasından kaynaklanan Ürdün Rift Vadisi'nde yer almaktadır. Sonuç olarak bölge depremlere ve geçmişte volkanik faaliyetlere maruz kalmıştır.
İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabası veFrig Vadisi sınırları içinde olup, Afyon'a 50 Km. 1 saat civarıdır. Göletinyüz-ölçümü yaklaşık 5 km² derinliği ise bazı bölgelerde 3M. nin üzerindedir.
Afyonkarahisar il merkezine uzaklığı 106 km. dir. Büyük Menderes nehri kaynaklarından ikisi; Suçıkan ve Düden kaynaklarının içerisinde bulunduğu bir alanda yer almaktadır. Dinar'ın bilinen geçmişi MÖ.1200 yıllarına kadar uzanır.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine kasabasının güneyinde, Sultandağları'nın 2.519 metre ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan bir mağaradır.
Çöl Gölü, Ankara'nın 75 km güneyinde, Haymana ve Balâ arasında 15 km² büyüklüğünde suları acı olan bir göl. Denizden yüksekliği 1045 m'dir. Derelerle beslenen ve sığ olan göl yazın önemli ölçüde kurumaktadır. 147 km² büyüklüğündeki Çalıkdüzü kapalı havzasının güneyindeki çukurluğu dolduran tuzlu ve sığ bir göldür.
Palas Tuzla Gölü, Kayseri ili, Sarıoğlan ilçe sınırlarında bulunan tektonik oluşumlu tuzlu göldür.
düzce ovasının en alçak noktası olan göl, çevre sularını kendinde toplar. Düzce'nin doğusundan doğan Küçük Melen Çayı göle dökülür. Çevreden gelen Aksu, Asar ve Uğur dereleri de Efteni Gölüne dökülür. Birleşen tüm sular Büyük Melen Çayı adıyla gölden çıkar.
Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu. Araştırmacılar, gölün tabanında yeni yaşam biçimleri ve derin su kaynaklarından oluşan bir sistem bulunduğunu ortaya çıkardı.
Dünyanın en tuzlu göllerinden ve suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak bilinen Lut Gölü, yıllardır sedef hastalığı gibi özellikle cilt hastalarının uğrak yeri olarak biliniyor.
YÜZME BİLMİYORSAN DERT ETME: BATMAK İMKANSIZ
Lut Gölü'de tuz oranı %30 olarak belirlenmiştir. Yüksek tuz oranı sayesinde yüzme bilmeyenler bile burada rahatlıkla yüzebiliyor. Gölde yüzen pek çok insan vaktini sırt üstü dinlenerek de geçiriyor.
Tanzanya'daki Natron Gölü, içerisindeki mineral kabuklara temas eden canlıları anında mumyalaştırdığı için dünyanın en ölümcül gölü olarak anılıyor. Yüksek baz oranına sahip kan kırmızı göl, sahip olduğu ürkütücü hayvan ölüleri nedeniyle insanların ilgisini çekiyor.
Şebinkarahisar-Giresun yolunun hemen kenarında “Mavi Göl” diye adlandırılan bir bölge de bulunmaktadır. Aksu-Göksu çaylarının birleştiği yerden batıya doğru uzanan Göksu deresi Karadeniz bölgesinin tek sodalı deresidir.
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri