Haksız tahrik indirimi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''haksız tahrik'' başlıklı 29.maddesinde düzenlenen ve suç işleyen kişinin haksız bir fiilin sebep olduğu hiddet veya şiddetli üzüntünün, elemin etkisinde suç islemesi halinde bu kişiye verilecek cezada indirim yapılmasını öngören düzenlemedir.
Haksız tahrik altında suç işlediği kabul edilen failin; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmi dört yıla, Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası, Diğer hAllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Ağır haksız tahrik, tahrikin derecesinin ağır ve şiddetli olması; hafif haksız tahrik ise faile yönelen haksız hareketin elem ve üzüntüye sebebiyet vermesiyle birlikte tahrikin daha önemsiz bir boyutta kalması halini tarif eder.
Türk Ceza Kanunu'nun 29. Maddesinde düzenlenmiştir: “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
Yargıtay kararıyla belirlenen haksız tahrik şartları olarak; Haksız tahrike neden olan fiil olması, Haksız tahrikin fiillen faile dönük olması İşlenen suçun elemi, öfkesi ve ruhi durumunun kontrolden çıkmış olması
İlgili 30 soru bulundu
Takdiri İndirim Nedenleri (İyi Hal İndirimi) Uygulanması
Terör suçları, cinsel suçlar, inkılap kanunlarında düzenlenen suçlar ve askeri suçlar dahil her suç için takdiri indirim nedeni uygulanabilir. Hakimin takdiri indirim (iyi hal indirimi) uygulanması konusundaki takdir yetkisi sınırsız değildir.
Genel bir tahrik hükmü olan TCK'nın 29. maddesi ise: “Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
İyi Hal Ceza İndirimi (Takdiri İndirim) Nasıl Hesaplanır? İyi hal nedeniyle ceza indirimi, 5237 sayılı TCK'nın 61. maddesinde yer alan cezanın belirlenmesi prosedürüne uygun bir şekilde ortaya çıkan süreli hapis cezası veya adli para cezası miktarı üzerinden 1/6 oranında yapılır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Türk Ceza Kanunu madde 29'da düzenlenen haksız tahrik, kişide hiddet ve şiddetli üzüntü oluşturan haksız fiilde bulunmaktır. Haksız tahrikin ceza hukukundaki önemi, maruz kalan kişinin işlediği suç yönünden kusurluluğunu azaltması ve bu nedenle bu kişiye verilecek cezada indirime gidilmesidir.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Meşru müdafaa, devam eden bir haksız saldırı bakımından söz konusu olduğu için meşru müdafaa ile haksız tahrik bir arada bulunamaz.
Haksız Tahrikte Yanılgı Durumu
Kişi kendisine karşı haksız tahrik yaratan eylemi gerçekleştiren kişi hakkında yanılgı içeren bir düşünceyle hareket ederek suç işlerse, kaçınılmaz bir hata sonucunda bu yanılgıya düşüldüğü takdirde fail hakkında yine TCK m.29 haksız tahrik indirimi hükümleri uygulanabilmektedir.
Haksız Tahrik Hükümleri
Haksız tahrik altında suç işleyen kişiye; Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla, Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Haksız Tahrik Durumunda Ceza Sorumluluğu
Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenen hakaret suçundaki haksız tahrik ise, kusuru kaldıran bir neden olarak ele alınmaktadır. Haksız tahriki kusuru azaltan bir neden olarak ele alan görüş, doktrinde eleştirilmiştir.
İkincisi ise şudur: Kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak ister ancak yapılan yargılamada kişinin suçsuz olduğu anlaşılır. Bu durumda kişi etkin pişmanlıktan faydalanmak istemiş olsa bile suçsuz olduğu anlaşıldığı için beraat kararı alır. Bu nedenle etkin pişmanlık kabul edip beraat kararı alan vardır.
Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.
Etkin Pişmanlık; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen, bir suçun işlenmesinden sonra failin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması halidir. Her suç tipi açısından etkin pişmanlık ve ceza indiriminin uygulanması mümkün değildir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
İyi Hal İndirimi Hesaplaması 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'n 61. Maddesinde belirtilen hususlar esasında belirlenen ceza miktarının 1/6'sı oranında uygulanır. Suçun karşılığına yönelik belirlenen tüm indirimler ve arttırımlar sonucunda kalan ceza miktarı üzerinden 1/6 oranında iyi hal indirimi uygulanır.
Ceza indirimi yapmak için, hükümlünün avukatı tarafından ceza mahkemesine başvuruda bulunulması gerekir. Başvuruda, ceza indiriminin hangi nedenlere dayandığı, hangi oranda indirim talep edildiği ve hükümlünün cezaevindeki davranışları hakkında bilgiler verilir.
Suçun basit şeklinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişinin yüzüne karşı işlenmesi halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Hakaret etmek bir suçtur. Burada korunan hukuki değer; kişilerin onur, şeref ve saygınlığıdır. Bu bağlamda hakaret fiilini önce gerçekleştiren de buna karşılık hakaretle cevap veren de hakaret suçunu işlemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri