Kişinin kendine ait olan bir ağacı kesmesi: İhtiyaç durumunda onları kesmek ya da başka maksatla kullanmak helaldir. Örneğin hayvanlara yedirmek, budamak ya da bir işimizde kullanmak maksadıyla ağaçları kesmek gibi... 2. Kişiye veya kamuya ait ağaçlar: Sahibinin izni olmadan tasarrufta bulunmak caiz değildir.
Ağaç kesmek günah mıdır? “Ağaç kesmek günahtır” şeklinde bir cümle kurulamaz. Doğrusu şu şekildedir: Kesilen ağaç israfa neden oluyorsa, faydalı bir ağaç kesiliyorsa, başkasının malı veya kamu malı olan bir ağaç kesiliyorsa, bir zararın önlenmesi gibi gerekçe yoksa “ağaç kesmek caiz olmaz.”
Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası. Bir fidan olursa 2 katına çıkıyor. Para cezası da var. Bu da yaklaşık 20 bin lira.
"6831 sayılı Orman Kanunu'nda, 'Ağaç kesenler, kökünden sökenler veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
İlgili 32 soru bulundu
ve sakız ağacıdır.
Kişinin kendine ait olan bir ağacı kesmesi, ihtiyaç durumunda onları kesmek ya da başka maksatla kullanmak helaldir. Örneğin hayvanlara yedirmek, budamak ya da bir işimizde kullanmak maksadıyla ağaçları kesmek gibi... 2. Kişiye veya kamuya ait ağaçları, sahibinin izni olmadan tasarrufta bulunmak caiz değildir.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
Orman sınırları dışında, kent içi alanlarda ağaç ve ağaççıkların kesilmesi 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçlardan biridir. Suç, kanunda düzenlendiği şekli ile aslen mala zarar verme suçunun nitelikli halidir. Bu suçla korunan hukuksal değer mülkiyettir.
Yeni düzenlemeye göre; yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor.
"Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir. Beş vakit namazı kıldıktan sonra o da bir ibadettir, sadaka-i câriyedir.
Bunun dînde aslı yoktur. Kabirlerin üzerinde ağaçların ve otların bitmesi, kabirlerin sahiplerinin düzgün olduklarına delil teşkil etmez. Hatta bu, bâtıl bir zandır. Zirâ ağaçlar, hem salihlerin, hem de salih olmayanların kabirlerinin üzerinde biter.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Ağaçlar bakım ve yeniden gençleştirme veya seçme ormanları gibi aynı alanda hem bakım ve gençleştirme çalışmaları için kesilir. Bunun haricinde kamuya açık yollar ve demiryolu hatları boyunca veya yerleşim alanları boyunca trafik güvenliği yükümlülüklerine uymak için ağaçlar kesilmektedir.
Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Madde 91 –14 üncü maddenin (A) ve (B) bentleri ile yasak edilen fiillerden dikiliden ağaç kesenler, (Çam ağacı)kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin Ekvator bölgesinde ağaç sınırı 5000 metreye ulaşabilirken yüksek enlemlerde 1000 metreye kadar düşebilir.
İnanmak biraz zor ama yapılan bir bilimsel araştırmaya göre 1976'daki kuraklığın ardından İngiltere'de bu tür 11.000 olay olmuş ve binalara en zararlı ağaç türlerinin meşe, kavak, ıhlamur, dişbudak ve çınar olduğu saptanmıştır.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet
Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Yine fakihlerin çoğu, her çeşit haşerat ve zehirlinin öldürülebileceğini söylerken Mâlikîler zararsız olanlarını istisna etmişlerdir. Harem'de bulunan ihramlı veya ihramsız bir kimsenin orada kendiliğinden yeşeren ağaçları ve otları kesmesi veya sökmesi bütün fakihlerce haram sayılmıştır.
Hastalanırlar, yaşlanırlar, böcek yada diğer parazit yada başka hayvanlar tarafından tahrip edilirler hatta ormanların için başka ağaçlarla büyük rekabetlere girerler güneş ışını alabilmek için. Ağaçlar hayvan gibi organ sistemleri yoktur hem büyümeleri hemde ölümleri oldukça yaşatır.
“Kim buradan bir ağaç keserse mutlaka onun yerine bir ağaç diksin!” buyurmuştur.
"Peki ormanlardaki ağaçların kesilmesi ne gibi sorunlar oluşturabilir ?" 1.Havadaki oksijen oranı azalırdı. 2.Ağaçlar aynı zamanda kirli havayı temizler bu yüzden ağaçlar kesildiği zaman aldığımız nefes temiz olmaz. 3.Yağmur yağmazdı.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Zeytin ağaçlarına söküm izni
Zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına 2 bin TL idari para cezası verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri