Ülgen ismi Kuran içerisinde bulunan isimler arasında değildir. Fakat Ülgen ismi yine de herhangi bir sorun teşkil etmeden kullanılabilir.
Ülgen (Hakasça: Ӱлген, Kırgızca: Ульгень, Rusça: Ульге́нь, Ul'gen'), Türk ve Altay mitolojisinde iyilik tanrısıdır. Ülken (Ülgön) Han ve Moğolcada Ulgan Han. Göğün 16. katında yaşar. Kayra Han'ın oğludur.
Kayra ismi, Kuran'da geçen bir isim değildir. Fakat, İslami değerlere uygun olduğu ve olumsuz bir anlam taşımadığı için İslam kültüründe kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Aktuğ ismi, Kuran'da geçmez.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Ülgen isminin anlamı; 1.Yüce, yüksek, ulu. 2. Eski Türklerde Gök Tanrı'ya verilen ad.
İlgili 18 soru bulundu
Yaradılış Tanrı Ülgen, beyaz kutsal dişi ruh olan (Ak-Ene) yardımıyla var olan her şeyin yaratılmasını sağladı. Altay Yaradılış Destanı'nda anlatıldığına göre; bir kuşa dönüşerek uçmakta olan Ülgen bir süre sonra Ak-Ene'nin verdiği ilhamla suya dalarak toprağı çıkarmış ve yeryüzünün yaratılışı başlamıştır.
Üliger (Türkçe "Ülger") sözcüğü şiir şeklindeki masal, olağanüstü öykü anlamına gelir. Söylencelerden ve nesile nesile aktarılagelen öykülerden oluşur. Moğolca Ügül, Mançuca Üg sözcükleri anlatmayı ifade eder.
"Uraz" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, genellikle dayanıklılık, güç ve cesaret gibi özellikleri temsil eder. Bu isim, Türk kültüründe sıklıkla güçlü karakterler ve kahramanlarla ilişkilendirilen özellikleri ifade eder.
Berru İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Berru ismi Kur'an'da geçiyor mu sorusunun yanıtı; Evet geçiyor şeklindedir. Berru ismi Kuran-i kerimdeki Tur suresinin 28. ayette geçmektedir.
Göktuğ ismi, "gök" yani gökyüzü ve "tuğ" yani eski Türklerde hükümdarlık alameti olan ve sancak anlamına gelen sözcüklerin birleşmesiyle oluşur. Bu isim, "gökyüzünün sancağı" ya da "hükümdarın gök gibi yüce ve ulu sancak taşıyıcısı" gibi anlamlar taşıyabilir.
Karan İsmi Kuran'da Geçer mi? Karan ismi, Kuran'da geçmez. Genellikle İslami veya Arapça kökenli olmayan isimler Kuran'da yer almaz.
Asaf İsmi Kur'an'da Geçiyor Mu? Asaf ismi direk biçimde Kur'an ayetlerinde geçmez. Fakat buna rağmen Neml Suresinde anlatılan Hazreti Süleyman kıssalarında bulunan vezir, Asaf olarak yorumlanmıştır. Bahsedilen vezirin Asaf olduğuna inanılmaktadır.
Mirza İsmi Kur'an'da Geçer mi? Mirza ismi, Kur'an'da geçmez.
Türk mitolojisinde (Tengricilik döneminde) Türklerin iyilik tanrısıdır. Tek Tanrı inancında Göktanrı'nın oğlu ve gökyüzünün hükümdarı olarak görülmüştür. Bai Ulgan, Ulgan gibi adlarla Sibirya kavimlerince de yaratıcı tanrı olarak anılır. Tarihi dizilerde Ülgen adında çalışanlara sıkça yer verilir.
Ak Ana / Ana Maygıl
"Ak Ene" olarak da bilinen, Tanrı Ülgen'e Yaratılış Destanı'nda dünyanın yaratılma ilhamını veren kutsal dişil ruhtur. Suyun derinlerinde yaşamaktadır.
Kökeni: "Ülfet" kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Arapça kökenli olan "أُلفَة" (ulfah) kelimesinden türetilmiştir. Anlamı: "Ülfet" kelimesi, dostluk, samimiyet ve yakınlık anlamına gelir. Bu kelime, insanlar arasındaki yakın ilişkiyi, dostluğu ve samimiyeti ifade etmek için kullanılır.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
Beray ismi genelde kız çocukları için tercih edilen Türkçe bir isimdir. Oldukça güzel anlamı kullanılan bu isim, iki isimle de kullanılabilir. Beray ismi ayın en ışıltılı ve parlak hali anlamına gelmektedir.
Viyan ismi, kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu isim dilek ve istek anlamlarına gelse de Kur'an'da geçmiyor. Fakat anlamı bakımından dinimizce isim olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Bu nedenle din alimleri tarafından caiz görülen isimler arasında yer alıyor.
Poyraz İsmi Kur'an-ı Kerim'de Geçiyor mu? Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Çınar İsmi Kuran'da Geçer mi? Çınar ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmez. Ancak İslam'da, bir ismin Kur'an'da geçip geçmemesinin, ismin caiz olup olmadığını belirlemede tek faktör olmadığını belirtmek önemlidir. İsimlerin güzel anlam taşıması ve olumsuz bir konotasyona sahip olmaması tercih sebebidir.
Milan ismi Rusça kökenli bir kelimedir. Kibar, zarif, kıymetli, sevgili, sevilen kimse manalarını bünyesinde taşımaktadır. Kuran'da yer almayan bir isimdir.
Ülker, Asya Türk mitolojisinde farklı anlatılara konu olan ve gökyüzündeki yedi yıldızdan oluşan küme ile ilişkilendirilen kavram.
ülger kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
1. Uslu bir durum almak, yaramazlıktan vazgeçmek: Koskoca kız oldun, hâlâ uslanmadın (Kerîme Nâdir). 2. Aklı başına gelmek, akıllanmak: Ol şîve-ger ki fitne-i âhir zaman geçer / Ben bildiğim zamâne ise bir gün uslanır (Necâtî Bey).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri