Ağzının içine bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ne söyleyeceğini beklemek. onun sözüne göre davranmak.
“Ağzının içine bakmak” deyimi, tüm sözlüklerde dinlemek ifadesi ile açıklanmıştır.
Boş gözlerle bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: anlamsız anlamsız bakmak.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Deyim. [1] Kolay anlaşılır bir dille anlatmak. Çekinmeden dürüstçe gerçeği söylemek.
İlgili 17 soru bulundu
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Ağız Dil Vermemek Ne Demek? Kişinin konuşulması gereken anlarda dahi herhangi bir sebeple konuşmaması, ağız dil vermemek deyimiyle özetlenmektedir.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir. Aynı zamanda karşı kişiye gizlice plan kurmak şeklinde de ifade edilmektedir.
Gözünün (veya gözlerinin) içine bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimsenin üstüne titremek. birinin buyruğunu yerine getirmeye hazır bulunmak.
[1] Kişi, görmediği şeyi istemez; görüp beğendiği şeye karşı istek duyar.
Göz kuyruğuyla bakmak deyimi Türkiye Türkçesinde de “sezdirmemeye çalışarak, başını çevirmeksizin yandan bakmak” anlamına gelmektedir.
Deyimler kalıplaşmış sözlerdir, kelimelerin yerleri değiştirilemez ve aynı anlama bile gelse yerine başka bir sözcük getirilemez. Farklı bir sözcük getirilir veya sözcüklerin yeri değiştirilirse, ifade etmeye çalışılan düşünce anlamlı ve cümle akşına uygun olsa bile kullanılan söz grubu deyim sayılmaz.
Eylem. [2] buyruğunu yerine getirmeye hazır bulunmak.
Ağzı olan konuşuyor TDK sözlük anlamı şu şekildedir: konuyla ilgisi olmayan, bilir bilmez herkesin söyleyecek sözü var anlamında kullanılan bir söz.
Deyimlerin birçoğu birleşik kelimeler ile oluşmuştur. Bu durum birleşik kelimelerin Türkçede ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Günlük konuşma dilinde, çeşitli yayınlarda karşılaşılan birleşik sözcüklerden biri de Ağız alışkanlığı şeklindedir.
Ses çıkarmaya, soluk alıp vermeye yarayan, besinlerin sindirilmeye başlandığı organ.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir.
Ağız, bir şive içinde meydana gelen, söyleyiş ve ses değişikliklerine denir. Ağız, küçük kollara ve bir ülkenin çeşitli bölge, il ya da ilçelerinin sözcükleri söyleyiş biçimi açısından birbirinden ayrılan konuşmalarına verilen isimdir. Ağız, bir diğer tanım ile aksan olarak da açıklanabilir.
Herhangi bir amacı olmayan ve dinleyen kişilere hiçbir şey kazandırmayan konuşmalar da "boş" olarak nitelendirilir. Boş konuşan kişilere geveze, çenebaz, lafazan ve çalçene denir.
Içinden konuşmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kimsenin duymayacağı kadar alçak sesle konuşmak.
Ağzında büyümek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sevmediğinden veya içi almadığından bir yiyeceği yutamamak.
Bilmen Gerekenler. Sana dostça bakıyorsa veya eğlenceli bir şey yapmanı izliyorsa bu bakışı, arkadaş olmak istediğinin bir işareti olabilir. Gülümserken gözlerinin içine bakıyorsa veya sana dokunuyorsa senden hoşlanıyor olabilir. Sana ters ters bakıyorsa sana veya kendi hayatındaki başka birine kızmış olabilir.
Gözünün (veya gözlerinin) içine bakmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimsenin üstüne titremek. birinin buyruğunu yerine getirmeye hazır bulunmak.
Ağzı Açık Kalmak Deyimi Ne Demek? Ağzı açık kalmak deyimi, çok şaşırmak ve şaşırıp kalmak anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
Kompulsif konuşma olarak da bilinen konuşma bağımlılığı, isminden de anlaşılabileceği gibi sosyal olarak kabul edilebilir olan sınırın üzerinde süreler boyunca karşıdakiyle konuşma eğilimine verilen isimdir. Bu kişiler, abartılı denebilecek miktarlarda konuşmaya meraklıdırlar ve kolay kolay susmazlar.
Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri