Ağva'nın doğusundaki Yeşilçay Deresi'nde olta balıkçılığının yanı sıra profesyonel balıkçılık da yapılıyor. Dere aynı zamanda balıkçı tekneleri için liman görevi görüyor. Ağva'nın batısındaki kalan Göksu Deresi amatör olta balıkçılık için son derece uygun.
Bu bölgede balık için en uygun meraların Ağva, Sofular ve Sahilköy kıyıları olduğunu da belirtelim. Şile limanında özellikle dalgakıran üzerinden açığa doğru olta atabilirsiniz. Bu sayede İstavrit, Sarıkanat ve Minekop tutabilirsiniz. Ayrıca Mendirekde kalenin oradan yüksekteki kayalıktan olta atabilirsiniz.
Balık tutma konusunda ilk akla gelen lokasyonlardan ve özellikle palamut sezonunda Şile'de balık tutmak için yer bulmak zor olabilir, ancak Ağlayankaya açıkları palamut ve lüferin bol olduğu bir nokta. Şile'de ayrıca levrek, eşkina ve kefal gibi balıkları yılın her ayında olta ile avlayabilirsin.
Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76'sını karşılar. Başta hamsi olmak üzere 3 kabuklu ve 38 balık türü avlanır. Karadeniz'den avlanan balıkların; %61,5'i hamsi, %26'sı çaça, %4,3'ü Karadeniz istavriti, %2'si palamuttur.
Fakat, Ağlayankaya açıkları özellikle palamut ve lüfer balıklarının bolca bulunduğu bir bölgedir. Şile'nin denizinde, sadece palamut ve lüfer değil aynı zamanda levrek, eşkina ve kefal gibi çeşitli balık türleri de bulunur. Yılın her ayında Şile'nin denizinde olta ile balık avlayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Vatanı ve İklimi: Palamut balığı, Scombridae familyasına aittir. Karadeniz, Atlantik ve Akdeniz kıyılarında dağılım göstermekle birlikte, ülkemiz açısından oldukça önemli bir balık türüdür. Beslenme ve üreme amaçlı Karadeniz ve Ege Denizi civarlarında belirli zamanlarda göçler yapmaktadır.
Türkiye'de özellikle Trakya bölgesinde yoğun miktarda palamut ağacı yetiştirildiği bilinmektedir. Kayıngiller familyasına mensup olan bir ağaçtır. Palamut ağacı yetiştirilmesi zor olan ağaç türleri arasındadır. Ülkemizde en fazla Marmara ve Trakya bölgesinde bu ağaca rastlamak mümkündür.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Şile'de ayrıca levrek, eşkina ve kefal balıklarını yılın her ayında olta ile avlayabilmen mümkün. Diğer rotalar göre daha sakin olan Kireçburnu'nda en çok çıkan balık da Boğaz'da görmeye alışık olduğumuz istavrit. Anadolu Kavağı'nda kıyıdan istavrit ve kefal avlamak mümkündür. Ayrıca zargana da tutulabilir.
İç Sularımızda Balık Av Yasağı 1 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Başladı
İstanbul balık tutma alanları arasında Avcılar ve Ambarlı da öne çıkıyor. Avcılar sahili genişliği sayesinde olta balıkçılığı için ideal. Ancak bu bölgede tekne balıkçılığı ile daha çok çeşit yakalandığı aşikar. Avcılar sahilde yer alan Atatürk evi ve Mendirek kayalıkları, balık tutmak için daha çok tercih ediliyor.
Edirne'de balık tutmayı düşünüyorsanız kesinlikle Meriç Nehrinin kıyısını,Gala gölünü ve Enez kıyılarını tercih etmelisiniz.
Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile zengin bir bölge olduğundan; Palamut burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en lezzetli halini alır. Şile; 1 Eylül Av Yasağının da kalkmasıyla Marmara bölgesinde Palamut balığının avlanıldığı ilk limandır.
Şile açıklarında avlanan balıkçıların ağına dev köpekbalığı takıldı. 3.5 metre uzunluğunda ve 675 kilogram ağırlığındaki balık, görenleri şaşkına çevirdi. Beşiktaş'ta bulunan Kardeşler Balıkçılık'ta sergilenen balığın ağzına bir çocuk kafasının rahatlıkla sığdığı gözlendi.
Kıyıdan yemli deniz balığı avı : Karagöz, Çupra, İzmarit vb. balıkları avlayacaksanız 30-80gr civarında atarı olan ucu balık vurduğunda hissedebileceğiniz oranda hassas olan boyu 270-330m arasında olan teleskopik kamışları ve 2 parçalı kamışları tercih etmelisiniz.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Hayatta kalma içgüdüleri ve görme, levrek gibi bir çok balık türü avlamak için gece dışarı çıkar. Sualtı LED ışıkları da aynı amaçla kullanılabilir, ancak süper parlak olmadıklarından veya bazı balıkları korkuta bileceklerinden emin olun.
Ay karanlığının bir diğer önemli noktası ise, balığın gece görüşü fazla olmamasından dolayı yeterince avlanamamasıdır. Ay karanlığında sabah saatleri her zaman verimli olur. Dolunayda ise gece görüşü olduğundan dolayı, balık gece avlanabilir.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Genellikle ülkemizdeki tüm sularda yaşayan palamut balıkları ılıman suları severler. Boy ve büyüklüklerine göre bir çok isim alır. Palamut orta boy olan haline denir. Kestane palamudu, Çingene palamudu küçük boylardaki isimleri olurken, büyük halleri torik olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri