Hukuk Kuralları ile Ahlak Kuralları Arasındaki İlişki Hukuk kuralları kişilere haklar ve yükümlülükler getirir. Oysa ahlak kuralları, kişilere sadece yükümlülükler getirir. Ahlak kurallarına uymamanın yaptırımı manevidir, hukuk kurallarına uymamanın yaptırımı ise maddidir.
Ahlak kuralları hukuk kurallarından daha geniş bir kapsama sahiptir. 2.Ahlak kuralları kişilere yükümlülük yükler ama yetki vermez. Hukuk kuralları ise yükümlülük yüklerken yetki de verir. 3. Ahlak kurallarının yaptırımı toplum tarafından ayıplanma, kınanma gibi manevi bir yaptırımdır.
Ahlakın yaptırımı vicdan, hukukun maddi zorlayıcı yaptırımları vardır. Ahlaka aykırı davranışlarda bulunanlar toplumsal tepkilerle karşılaşırken, hukuka aykırı davrananlar cezai yaptırımlara tabi olmaktadır.
Buna karşılık ahlak kurallarına uymamanın yaptırımı, toplumun o kişiyi “hoş görmeme”si şeklindedir. Hukuk sistemlerine göre farklılıklar olsa da hukuk kurallarının büyük kısmı yazılı hale getirilmiştir. Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Ahlak kurallarının yaptırımı manevidir. Ancak görgü kurallarına göre bu manevi yaptırım daha kuvvetlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Belirli bir alanın terimi olarak ahlaki yaptırım ise “süje- nin kendisini yapmaya mecbur edici bir kuvvete sahip olması” (Ülken, 2016: 273) demektir. Buna göre ahlaki yaptırım, ahlaki özneye, bir kuralın gereği- nin yerine getirilmesi noktasında caydırıcı veya teşvik edici bir motivasyon sağlayan güçtür.
Ahlak kuralları da insan davranış ve eylemlerini sınırlandırır, ancak hukuk kurallarından farklı olarak ahlak kurallarının yaptırımı yoktur.
Hukuk kurallarının ihlali halinde karşılaşılacak maddi yaptırımlar beşe ayrılabilir: Ceza, Tazminat, Cebri İcra, Hükümsüzlük ve İptal.
Ahlak ve hukuk kuralları arasında yaptırım farkı vardır. Ahlakın asıl yaptırımı vicdan olmasına karşılık, hukukun devletin gücü ile uygulanan maddi zorlayıcı yaptırımları vardır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Din kurallarının yaptırımı uhrevîdir. Allah korkusudur; cehennem azabıdır. Halbuki hukuk kurallarının yaptırımı devlet gücüdür. Din kuralları bir taraftan uhrevî ilişkileri, diğer taraftan dünyevî ilişkileri düzenler.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
Zira hukuk kuralı devlet gücüyle yaptırıma bağlanmışken, ahlak, din ve görgü kurallarının yaptırımları bireysel ve vicdanî kabul ve tercihlere dayanmaktadır.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
Ahlak kuralları biri öznel, diğeri ise nesnel ahlak kuralları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Ahlaksızlık, ahlaki yasaların, normların veya standartların ihlalidir. Ahlaksızlık normalde insanlara veya eylemlere uygulanır veya daha geniş anlamda gruplara, kurumsal organlara ve sanat eserlerine de uygulanabilir. Ahlaksızlık birçok toplumlarda suç ve günah olarak kabul edilmekdedir.
Kant, ahlakın insanların rasyonel ve yükümlülüklerine dayalı bir düzen olarak tanımlar ve ahlak kurallarının rasyonel olarak üstün bir düzen olduğunu ve herkes için geçerli olduğunu vurgular.
Ahlak felsefesinin temel kavramları: İyi: Ahlaki olarak yapılması beklenen eylemlerdir.
Kelime anlamı zorla yaptırma demektir. Hukuk kuralına uymayan kişiye kuralın zorla uygulatılmasıdır.
Topluluk halinde yaşayan insanların, yine kendileri tarafından kabul edilen uyulması zorunlu düzen kurallarına aykırı davranıl- ması halinde, toplumun bu ihlale karşı gösterdiği tepkiye yaptırım denilmektedir.
TDK, “yaptırım” terimi için şu tanımları yapıyor;
1. isim Yaptırma işi. 2. isim, hukuk Kanun, ahlak gibi kurumların buyruklarının yerine getirilmesini sağlama, müeyyide. 3. isim, hukuk Yasaya, kurala karşı yapılan aykırı davranışlara verilen ceza.
Ahlak düzeni ile hukuk düzeni yer yer çakışır fakat birbirinin simetriği değillerdir. Çakışan kısım dışında kalan alanda, hukuk kurallarını ilgilendirmeyen ahlak kuralları ve ahlak kurallarını ilgilendirmeyen hukuk kuralları yer alabileceği gibi, hukuk düzeni, ahlak düzenine ters düşen kurallar da öngörebilir.
Normlar, yaptırımı olan kurallar sistemidir. Toplumsal yaşam içerisinde bireylerin yeme içme, giyiniş biçimleri, belirli durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen farklı normlar bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri