Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Yılın bu ilk gübrelemesinde Potasyumlu ve Fosforlu gübrelerin tamamı ile Azotlu gübrelerin yarısı verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise 2-3 ay sonra sulamadan hemen önce verilip tırmıkla hafifçe karıştırıldıktan sonra derhal sulanarak erimesi sağlanmalıdır.
İlk gelişme dönemlerinden hasada kadar kullanılması tavsiye edilir. NOT: Yapraktan uygulama dozları 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Meyve ağaçlarından yeterli büyümeyi sağlamak ve yeteri kadar verim elde etmek için gübreleme şarttır. Meyve ağaçları topraktan yıllık önemli miktarlarda besin elementi kaldırırlar. Bu kaldırılan besin elementleri ikame edilemez ise ağaçlarda bir takım beslenme bozuklukları ve verim düşüşleri görülür.
Ahır gübreleri, fidanlıkların başta gelen, fidanlar için hayati bütün besin maddelerini bol miktarda içeren gübrelerdir. Ahır gübreleri içerisinde tavuk, özellikle güvercin gübresi en etkili olanıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Potasyum Nitrat gübresi, özellikle de sert çekirdeklere sahip meyvelerin çiçeklenmesini, kalitesini ve meyve miktarının artmasına sebep olan bir gübredir. Kavun ve karpuz gibi yaz meyvelerinin aroma oranını arttırır ve renk ve şeker oranını düzenler.
Sebzelerde ve yeni meyve bahçeleri tesis ederken kimyasal gübreler ekimle veya ekimden hemen sonra uygulanmalıdır. Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.
Son olarak soğan, sarımsak ve havuç gibi bitkilere demir gübresi, bitkilerin 5-6 yapraklı olduğu dönemden itibaren verilebilir. Demir gübresi bitkilere eğer yapraktan verilecekse uygulama dozları 10-15 gün ara ile verilmelidir. Eğer dozlar damla sulama şeklinde yapılacaksa haftalık olarak uygulanır.
Amonyum sülfat genellikle şeker pancarı, mısır, haşhaş, çeltik, buğday, patates, soğan, sarımsak ve yem bitkileri gibi kükürdü seven bitkilerin yetiştirilmesinde tercih edilir. Bu gübre, bitkilerin yeşillenmesini, büyümesini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
Tahıllarda, ekimle birlikte verilen üre; kardeşlenme döneminde ise yağışlardan önce verilmelidir. Meyve ağaçlarında; çiçeklenme öncesi ve sonbaharda. Sebzelerde; yarısı dikimden 15 gün sonra, diğer yarısı meyve bağladıktan sonra. Bostanda; yarısı ekim anında, diğer yarısı çapadan önce verilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan meyve ağaçları için, gübreleme zaman bakımından genel bir değerlendirme yapılacak olursa bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte genellikle slimani iklimlerde ocak, şubat, mart aylarında yapılacak olan yım ilk gübrelemesinde Plu ve Klu gübrelerin tamamı ile N'un yarısı verilmelidir.
Gübreleme meyveciliğin vazgeçilmez uygulamalarından biridir. Meyve ağaçlarından yeterli büyümeyi sağlamak ve yeteri kadar verim elde etmek için gübreleme şarttır. Meyve ağaçları topraktan yıllık önemli miktarlarda besin elementi kaldırırlar.
Meyveler: Elma, armut, şeftali gibi meyve ağaçlarına da şeker gübresi uygulanabilir. Meyve verimini artırabilir ve kaliteyi yükseltebilir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
Azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı bulunan topraklarda, her üç elementin yer aldığı 20 20 20 NPK gübre kullanılır. Özellikle buğday, arpa, çeltik, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, kıvırcık, marul, patates, lahana, karpuz, kavun üretiminde sıklıkla bu tür gübre tercih edilir.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
Meyveyi hangi gübre büyütür sorusunu cevaplamak için öncelikle meyve ağaçlarının bir gübrede nelere ihtiyaç duyduğunu sıralayalım. Meyve ağaçları organik ve azot seviyesi yüksek gübreleri tercih eder. Meyve ağacının azota ek olarak başka makro ve mikro besinlere de ihtiyacı vardır.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri