Sakarya nehri havzasında şu dokuz ilin toprakları bulunmaktadır: Sakarya, Bolu, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya, Konya, Afyon.
Akarçay Nehri(Eski adı Kokarçay),İç Anadolu Bölgesinde, Akarçay Havzası'na ismini veren ve Eber Gölüne dökülen bir nehirdir.
Akarçay Oluğu: Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Afyon Ovası, güneydoğuda hiçbir kesintiye uğramadan Çobanlar kasabası batısında batı-doğu doğrultusunu kazanmakta ve Eber Gölü'ne doğru genişleyerek uzanmaktadır.
Havzayı oluşturan Akarçay Nehri'nin ana kaynağı Aksu Deresi (Araplı Deresi)'dir. Sonra kuzeyden gelen Seyitler Çayı (Kuruçay) suları, daha sonra kuzeyden gelen Çayözü Deresi suları ve en son güneyden gelen Kali Çayı suları Akarçay Nehri'ne katılır ve Eber Gölü'ne dökülür.
Su derinliği 70-80 cm kadardır. Akarsuyun tabanı çok az çakıllı, çamur ve balçık yapısındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Kapalı havza özelliğine sahip Akarçay Havzası, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgeleri kesişim alanındadır. Doğu kısımları Konya sınırlarında bulunsa da büyük bölümü Afyon ili sınırlarında yer alır.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Afyonkarahisar içinde yer alan en önemli akarsu, kaynağını batıda Ahır Dağı'ndan alan Akarçay'dır. Afyon Ovası'ndaki eğim azlığından dolayı zaman zaman taşkınlara sebep olan Akarçay, ilk olarak doğuda Eber Gölü'ne ardından Eber Gölü'nde oluşan akar vasıtasıyla da Akşehir Gölü'ne dökülmektedir.
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Afyonkarahisar Ege bölgesinde olmasına rağmen, Ege iklimiyle bağdaşmaz. İç Anadolu iklimine benzerlik görülür. Daha çok kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir step iklimi görülür.
Afyonkarahisar ilinde 6 adet göl bulunmaktadır. Bu göllerin isimleri sırasıyla; Karakuyu Gölü, Eber Gölü, Karamık Gölü (Bataklığı), Akşehir Gölü, Acı Göl ve Emre Gölü'dür.
Afyon'un yaklaşık 25 km güneyinde bulunan Şuhut Ovası, Orta Anadolu'nun batısındaki Akarçay Havzası içerisinde yer almaktadır. İnceleme alanının en önemli su kaynağı Şuhut Çayı'dır. Şuhut Çayı ovanın kuzeyinde Çakırözü Dere, güneyinde ise Kalı Çayı ismini almaktadır.
Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Haşhaş bitkisinin özsuyu için Latince'de kullanılan ''opium'' kelimesi zaman içinde Afyon olarak söylenmeye başlarken, Selçuklu Türklerinden itibaren Karahisar olarak bilinmiştir. Şeriye Sicillerine göre Osmanlı döneminde ilk kez 1651 yılında ve daha sonra Tahrir kayıtlarında Afyonkarahisar olarak bilinmektedir.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Afyon, mermer kalitesi ve çeşitliliği itibariyle dünya ölçeğinde öneme sahip bir ilimizdir. Bu nedenle, ilin yatırım ve üretim kimliğini belirleyen ana öge mermercilik olmuştur. Türkiye'nin de en önemli mermer yatakları ile mermer sanayisi bu ilde yer almaktadır.
Türkiye'de en düşük hava sıcaklığı değeri olarak Afyonkarahisar'da ölçülen ve bazı basın yayın organlarında da yer alan eksi 37 derecelik sıcaklığın yanlış veri girilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Konu ile ilgili Meteoroloji 5.
Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan, Keban yakınlarında Murat nehriyle birleşerek, Fırat nehrini oluşturan akarsu. Keban barajına kadar uzunluğu 460 km'dir. Gürcü boğazından geçen Karasu Erzurum ovasına ulaşır. Erzurum ovasını terkederken Ovacık yaylasından gelen Serçeme çayını kapar, Aşkale boğazına ulaşır.
Aksu Çayı, Kahramanmaraş'ın kuzeydoğusundaki Engizek Dağı eteklerinde ve Küçükcerit Köyü'nün doğusundaki karstik kaynaklardan doğar. Ceyhan Nehri'nin koludur. Doğduğu yerdeki suları çok berrak ve soğuktur.
Ren Nehri (Latince: Rhenus, Reto Romanca: Rein, Almanca: Rhein, Fransızca: le Rhin, İtalyanca: Reno, Felemenkçe: Rijn), Avrupa'nın başlıca nehirlerinden biridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar.
13. yüzyılın sonlarına doğru Afyonkarahisar, Türk beylikleri arasında güçlü bir durumda bulunan Germiyanoğulları'nın buyruğuna girmiştir. Yıldırım Beyazıt'ın 1390 yılında Osmanlı topraklarına kattığı Afyonkarahisar, O'nun 1402'de Timur'a yenilmesinden sonra yeniden Germiyanoğullarına verildi.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun. Büyük Önder Atatürk, 30 Ağustos 1924 tarihinde büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “ Afyonkarahisar Dumlupınar meydan savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.
Yüz ölçümü 13.927 km2'dir. Komşuları ise Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta şehirleridir. Afyon Ege Bölgesinde yer almaktadır. İç Batı Anadolu bölümünün sınırında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri